Санкції на часі. 30.11.2022

Ростислав Павленко

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виступив проти «перемир’я», якого всіма способами намагається домогтись росія, адже таке перемир’я «лише закріпить наявну несправедливість»:

«Це б означало, що росія залишає за собою окуповану територію, а значить – схвалено буде порушення кордонів, нехтування міжнародним правом та крадіжка території. Це не може бути сенсом режиму припинення вогню».

А ще три роки тому для того, щоб убезпечитись від офіційного ухвалення «формули Штайнмаєра» як основи «врегулювання» на Донбасі, українські патріотичні сили мали виходити на вулиці…

Нинішня ж заява німецького президента показує всю глибину змін, які відбулися у західних суспільствах і політиці. Сприйняття росії з «надійного партнера» змістилося на «кривавого агресора», місце якому – на дні. Саме тому рішення, які ще кілька тижнів тому здавалися немислимими, вже за кілька тижнів стають буденністю, а «немислимими» виглядають інші рішення, які теж стануть буденністю вже зовсім скоро.

Україна переможе, Україна буде в НАТО і ЄС і спільно з союзниками забезпечуватиме депутінізацію і деімперизацію росії. Так буде, яким би немислимим комусь не здавалось.

1. У країнах НАТО повернулися до розгляду можливості надання Україні винищувачів.

Про це пише адмірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс в колонці для Bloomberg. За його інформацією, наразі обговорюється надання Збройним Силам України або винищувачів МіГ-29 радянських часів, або навіть надлишків американських F-16.

Це не означає, що літаки будуть в Україні вже завтра. Але послідовність «заперечення-чутки-поставки» вже неодноразово справджувалась.

2. На росії бізнес розпродає склади після суттєвого спаду оптової торгівлі: різко зросла кількість непотрібних складів.

За даними росстату, оборот оптової торгівлі в рф за 9 місяців знизився на 12,6% рік до року, а лише у вересні – на 22,2%.

3. Нафтопереробний завод ISAB у місті Пріоло на Сицилії, що належав «Лукойлу», перейде під контроль італійської влади. Рішення про це можуть ухвалити вже 1 грудня цього року.

4. Китайська влада та компанії відмовляються визнавати страхові документи судновласників, видані в росії.

Зараз російські судна страхують російські компанії, хоча раніше це робили європейські та американські організації. Без страховки судна не зможуть заходити в цивілізовані порти, проходити протоки тощо – позбавлення страхування фактично означає бан на російське судноплавство. І російське страхування не допоможе.

5. Південнокорейська верф Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) розірвала контракт на будівництво СПГ-газовоза для замовника з росії.

Два попередні контракти були розірвані у травні та червні відповідно.

І далі ж буде.