Росіяни заплатять за перекриття газу Європі

Макс Гадюкин

Як символічно.

Дивовижна ситуація, шановні. Спочатку Росія відмовляється від останнього шансу гарненько заробити: не хоче постачати газ до Старого Світу. Назло мамі вуха відморожує.

Потім починається глум. «Газпром» намагається когось тролити. Знімає ролик! Ух!

Там, правда, США чомусь без російського газу замерзають. Я не знаю, чому. Впевнений, це знає лише режисер, тобто чувак, який на3,14здив із рутрекера футажі з західними містами. Російський нарід у захваті. Або ж йому просто пох*й, як завжди.

Так чи інакше, нарід заплатить за це. Я б навіть сказав, що двічі.

Вперше – коли йому напаяють «газоаналізатори» на будинки, адже їх вартість буде врахована в квитанціях на оплату комуналки. А вдруге… Шановні, втрата ринків – те, що аукнеться ще не раз. Бо їх повернути нелегко. Щоразу, коли припече, і не буде чим крити – оплата відбулась.

Тобто росіянин точно заплатить.

Він точно зробить це зараз. Скільки разів заплатить потім, вже нас жодним чином не стосується. Головне, що це буде.

Тепер дивимось на Європу. Там зростає вартість комуналки, дуже неприємно промисловості. Але що? Правильно, є запас жирку. Фінансова міць, яку можна спрямувати на пом’якшення (мінімум) чи ліквідацію (максимум, якщо попре) наслідків для населення.

А от у Росії я таких запасів не бачу. Зима буде важкою й для неї, і це не лише про третій-четвертий квартали.

Йдеться про виживання. Там селища без газу сидять. Тепер і без копійок своїх, адже на нафтогазовій складовій будувався державний бюджет так званої РФ. Немає газу? Тобі х*йово все одно. Є газ? Норм, заплатиш за якусь хєрь на лічильник. І так, тобі не менш х*йово разом з усіма.

Поки що в Росії очікують зростання платіжок на 1-5%. Це не так мало. Врахуйте, що не вся РФ – це Москва з її грошовою бульбашкою. Це великі є*єня. Їм вистачало на погане життя, як у пісні Слєпакова. Більш не буде.

Я хочу, аби за війну платив кожен громадянин Росії. Без винятків. Жодних поступок чи жалощів.

Ти проти війни? Окей, та на твої податки бидло будувало військову машину. Так чи інакше, це твоя держава. І відповідальність. Просто якщо ти це розумієш, обов’язок сплатити рахунки теж якось дійде до свідомості.

Ти за війну? Тоді все по ділу, плати й не озирайся по сторонах.

Заплатять всі. Заплатить кожен. Мене не ї*е, в кого там грошей не вистачить, і хто наскільки ліберал.

Росія показала всьому світу, як можна порушувати підписані контракти. Спускати економіку на політику. А політику розміняти на війну. Те, що РФ демонструє, видно всім.

А наш обов’язок як вільного світу – показати, що за це буває. Не піддаватись. Ми це й так робимо.

І тоді газова пастка накриє того, хто її встановив. Клац-клац. Розрахунок був на те, що фраєр (тобто всі ми) здасть назад. В такому разі, отриманий ефект окупив би всі ризики для Росії. Проте світ не в тому дусі. Він покаже трохи інше: ткне пальцем, хто тут насправді фраєр. Хто був ним із самого початку.

Тож ризик не окупиться. За нього платитимуть цілі покоління росіян.

Паліть газ, довбойо*и, без нього й так доведеться зиму пережити. Але ви не зароблятимете. Ви заплатите. Врешті-решт, це ж не ми цю історію почали. Ми її завершимо.

Росіяни, ням-ням. Смачного.


Helgi Sharp

Путин отказался верить в потери от войны и пригрозил остановить поставки всех энергоносителей – Moscow Times

Россия ничего не потеряла в результате войны с Украиной, – заявил карлик, обращаясь к гостям Восточного экономического форума, среди которых оказались лидер военной хунты Мьянмы и посол КНДР. Решение начать вторжение, которое принесло России международную изоляцию и санкции, которых страна не видела со времен СССР, по словам Путина, было принято «сознательно».

Хотя из России ушли больше тысячи иностранных компаний, авиаотрасль осталась без иностранных самолетов, банки были отключены от мировых валют и системы SWIFT, в стране рухнули автопром, металлургия и вагоностроение, а правительство спрогнозировало экономике крах, какого не было с распада Союза, — по мнению президента, сложившаяся ситуация принесла России плюсы.

«Главное приобретение — укрепление нашего суверенитета», — сказал Путин.

«Вообще ничего не будем поставлять, — пригрозил Кремлевский упырь. — Ни газ, ни нефть, ни уголь, ни топочный мазут — ничего. И нам останется только одно: приговаривать „Мерзни, мерзни, волчий хвост“».

Ага… Россия до войны получала половину всех экспортных доходов за счет продажи нефти и газа — 241 млрд долларов из 490 млрд в 2021 году. Прекращение поставок газа в Европу лишит бюджет 400 млрд рублей.

Расхлебывать вторжения в Украину придется нескольким поколениям россиян: в пессимистичном сценарии даже в 2030 году экономика не восстановится от провала ВВП, который будет продолжаться три года и составит 11,9%.

Фееричный отморозок.

Автор