Санкції на часі. 24.08.2022

Ростислав Павленко

Рашисти намагаються зробити війну затяжною, щоб виснажити Україну. Адже заліза їм не бракує, а прихована мобілізація поки дозволяє на фронт низькоякісну, але численну живу силу.

Паралельно випробовується весь отруйний ординсько-кагебістський серіал: спекуляція на економічних труднощах Європи, проведення інформаційно-психологічних операцій, намагання розколоти Україну зсередини, підбурюючи корисних ідіотів до атак на опозицію і порушення єдності.

Україна платить найвищу ціну – життями українців. Разом із тим, кожен рашистський злочин зміцнює волю до боротьби – і не лише українців, але і партнерів.

Попри прогнози щодо надзвичайно складної зими, цього місяця почали з’являтися повідомлення про те, що Європа буде здатна нарешті переламати кащеєву голку і позбутися газової залежності від рф, як Україна зробила ще у листопаді 2015.

Газові сховища Німеччини наповнюються швидше, ніж очікувалось. Уже зараз вони наповнені на близько 80% (на початку місяця говорили про близько 70%). Такий темп дозволяє розраховувати на те, що головний козир москви буде битий ще до того, як ляже на стіл.

Reuters цитує міністра економіки Німеччини Роберта Габека, який закликає підготуватися до ще більшого скорочення поставок російського газу. За його словами, Німеччина має хороші шанси пережити майбутню зиму, не вживаючи радикальних заходів.

«У нас все ще дуже критична зима попереду. Ми повинні очікувати, що путін ще більше скоротить (поставки) газу», – сказав Габек німецькому мовнику ARD у Канаді, де він перебуває з триденною поїздкою з канцлером Олафом Шольцом.

У поєднанні з нафтовим ембарго це завдає справді важкого удару рашистам.

1. Тим часом європейці переходять до обговорення восьмого пакету санкцій.

Поки достеменно не відомий його вміст, але дискутуються питання відкладеного ембарго на газ, розширення переліку рашистських банків, відрізаних від SWIFT, заборона на Шенгенські візи росіянам та інші кроки.

Те, що не потрапить у восьмий пакет, буде в наступних. Ядерний шантаж, ігри з газом, гуманітарні злочини дедалі сильніше зміцнюють готовність Європи разом зі США та іншими провідними країнами вирішити російське питання єдиним надійним способом – відправивши рашистів на дно.

2. Експорт пшениці з росії впав більш, ніж на чверть.

За липень-серпень 2022 року експорт пшениці з росії склав 5,9 млн. тонн, що на 27% менше, ніж у липні-серпні 2021 року. Експорт зберігається на низьких рівнях, оскільки ціни на пшеницю з росії вищі, ніж від інших постачальників, насамперед із Євросоюзу.

Через санкції у відповідь на війну в Україні російські експортери пшениці зустрілися з проблемами у постачанні пшениці на світовий ринок. Російський ринок залишили деякі великі морські перевізники та страховики вантажів, а також виникли труднощі з проведенням платежів у банках.

3. Держпрограма будівництва на росії на трильйон рублів опинилася під загрозою зриву.

Дефіцит та подорожчання будматеріалів на рф призвели до зриву термінів реалізації будівельних держконтрактів у рамках федеральної адресної інвестиційної програми (своєрідного аналогу «великого будівництва»). Крім того, купити іноземні матеріали практично неможливо.

З 282 заявлених до здачі у 2022 році об’єктів поки що ввели в експлуатацію лише 11 (3,9%). Санкції, запроваджені за війну рф проти України, призвели до зростання цін, через що вартість низки держконтрактів зараз переглядається.

4. Відвідуваність московських ресторанів виявилася гіршою за останні п’ять років.

У серпні відвідуваність московських закладів стала нижчою за минулорічну на 11%.

Їжа дорожчає, а громадяни, навпаки, дедалі активніше економлять. Ціни в ресторанах зросли на тлі загальної інфляції, у серпні середній чек у кафе та ресторанах москви збільшився на 9% рік до року.

Крім того, частину відвідувачів ресторани втратили через втечу іноземного бізнесу з рф, а частини не дорахувалися через відсутність туристів. Цього року ресторатори не очікують на відновлення потоку гостей і вважають, що далі буде ще гірше.

5. Два десятиліття системної пропаганди путінського режиму значно змінили світобачення росіян.

За даними ВЦІОМ, якщо у 2000 році 55% росіян слушно вважали, що від західної цивілізації, культури і демократії можна взяти багато корисного, нині таких лише 30%. Зате від 25 до 33% зросла кількість тих, хто вважає, що ці цінності росії не підходять, а від 10 до 26% – що вони взагалі руйнівні і згубні для росії. Тож 59% росіян налаштовані вороже до західної цивілізації. Щоб це змінити, росія має перейти через серйозний витверезвлюючий поштовх. ЗСУ на першому, а санкції – на другому фронті наближають його.

І далі – буде.

Автор