Санкції на часі. 04.12.2022

Ростислав Павленко

У мережі не бракує скептичних лописів про те, що «санкції не діють, а якщо діють, то не боляче, а якщо боляче, то недостатньо».

Зрозуміло, що Україні і українцям, для яких кожен день війни – це загибель кращих синів і дочок і важкі руйнування, хочеться чути про дошкульні і руйнівні удари по ворогу.

Але зрозуміло також, що росія, яка десятиліттями вбудовувалась у світову структуру економіки, яка використовувала нафтогазову голку як політичний важіль, а трильйони доларів – як корупційний ресурс для впливу на прийняття рішень, не може бути просто вирізана двома рухами скальпеля.

Видалення цієї пухлини на тілі цивілізації – складний і, на жаль, тривалий процес. Але такі суспільні процеси загалом. Тут головне – не зупинятися. І щодня додавати ще і ще.

Ось цьому присвячені матеріали про те, як рашистів відправляють на дно. Скепсис потрібен, але він має відтіняти, а не затьмарювати рух до Перемоги. Як би комусь у завченій меншовартості не кортіло кричати «всьопрапалонасслівают».

1. На росію насувається лавина банкрутств: великий бізнес отримав понад 700 млрд рублів збитку за місяць.

У мінус за підсумками місяця великий бізнес працював лише вп’яте за 14 років: раніше таке було в березні 2021 року, через пандемію; у січні 2015 року, після анексії Криму та першої хвилі санкцій, а також у грудні 2008-го та січні 2009-го на тлі глобальної фінансової кризи.

У жовтні кількість повідомлень про банкрутства боржників підскочила в 2,4 рази.

2. «Тіньовий» флот не допоможе росії обійти санкції.

Financial Times повідомляє, що росія формує «тіньовий флот» для обходу нафтових санкцій. За оцінками судноплавного брокера Braemar, росія, яка значною мірою залежить від іноземних танкерів для перевезення нафти, сформувала флот із понад 100 застарілих танкерів.

Однак трейдери стверджують, що створення тіньового флоту може, як максимум, знизити вплив санкцій, але не усуне його. Саме тому, крім ембарго на торгівлю (яку можна спробувати обійти під нейтральними прапорами), запроваджується обмеження цін і заборони на страхування суден. Шпаринки звужуються, і пропихнути крізь них годування країни-монстра не вийде.

3. У Хорватії з аукціону продадуть заарештовану яхту Royal Romance, що належить Медведчуку.

Її оцінюють у $200 млн. Гроші від продажу передадуть Україні, повідомляє The Guardian.

4. Імпорт газу з росії до Італії скоротився у жовтні майже на 99% порівняно з 2021 роком.

5. Другий за рівнем рейтингів дитячий телеканал у росії Disney незабаром припинить мовлення.

Загалом вихід частини телеканалів — одна з причин прогнозованої стагнації на ринку платного ТБ на росії.

І далі ж буде.