Нечіповані без майбутнього

Костянтин Корсун

Влада США забороняє постачання найновіших комп’ютерних чіпів до Китаю та ереф. Офіційна причина заборони звучить так: “росія та Китай можуть використати зазначені продукти у військових цілях».

Такі чипи розробляються компаніями NVIDIA та AMD і призначені для використання, скажімо, у суперкомп’ютерах, машинному навчанні чи у проектах зі створення штучного інтелекту.

Звісно, одразу виникає питання: тю, так у лаптів навіть унітазів та пралок немає, а в дєрєвнях – газу власного видобутку, який ще machine learning?

Все так. Але незважаючи на голі сраки «насєлєнійя», кремлівські маніяки так-сяк але продовжують свою космічну програму. І все ще мають ядерну зброю. А це все ж таки технології. Яких у нас немає, до речі.

І в передові технології вони щось там інвестували. Більшість «інвестицій» розікрали, але, менше з тим, чимось таким якось займалися.

І заборона продавати рашистам найновіші чіпи просто залишить їх на поточному рівні розвитку, не дасть розвиватися далі. Між іншим, продавати менш сучасні чіпи заборони поки що немає.

Зрозуміло, що цей хід спрямований більше проти Китаю у їхній з США тривалій економічній війні. Щоб просто нагадати, хто у хаті хазяїн. Хто власник, а хто орендар. Хто виробляє, а хто лише паразитує на цьому.

А Китай – фактично союзник країни-терориста. А значить, заборона на користь Україні.

На жаль, нові обмеження не вплинуть от прям зараз на здатність запорєбриків вбивати українців. І навряд чи відкинуть їх у минуле століття за рівнем технологій – лише позбавлять майбутнього, перспектив розвитку. Для США це важливо з точки зору стратегічної переваги.

А в тактичному плані значно ефективнішими для України будуть нові економічні санкції США та ЄС – позбавити балаєчників грошей на розвиток технологій, особливо військового призначення.

Найефективніші наразі, безумовно, санкції ЗСУ.

Але кожна війна колись закінчується. Ще ніколи не було інакше. І потім відбувається відновлення економіки. І ось тут відсутність технологій у адіннаротів і наявність їх (сподіваюся) у нас буде ключовим моментом.

Зараз у них нових технологій вже немає по факту.

А нам залишилося перемогти у війні, за допомогою союзників відбудувати країну, реформувати багато важливих інституцій, забезпечити нормальну роботу економіки, отримати від західних партнерів нові технології, створити власну науку та високотехнологічні галузі – і вже тоді почати наздоганяти вже нарешті цивілізований світ за рівнем життя.

А рішення, прийняте урядом США у 2022 році, ми оцінимо пізніше. Тоді, коли український офіс Apple продаватиме Московській Народно-Демократичній Республіці айфони за подвійною ціною (відповідно до рішення Бучанського міжнародного трибуналу про контрибуції) з написом «Вироблено в Україні». Коли сучасне озброєння відвантажуватиметься німецьким та французьким арміям з Ірпінського заводу Lockheed Martin та Миколаївського відділення Bayraktar. Коли Airbus перемістить своє виробництво з Тулузи і Гамбурга до Кременчука та Маріуполя.

А поки що для нас нові американські обмеження – лише приємна дрібничка з великими перспективами.

Автор