Санкції на часі. 29.11.2022

Ростислав Павленко

Рада ЄС ухвалила рішення про включення обходу санкцій до списку кримінальних злочинів. Це потрібно для однакового рівня застосування санкцій у всьому ЄС та запобігання спробам обійти або порушити заходи ЄС.

Зокрема, виконання цього рішення позбавить підсанкційних осіб можливості продовжувати доступ до своїх активів та підтримувати режими, проти яких діють заходи ЄС. Також відстежуватимуться і перекриватимуться схеми і лазівки для обходу санкцій.

Кожен злочин рашистів лише посилює налаштованість цивілізованого світу відправити їх на дно і утримувати там, поки не перестануть загрожувати регіону і світу.

1. Глави МЗС країн НАТО на зустрічі в Бухаресті цього тижня пообіцяють надати довгострокову підтримку Україні.

Очікується, що міністри дадуть нові пакети допомоги щодо постачання палива, електрогенераторів, медикаментів, зимового спорядження та пристроїв для боротьби з безпілотниками.

Окремі члени Альянсу також, ймовірно, оголосять про нові поставки військового обладнання – головним чином, систем ППО.

2. Bloomberg відзначає, що російська нафта впала нижче запропонованої ЄС стелі цін.

За даними Argus Media, ціни на Urals наприкінці минулого тижня впали до 51,96 дол за барель у порту Приморськ на Балтійському морі. До аналогічного рівня подешевшала нафта і в Новоросійську на Чорному морі.

А наприкінці минулого тижня дипломати ЄС обговорювали обмеження на продаж російської нафти в діапазоні 65-70 доларів за барель. Такими темпами пропозиція Польщі встановити стелю на рівні 30 дол за барель стане цілком помірною.

3. Тим часом вартість ф’ючерсу (договору про придбання в майбутньому на визначених умовах) на нафту марки Brent, з постачанням у січні 2023 року, опустилася за результатами торгів на лондонській біржі ICE нижче за $82 за барель вперше з 11 січня 2022 року. Brent торгується на рівні $81,25 за барель.

У той же час ф’ючерс на нафту марки WTI, з постачанням у січні 2023 року, також знизився до рівня $73,9 за барель.

4. «Газпром» вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях «Портова» та «Слов’янська», які подавали газ до газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2».

Обидва трубопроводи вийшли з ладу після вибухів на них. Перенесення обладнання на інші компресорні станції, на думку експертів, неможливе.

5. 24% росіян згодні з тим, що почали більше економити на їжі з березня.

Ще 11% скоріше згодні з цим, показало опитування.

І далі ж буде.