Порядок повинен бути у всьому!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Позивний у ротного «Бухгалтер». Вже потім бійці дізналися, що він справді до мобілізації був діловодом у якійсь агрофірмі. Зовнішність має відповідну – невеликий зріст, спокійний голос і просто стратегічні запаси занудства. Приймаючи роту, він вразив бійців тим, що перерахував геть чисто все ротне майно і все звірив із документами. Навіть магазини на руках у взводів полічив, і виніс мозок взводним і тво за некомплект.

– Порядок повинен бути у всьому! – Заявив він у відповідь на кожну скаргу.

Звісно, бійці у відповідь спробували ротного завалити скаргами на відсутність того, цього й іншого майна. І зразу ж збагнули, що нарвалися на стріляного горобця. Відповіддю їм були перевірки їхніх власних позицій і стану техніки, де ротний Бухгалтер з хваткою вправного ревізора довів кожному сержанту, що той за визначенням шкідник і злочинець. Ніякі зустрічні скарги не діяли.

– Так, проблема є, і ми її будемо вирішувати. Але порядок повинен бути у всьому!

Але муки підлеглих були дрібницями порівняно з муками штабу батальйону і тиловиків, коли Бухгалтер, озброївшись статутом і підзаконними актами, почав вибивати з них майно, яке має отримати рота. Тут почалася битва така, що бої під Києвом нервово курили. Тиловики прокляли той день, коли Бухгалтер був призваний до Збройних сил. Власне, бої там вирують досі, а Бухгалтер, щоразу приїхавши до тиловиків і забивши під зав’язку ротний бусик, не забуває додати:

– Я розумію усі ваші проблеми, але порядок повинний бути у всьому.

Воює він так само. Певно, дай йому волю, він завів би величезні гросбухи дебету-кедиту, де вів би облік – БМП така-то, помічена на позиції Н спостерігачем таким-то, о цій годині, такого числа. Знову помічена там і тоді. Розхід – знищена артою батальйону за допомогою квадрокоптера. Або відділення російських десантників. З’явилися на позиції там-то, відкрили вогонь по СП такому-то. Нищити їх почали снайпери. Потім їх покосили з АГСу роти. Залишки добив танчик бригади, коли обробляв посадку вогнем.

У Бухгалтера постійно йде пошук, хто знаходиться на фронті перед ним, і що зробити, аби актив перекочував у пасив. Для зведення дебета з кредитом він не шкодує сил. Якщо для нейтралізації «активу» треба підключати інші підрозділи, Бухгалтер набирає, наприклад, начальника артилерії бригади і починається діалог як у пересічній конторі:

– Альо, Семенович? А ти пам’ятаєш, що ти мені должен? Що? Та я розумію. Але порядок повинен бути у всьому.

Не сказати, що рота Бухгалтера краща у бригаді, та він цього і не добивається. Не сказати, що Бухгалтера сильно люблять підлеглі або керівництво. Але фронт його рота тримає надійно і стабільно.

І знаєте? Я мрію про часи, коли закінчиться війна, і коли Бухгалтера призначать комендантом звільненого Донецька або Сімферополя. Аби він перерахував все майно держави Україна, яке переїхало в помешкання колаборантів, і аби в своїй звичній манері додав:

– То все державне майно, а порядок повинний бути у всьому.

Автор