Санкції на часі. 30.08.2022

Ростислав Павленко

Початок контрнаступу ЗСУ на Півдні підвищує сподівання на швидше звільнення України від загарбників. Щоб вони не встигли оговтатись, удар має бути завдано і на санкційному фронті. Це прискорить рух рашистів на дно і отже – мир у Європі.

1. Країни Балтії запропонували Єврокомісії внести до 8 пакету санкцій проти рф заходи щодо торгівлі та енергетики, а також нові обмеження щодо Swift.

2. Глави МЗС ЄС цього тижня призупинять дію угоди про візи з росією.

Деякі країни зажадали колективних дій, щоб зупинити звичайних росіян від поїздок в ЄС за туристичними візами. Компромісом, найвірогідніше, стане скасування спрощеного порядку видачі шенгенських віз для громадян рф і рб.

3. Влада Алжиру розглядає можливість збільшити на 50% постачання природного газу до Франції.

Алжир є найбільшим африканським постачальником газу до Європи. 11% газу, що споживається європейськими країнами, приходять звідти.

Тим часом, Ізраїль у першому півріччі 2022 р. збільшив видобування газу на 22% і готується збільшити експорт газу до Європи через Єгипет (ще у червні був підписаний відповідний меморандум).

Крок за кроком Європа готується до життя без росії. А інші регіони світу витискають з росії останнє, користуючись з безвиході.

4. Китайські компанії різко підняли ціни на контейнерні перевезення електроніки та побутової техніки до росії.

Якщо в лютому доставка одного контейнера з КНР коштувала 6 тисяч доларів, то тепер це $10-12 тисяч.

Постачання з Європи практично зупинилися: оборот морських портів Балтійського моря впав на 90%. Вартість доставки автомобільним транспортом підскочила на 250-500%.

Зростання ціни на логістику неминуче вплине на кінцеву вартість техніки.

5. У червні росіяни розмістили на рахунках та депозитах в іноземних банках $4,7 млрд – це рекорд із 2018 року.

За 6 місяців 2022 року в такий спосіб вивели $14,1 млрд. Для порівняння: за перше півріччя 2021 року відтік становив $3 млрд, у 2020 році – $3,1 млрд, а у 2019 році – $1,1 млрд. Росіяни намагаються втекти з грошима – поки є можливість.

Далі буде.