Санкції на часі. 06.10.2022

Ростислав Павленко

Посли ЄС досягли політичної домовленості щодо нових санкцій проти росії у відповідь на незаконну анексію українських територій росією.

До восьмого пакету санкцій увійшли:

– Заборона морського транспортування російської нафти до третіх країн за цінами, що перевищують верхню межу ціни на нафту, та заборона на пов’язані з цим послуги (тобто, те саме довго дискутоване обмеження ціни);
– Розширена заборона на імпорт товарів – металопродукції, деревної маси, паперу, машин та приладів, хімікатів, пластику, цигарок тощо;
– Заборона на надання ІТ, інжинірингових та юридичних послуг російським суб’єктам, подальша заборона експорту технологій; ️
– Розширення режиму санкцій на окуповані території Херсонської та Запорізької областей, нові критерії для визначення обходу санкцій і боротьби з ними, та нові списки підсанкційних осіб.

З одного боку, це безпрецедентні санкції – навіть включно з використанням нового інструменту. З іншого боку, рух росії до дна ще триває – і чим більше буде подібних рішень, тим швидше він завершиться.

1. Бюджет рф у вересні недоотримав 22,7 млрд руб. нафтогазових доходів до рівня очікувань.

2. рф почала продавати метали в Азію зі збитками 50%.

Обсяги експорту металів залізницею у вересні впали на 43%. Експорт на азіатський ринок став «економічно невигідним»: ціни на російську продукцію не дозволяють покривати транспортні витрати.

3. «Всьо равно ми піть нє бросім».

Продажі імпортного рому, джину та коньяку на росії знизилися тільки на 9,5% у кількості пляшок та на 13,4% у грошах. При тому продажі міцного алкоголю російського виробництва знизилися на 16% у кількості пляшок і на 15,4% у грошах.

4. Банки Чехії, Іспанії та Кіпру перестали обслуговувати видані російськими банками пластикові картки китайської платіжної системи UnionPay.

Раніше повідомлялось, що Казахстан, В’єтнам та Вірменія перестали приймати російські карти «Мір».

5. росія подвоїла закупівлю морфію після початку війни.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну імпорт морфіну на росію зріс удвічі — із 150 до 300 кг. Також збільшилися постачання інших психотропних препаратів.
Загалом із січня по серпень до країни ввезли 22,2 тонни медичних наркотичних засобів, що майже в 40 разів перевищує аналогічні показники за минулий рік. ️
Морфін і промедол можуть використовуватись як препарати екстреного знеболювання. Величезні обсяги вказують на відповідні потреби російської медицини, яка захлинається від потоку поранених.

І далі ж буде.

Автор