Санкції на часі. 06.09.2022

Ростислав Павленко

Аналітики Bloomberg поділилися змістом звіту, який був представлений 30 серпня російським чиновникам. Як завжди на росії, негативні оцінки вельми обережні: за базовим сценарієм наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, а за “стресовим” сценарієм щонайменше у 2024 році досягне найбільшого падіння у “мінус” 11,9%. Це при тому, що вже цього року падіння може перевищити 10%. Однак, заспокоюючи себе цифрами, російські експерти змушені визнавати загрозливі для держави-агресора тенденції.

Було розглянуто три сценарії, два з яких передбачають прискорення падіння економіки і відтік мізків. За всіма сценаріями тиск санкцій посилюється, і до них може приєднатися більше країн.

Визнається, що обмеження на торгівлю нафтою і газом завдають і ще завдадуть невідшкодуваних втрат рашистській економіці. А залежність практично всіх галузей економіки від імпортних комплектуючих і технологій ставить хрест на можливостях розвитку та імпортозаміщення.

Навіть в крилатих ракетах, якими русня ледь не щодня завалює Україну, понад 650 електронних компонентів 144 іноземних виробників, переважно ЄС та США.

Все це показує, що потенціал агресора не просто скінченний, а починає до цього кінця наближатися.

Україні треба не просто вистояти – а мотивувати партнерів активніше допомагати нам і тиснути на агресора. Виконання передумов для початку переговорів про вступ до ЄС надає цій загальній істині конкретних обрисів. А це означає – включити патріотичні канали в цифрове мовлення і поправити закон про медіа так, щоб не допустити загрози свободі слова і звуження захисту української мови; виправити «закон про олігархів» відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії – щоб він дозволяв боротися з олігархами, а не медіаринком; і провести прозорий конкурс на посаду директора НАБУ, а не намагатися його зірвати штучними правками.

Перспективи української Перемоги напряму залежать від дій української влади. Рашисти прямують до дна, але Україна має докласти зусиль, допомагаючи союзникам допомогти нам.

1. Федеральний бюджет рф у серпні недоотримав 85,9 млрд руб. нафтогазових доходів до прогнозованого рівня.

2. За даними австрійської нафтогазової компанії OMV, “Газпром” поставив Австрії лише 30% від замовленого на 5 вересня газу.

3. Швейцарія намагається припинити обмін банківськими даними із росією.

Відповідні комітети Національної ради та Ради кантонів вже схвалили такий захід. Федеральна рада Швейцарії ухвалить остаточне рішення у вересні.

Німеччина, Австрія та Великобританія вже припинили обмін банківськими даними з росією.

4. Виробники опалювальних систем з росії стали програвати конкуренцію на внутрішньому ринку компаніям з Китаю та Туреччини, чия продукція коштує на 18–22% дешевше.

Локальні компанії не можуть знизити ціни, зокрема через дорожнечу металопрокату, один із видів якого на росії коштує $961 за тонну, а в Туреччині — $745 за тонну.

Через здешевлення імпортного опалювального обладнання 29% компаній очікують, що їм доведеться знизити випуск продукції на 20%, 58% компаній очікують на скорочення виробництва на 15%. Крім того, 42,8% респондентів припускають, що їм доведеться оптимізувати чисельність працівників у разі посилення конкурентного тиску з боку виробників з-за кордону.

5. Будівництво канатної дороги в росії з Благовіщенська до китайського Хейхе відклали на рік через санкції Євросоюзу.

Проект передбачав використання французької технології – самої мотузки. Французи на вимоги ЄС її не постачають, бо канатні дороги віднесені до предметів розкоші, а предмети розкоші підпадають під санкції.

І далі ж буде.

Автор