Банківська система України в серпні 2022 р.

Євген Дубогриз

За серпень по банківській системі:

Депсертифікати (депсерти) зросли на 14.4 млрд.
Рефінансування зменшилося на 10 млрд.
ОВДП зменшилися на 28.6 млрд.

Цікаво, як так.
Чому цікаво.

Депсерти та ОВДП – це активи. Реф перед НБУ – це зобов’язання (пасиви). Тобто суто по цим складовим чисті активи (активи мінус зобов’язання), виходить, зменшилися на 4.2 млрд (14.4-28.6-(-10)= 4.2).

Або так, спрощено, своїми словами, банки отримали від погашення ОВДП (погашення мінус купівля) 28.6 млрд, з них на 10 погасили реф та ще 14 лишили “на розвід”, тобто в миттєвій ліквідності. “Лишилося” 4.2. Сума невелика, її якось можна пояснити іншими операціями.

Але ж. Крім цих 4.2 банки мали отримати щонайменше 70 млрд грн у вигляді зарплат військовослужбовцям протягом серпня. Насправді більше, бо ще є бюджетники, допомога тимчасово переміщеним особам, соцдопомога та ін.

От цікаво, де ці гроші. Чи вони пішли в строкові депозити, й відтак в активах щось зросло, крім ОВДП. Чи їх, як і раніше, знімали. Бо ж приріст гривневих коштів на рахунках населення, починаючи з квітня, менший, ніж обсяги навіть виплат військовослужбовцям, тож ці гроші кудись ідуть.

Розумію, що досить технічне питання, без зради чи перемоги, тим більше вже досить скоро отримаємо відповідь на нього, як тільки буде оперативна статистика НБУ, але ж цікаво.

* * *

Поясню логіку попереднього поста (див. вище- ред.), бо, бачу, трохи незрозуміло.

В банки прийшло щонайменше 70 млрд грн зарплатами та іншими виплатами військових. Про це Ганна Маляр сказала, що у серпні було виплачено близько 70 млрд грошового забезпечення військовослужбовцям. Так само прийшли гроші з бюджету у вигляді допомоги ТПО, зп бюджетникам тощо. Тобто, за інших рівних (які, звісно, не рівні), зобов’язання мали б зрости десь на 70-80 млрд.

Відтак, десь мали зрости активи, звісно, не співставно, та мали. Тобто мав бути помітний приріст у ОВДП та/або депсертифікатах, це зараз єдині види вкладень банків, бо кредитування немає і не може бути, крім як від держбанків.

Що ми бачимо. Що ОВДП в банків зменшилися на 28.6 млрд, а депсерти зросли на 14.4. Тобто активи в цій частині зменшилися. Ок, ще на 10 погашене рефінансування. Але все одно, за цими трьома складовими в чистих активах мінус.

От і питання, де ділися 70 млрд бюджетних виплат, що пішли через банки, де відповідне зростання активів. Чи більша частина цих грошей таки пішла невідомо куди, і от тоді цікаво, куди саме. Знято та куплено долари під матрас, чи пішло на оплату імпорту чи кудись ще. Оце й хотів спитати.