Санкції на часі. 25.08.2022

Ростислав Павленко

189 повітряних тривог на День Незалежності, чергові вбивства мирних мешканців, обстріл рашистами Запорізької АЕС, плани оголошення «референдумів» на окупованих територіях – жалюгідне метушіння росіян від безсилля досягнути своїх цілей. За підсумками британської розвідки, за пів року своєї агресивної війни росія не досягла більшості своїх цілей, а її дипломатичні, економічні позиції і стан армії, порівняно з ситуацією до вторгнення, послабилися.

Для агресора має настати час розплати – за кожного вбитого, пораненого чи закатованого українця. І шлях до цієї розплати лежить через спрямування рашистів на дно, щоб кожен відчув усю глибину провалля, яке вони готували для України і світу.

1. Bloomberg з посиланням на розрахунки брюссельського аналітичного центру Bruege повідомив, що європейські уряди виділили близько 280 мільярдів євро на пом’якшення впливу енергетичної кризи на домогосподарства та бізнес. Це витрати на компенсації втрат через зростання цін – від підтримки малого бізнесу до прямих виплат споживачам.

Європа готується до зими і готується пом’якшити удар путінського газового шантажу – щоб рашисти вже не могли його використовувати.

2. Уряд росії не знайшов грошей на імпортозаміщення газового обладнання.

Уряд росії фактично відмовився від масштабної програми локалізації виробництва газового обладнання для проектів видобутку зрідженого природного газу (ЗПГ). Фінансування проекту “Прорив на ринки ЗПГ” знизиться більш ніж у 100 разів – з 35 млрд рублів до 300 млн.

3. Рашисти намагаються використовувати індійські банки та підприємства для обходу санкцій – зокрема, для експорту діамантів та інших підсанкційних товарів. Це вже починає дорого коштувати індійцям.

Провідні трейдери та банки розірвали відносини з індійським НПЗ Nayara Energy через зв’язки з рф (49% належить роснафті).

Emirates Airlines відмовляються перевозити з Індії до рф санкційні вантажі. Через це вже заблоковано понад 1700 тонн вантажів, а інша логістика відсутня та замінити її на альтернативну найближчими місяцями неможливо.

4. На росії почали економити на одязі та взутті.

Продаж одягу, взуття та аксесуарів у рф з лютого впав на 40,5%. Серед причин зниженого попиту називають бажання росіян економити гроші, а також неможливість знайти заміну брендам, що пішли з країни. Загалом у країні призупинили роботу понад 100 міжнародних брендів, пропозиція одягу та взуття скоротилася на третину.

23% покупців не можуть знайти потрібні речі, оскільки асортимент одягу та взуття скоротився.

5. На росії федеральна служба виконання покарань повідомила про заповненість СІЗО «на 96%».

Проте правозахисники наполягають, що в московських ізоляторах спостерігається серйозне перевищення ліміту наповнення, і вказують на сотні «зайвих» арештантів лише в одному СІЗО-1 («Матроська Тиша»).

Далі буде.

Автор