У листопаді бізнес погіршив очікування

Ніна Южаніна

У листопаді бізнес погіршив очікування, про що свідчить щомісячне вимірювання індексу очікувань ділової активності, яке проводиться НБУ: він знизився до 42,7 з 44,9 у жовтні.

Підприємства промисловості – щодо обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних.

Підприємства торгівлі – щодо обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг – щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.

Більшість опитаних посилили очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі високих очікувань щодо цін на сировину та товари постачальників.

Крім того, підприємства всіх секторів продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – в секторі будівництва.

Тобто очевидно, що українцям слід і надалі готуватися до зростання цін і труднощів із пошуком роботи (тим, хто її втратив, а за підрахунками Мінекономіки, кількість фактичних безробітних в Україні наразі становить 2,6 мільйона осіб).

Щодо економічного прогнозу на 2023 рік, то буквально вчора в Нацбанку пообіцяли оновити його в січні, оскільки наслідки обстрілів енергетичної інфраструктури росією можуть бути більш суттєвими.

Зрозуміло, що на зменшення можливостей ведення бізнесу, про що ми чуємо весь час від представників різних галузей, дуже впливає НЕЗАКОННЕ БЛОКУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ. Це свавілля з боку контролюючого органу потрібно негайно припинити на законодавчому рівні!

І головне, на чому нам усім потрібно наполягати і що залишається нагальним, – це ПРИПИНЕННЯ ФАКТИЧНОГО БЛОКУВАННЯ ПН/РК ПІД ЧАС ВІЙНИ ВЗАГАЛІ!

 

Колаж: Слово і Діло

Автор