Вісті з фронтів. 29.08.2022

Костянтин Машовець

Принаймні, 4 БТГр зі складу 3-го АК вже у Ростовський області. 1 розвантажена та зосереджена на утц “Кузьминський”, ще 2-ї через “Шахти” пересуваються у бік Кримського мосту. З вчорашнього дня командування військ противника почало “закривати на ніч” Кримський міст на пересування у бік Сімферополя (я так розумію, починаючи з вчорашньої ночі почалось перекидання передових підрозділів 3-го АК на територію п-ва Крим). Дуже показово…

Доброго дня, посполиті!

1. У мене не має сумніву в тому, що командування військ противника було “в темі” про початок найближчим часом наступу ЗСУ на Херсонсько-Бериславському плацдармі. Принаймні, фіксація вчора на плацдармі в районі Новоолександрівки свіжої мотострілецької БТГр (до 28-и ББМ та 10 танків), ймовірно зі складу 69-ї обрП 35-ї ЗВА , яку противник перетягнув через понтону переправу у с. Львове у ніч на понеділок, говорить саме про це.

Так само, як й фіксація на марші на дорозі Т-2207 ще однієї БТГр цієї армії (ймовірно, зі складу 38-ї мсбр) у напрямку на північ рівно за добу до початку активної фази наступу ЗСУ. Або участь, принаймні, 2-х “свіжих” БТГр зі складу 127-ї мсд 5-ї ЗВА у тактичних атаках противника північніше та західніше Херсону, протягом попереднього тижня.

Однак, противнику так і не вдалося достеменно встановити – де, коли саме й якими силами все це буде відбуватися. З трьох реальних ділянок (напрямків) йому вдалося “вгадати” лише одну. Звісно, де вони розташовані та як називаються, а також про реальний перебіг подій там, зі зрозумілих причин я не напишу.

2. Нині у штабах та на КП противника йде метушливе розмірковування та спроби аналізу того, що відбувається. Його командуванню доводиться вирішувати непросту дилему, що це було – або “початок чогось серйозного”, або “демонстративно-відволікаючі дії” перед якоюсь ще більшою “дупою”.

Даних як за першу, так і за другу версію – вагон та маленький візок. Наприклад, судячи з щільності та інтенсивності вогневого впливу, який здійснюють ЗСУ своїми далекобійними та високоточними засобами ураження по об’єктах і цілях у смузі відповідальності угрупування “Юг”, вірна перша “версія”. Але точно так ЗСУ луплять й у смузі угрупування “Запорожье” у Мелітополі, Токмаку, у тактичному тилу цього угрупування точно так же все “вибухає та палає”.

У цьому сенсі помилитися командуванню військ противника просто неможливо. Бо ця помилка буде коштувати йому дуже дорого. Застосування, з такими важкими траблами, накопичених резервів та ресурсів “не там” й “не тоді”, коли треба буде, майже гарантовано означатиме тотальний 3,14дець для російських військ на Півдні України.

Судячи за реакцією командування військ противника, до якогось конкретного висновку на цей рахунок воно поки що не дійшло.

Принаймні інформація щодо застосування сил і засобів 5-ї, 35-ї ЗВА (та й загалом всього Східного ВО), а також оперативна інфа щодо процесу оперативного розгортання підрозділів та частин 3-го АК свідчать про те, що “единого мнения” стосовно реакції російського командування на дії ЗСУ поки що не сформовано.

3. В цьому сенсі, на мій погляд, АКТУАЛЬНА інформація про переміщення та розташування сил і засобів противника на території п-ва Крим та прилеглих до нього теріторіях Херсонської та Запорізської областей для українського командування буде ВКРАЙ своєчасною та потрібною.

Два дні тому через залізничну станцію Джанкой на північ прослідувало до 32-х критих вагонів із БП. За певними даними, це була перша партія зі складу “форс-мажорного НЗ боєприпасів” Південного ВО. Очевидно, що командування військ противника, навіть не дивлячись на високу вірогідність вогневого ураження комунікацій та логістичних центрів в тактичному та частково оперативно-тактичному тилу своїх угрупувань військ, які оперують на Миколаївському, Кривізькому та Запорізькому напрямках, не просто так з бухти-барахти пішло на суттєве нарощування запасів БП, а також поточного їх постачання в нинішніх, далеко не райдужних та сприятливих для цього умовах.

Російське командування явно передбачає, що найближчим часом його підрозділам, частинам та з’єднанням у цій операційній зоні буде потрібно суттєво наростити добові норми розходу БП.

4. У контексті усього вище сказаного варто також звернути увагу на той факт, що основні сили 5-ї ЗВА Східного ВО, а також 106-ї пдд і цілий ряд частин та підрозділів 35-ї ЗВА, зовсім не поспішають на Херсонський плацдарм навіть тоді, коли там почався так званий “український наступ”, продовжуючи свою сієсту на лівому березі Дніпра.

Це може відбуватися з двох основних причин, зважаючи на місце їх розташування та позиції, які вони займають:

– командування військ противника прагне сформувати достатньо потужний заслон з “сил прикриття” на лівому березі Дніпра на випадок, якщо “під Херсоном усе посиплеться…” (що виглядає малоймовірно).
– або командування противника “зовсім не впевнене”, що ці сили та засоби варто вводити у бій саме на Миколаївському або Криворізькому напрямках, вважаючи, що й тих сил і засобів, які вже розгорнуті на плацдармі, цілком достатньо, щоб парирувати будь-який український наступ.

Як перша, так і друга причини зовсім не означають, що в кінцевому рахунку противник їх так і не задіє на вище вказаних напрямках. Розвиток подій та дії українського командування, яке очевидно почало боротьбу за ініціативу у стратегічному сенсі цієї війни, цілком можливо примусять російське командування діяти саме так, а не інакше.

І в цьому сенсі, я ще раз підкреслю, тут ДУЖЕ ВАЖЛИВО відслідкувати – де, в якій кількості та якому складі будуть зосереджуватися та розгортатися резерви противника як ті, що поки що знаходяться “у русі” (як 3-й АК), або які вже зосереджені та розгорнуті (як 5-а ЗВА).

Так у нашій групі (ІС) є інформація, що передові підрозділи 3-го АК (принаймні, 1 БТГр) вже знаходяться на території п-ва Крим, вона потребує ще перевірки, бо носить достатньо суперечливий характер.

Є також інформація про те, що, скоріше за все, найближчим часом за рахунок “перетаскування” на плацдарм принаймні ще 2-х БТГр зі складу військ, зосереджених на лівому березі Дніпра (думаю, зі складу 35-ї ЗВА), противник спробує контратакувати наші передові підрозділи на Херсонському напрямку для “купирования” результатів дій ЗСУ, починаючи з ранку понеділка. Принаймні вночі противник намагався активно маневрувати у позиційних районах своєю артою, причому у достатньо значних масштабах (хоча це, цілком можливо, може бути викликано прагненням просто “вивести з під удару західних гаубиць та РСЗО” основну масу своєї арти).

Однак, цілком очевидно, що противник “інстинктивно” таки реагує на активні дії ЗСУ на Херсонському плацдармі. В тому числі намагаючись наростити пропускні властивості своїх переправ через Дніпро (наприклад, відзначаються, починаючи з 28 серпня, спроби командування противника почати спорудження ще однієї переправи поруч із розбитим залізничним Антонівським мостом).


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ