Санкції на часі. 21.09.2022

Ростислав Павленко

Доленосні події видаються сучасникам спочатку неможливими, потім – повсякденними. Це вже історики майбутнього говоритимуть про фактори, які зробили їх невідворотними.

Розпад срср. Повільне дорослішання українського суспільства і істеблішменту – а у той час перемога реваншизму на росії. Агресія московитів на очах шокованого світу у 2014. Збереження цілісності країни і непросте надолужування Україною змарнованого раніше часу. Упевненість російського хижака у послабленні України – і повномасштабна агресія, яка розкручується по висхідній. Реакція цивілізованого світу, яка також розкручується по висхідній. Україна стверджує свою Незалежність, світ – здатність карати розбійника, який ошаленів від вседозволеності.

Розвиток сюжету доходить кульмінації – недарма рашистські пропагандони дедалі частіше перебирають із драматизмом.

Рішення про часткову мобілізацію, незаконну анексію територій і погрози ядерною зброєю означають, що досягти цілей кремля в Україні виявилось неможливо. Тепер на чужу землю погонять «глибинний російський народ». А коли не допоможе і це, рашизму прийде кінець. Ми мусимо вистояти.

Найближчими тижнями буде багато вирішено, а найближчими місяцями – реалізовано. Перемога прийде не відразу, але події прискорюються. Агресор згине на дні.

1. Через новини про «референдуми» на тимчасово захоплених територіях України російські акції впали на трильйон рублів.

Російський ринок акцій завершив день падінням на 8,8% – максимум із 24 лютого, коли обвал був 33,3%.

Індекс Мосбіржі, що відслідковує вартість 43 найбільших компаній, втратив трильйон рублів капіталізації після того, як Держдума в екстреному порядку прийняла поправки до Кримінального кодексу про мобілізацію і військове становище, а прокремлівські адміністрації окупованих територій України анонсували синхронні референдуми рф.

Серед причин обвалу – зростання геополітичних ризиків. США неодноразово попереджали, що анексія українських територій спричинить нову хвилю санкцій. Все це дуже налякало російських інвесторів.

2. Мін’юст США звернувся до Конгресу щодо узаконення передачі Україні заморожених російських активів у відповідь на оголошені «референдуми».

У США заблоковано щонайменше 300 млрд доларів таких активів. Про це заявив глава міністерської робочої групи із застосування санкцій проти рф Ендрю Адамс.

3. Аграрний сектор росії очікує на зниження врожаю.

Спеціалісти вказують: російський ринок залежить від іноземного насіння. Його частка, як і раніше, висока і становить близько 55% для кукурудзи, 65% для картоплі, 73% для соняшнику, більше 80% для овочів і 97% для цукрових буряків. Продуктивність російського насіння практично вдвічі нижча. Якщо наступного року галузі не вистачить імпортного насіння, то врожайність може суттєво знизитися.

4. На росії за рік сильно подорожчали дрова та вугілля, які є основним паливом для багатьох приватних домоволодінь.

За даними росстату, 1 куб м дров у серпні 2022 року коштував 1,76 тис рублів – це на 19% більше, ніж у серпні 2021 року. А 1 тонна вугілля подорожчала на 22% до 3,67 тис рублів.

У східній частині росії є велика кількість регіонів, де дрова та вугілля є основним джерелом тепла. У Забайкальському краї половина сімей використовує пічне опалення, у Тиві – 88%. На газифікацію розраховувати не доводиться. До кінця 2021 року газ був підведений до 48 тис населених пунктів з 155 649, що є на росії.

5. Лідери серед запитів у Інтернет-пошуковиках на росії – «как уєхать із росії» і «как получіть отсрочку».

Спроба мобілізації нестиме рашистам дуже неприємні сюрпризи. А їх же ще треба буде вдягнути, озброїти, підняти з надр зберігання залишки техніки, хоч якось навчити… Все це ресурси. Все це втрати. Дно наближається.

І далі ж таки буде.

Автор