Санкції на часі. 04.10.2022

Ростислав Павленко

Психологи називають п’ять стадій прийняття неминучого: заперечення, гнів, торг, депресія і власне прийняття. Щоб уникнути катастрофічних сценаріїв, російське суспільство і керівні кола мають встигнути пройти всі – і таким чином на московії сформується запит на мир, хай навіть ціною гордості.

Так було з Афганістаном, Чечнею, виходом із Східної Європи.

Спостерігаючи за російськими пабліками у соцмережах і вигуками пропагандонів, які прориваються крізь їхню звичну тріскотню, можемо побачити, що стадію заперечення рашисти вже подолали. ЗСУ – гарний вчитель. Тепер «вой на болотах» увійшов у стадію гніву. Взаємні звинувачення, пошук винних, заклики до «ядєрного пєпла» і подібне яскраво характеризують цю стадію.

Просторікування путіна про «пєрєговори», і раптові вибрики навіть з такого неочікуваного боку, як вчора з Ілоном Маском, показують перехід керівних кіл до наступної стадії – намагання «домовитись», але на своїх умовах.

Суспільство (точніше, його медійно активна частина), яке переходить між стадіями повільніше, ще занурюється у гнів, лишаючи сон заперечення. Такі розбіжності ще яскравіше показують роз’єднаність влади і суспільства на росії і прискорюють вихлюп кризи на поверхню. А санкції підвищують температуру, повільно руйнуючи звичний для росіян (насамперед у великих містах) рівень комфорту.

Закінчитись це має однозначно: Україна – звільнити території і набути членства у НАТО і ЄС, росія – опинитись на дні.

1. Видобуток газу в Росії у вересні 2022 року впав на 38% порівняно з вереснем 2021 року.

Постачання газу в “далеке зарубіжжя” у вересні впало на 68% порівняно з вереснем минулого року. Частка російського газу на ринку ЄС впала з 40% до 9%.

2. Після початку повномасштабної війни з Україною та розширення санкцій проти росії кількість накопичень скоротилася у 21% росіян.

Серед чоловіків зі зменшенням заощаджень зіткнулося 26%, серед жінок – 17%.

3. Торгові центри на росії втратили від 8% до 40% відвідувачів через оголошену путіним мобілізацію.

Разом із трафіком падає і попит. Обороти ретейлерів впали на 10-20%.

4. Тим часом витрати російського бюджету на утримання путіна у 2023 році збільшать на 30%.

Зростання видатків на президента стане рекордним серед усіх гілок російської влади. Це, звичайно, дуже тішить росіян.

5. На рф різко зросли продажі заспокійливих: з 21 по 28 вересня обсяг збільшився на 11%.

Фахівці відзначають зростання попиту на заспокійливі та снодійні препарати, а також на антидепресанти загалом із кінця лютого.

І далі ж буде.

Автор