Вісті з фронтів. 14-15.08.2022

Костянтин Машовець

14.08.2022

На скільки я розумію, ситуація на Сіверському та Бахмутському напрямках починає вже не стільки “турбувати”, скільки дратувати російське військове командування.

1. Протягом останніх 2-х діб командування військ противника намагається все ж таки добитися якихось більш-менш вагомих результатів по рубежу Сіверськ – Бахмут, бо подальше затягування з цими “фланговими районами” може призвести до зриву реалізації всього плану-графіка по блокуванню Слов’янсько-Краматорської агломерації.

Це очевидно. Якщо найближчим часом Бахмут (в меньший ступені) та Сіверськ (у більшій ступені) не будуть взяті, тоді усе те угрупування військ противника, яке зараз активно готується до ривка через Сіверський Донець на Миколаївку та західніше Сіверська у районі Брусівка – Лиман – Ямполь – Озерне (в основному частини та підрозділи 2-ї та 41-ї ЗВА ЦВО, приблизно до 6-8 БТГр), просто даремно витрачає час.

Однак, це простіше сказати, ніж зробити. Адже, судячи з результатів “наступу” противника на його напрямку “головного удару” північніше Бахмуту – від Стряповки на Бахмутське й далі на Соледар, всі ці перспективи поки що виглядають для противника “очень трудной задачей”. Принаймні, реального просування на цій ділянці у противника немає.

Тому нічого дивного в тому, що найближчим часом “головний акцент” угрупування “Восток”, скоріше за все, зміститься на Сіверськ, немає. У сенсі впливу на ситуацію на Слов’янському напрямку, він актуальніший за Бахмут.

Я вже писав, про зміст “основної концепції” противника, яку він прагне реалізувати у відношенні Сіверська.

Спочатку прорив південніше міста, потім – прорив ЗА річку Сіверський Донець і вихід у район північніше міста. В подальшому передбачається взяти місто “подвійним” наступом з півдня та півночі.

Вперті, місцями схожі на баранячу історію з “новими воротами”, атаки противника з району Спірне в напрямку на Виїмку та Івано-Дар’ївку протягом останніх 3-х діб лише підтверджують ці мої думки. А вчора з’явилось ще одне підтвердження – в район Миколаївки прибула і почала розгортатися “свіжа” мотострілецька БТГр зі складу 74-ї мсбр 41-ї ЗВА ЦВО прямо з “резерву першої черги” (тобто після всебічного відновлення).

Той факт, що район її розгортання знаходиться в декількох км від переднього краю, не повинен водити вас у оману. Думаю, вже завтра-післязавтра ця БТГр буде введена в бій, і саме південно-східніше Сіверська.

А взагалі, я не просто так написав про те, що командування військ противника демонструє явні ознаки “роздратування” перебігом подій на ділянці фронту від Григорівки до Кодеми. Адже ці події напряму впливають на ситуацію безпосередньо північніше та північно-східніше Слов’янська. Тобто мають пряме відношення до ситуації в угрупуванні “Изюм” противника. Тамтешнє “стадо” просто очікує, коли лінія фронту таки доповзе до рубежу Сіверськ – Бахмут і далі впритул до Слов’янсько-Краматорської агломерації зі сходу. Проблема полягає в тому, що вона ніх*ра не повзе, а майже встала (нічого дивного в тому немає, для того, щоб вона знову поповзла, тре взяти Сіверськ та Бахмут, або принаймні один Сіверськ, а вони, сцукО, ніх*ра не беруться – ні перший, ні другий).

Командування військ противника, у цьому сенсі, ладне вже йти навіть на “непопулярные меры”. В тому числі знімати з інших “важливих” напрямків та ділянок війська та посилювати за їх рахунок саме ці напрямки. Так позавчора з Новопавлівського напрямку (достатньо актуального в нинішній оперативній ситуації) командування військ противника перекинуло в район Лисичанська (тобто знову ж-таки на Сіверський напрямок) ще одну більш-менш укомплектовану та боєздатну зведену мотострілецьку БТГр 201-ї “таджикістОнської” ВБ.

Я декілька днів тому вже писав про її появу “в тилах” угрупування “Восток”, і ось тепер, судячи зі всього, її також введуть у бій на Сіверському напрямку найближчим часом. Таким чином, загальне підсилення військ противника на цій ділянці фронту (Сіверський напрямок) складе приблизно до 950-1000 в\сл з числа кадрових російських військ. Це, звичайно, не “критична маса” (тим більше що явно далеко не всі вони, образно кажучи, “підуть в атаку”), але для такого локального напрямку як Сіверський все ж-таки це достатньо чутливо.

2. Уточнення. На Волноваському напрямку в районі Кирилівки противник розгорнув не 2-і БТГр 36-ї мсбр, а 1-у БТГр зі складу цієї бригади. Інша, судячи зі всього, разом з одним з дивізіонів 200-ї абр переміщається на Харківський напрямок. Принаймні 2 ешелони з майном, технікою та боеприпасами цих підрозділів поїхали з Ростовської області до Бєлгородської області.

Загалом, у Бєлгородський області командування військ противника розгорнуло мережу своєрідних польових “пунктів відновлення та формування” резервних підрозділів для участі в так званій “сво”. Вони являють собою “базові лагеря”, в яких може перебувати до 2-3-х батальйонів “на відновленні” або формуванні одночасно.

Зокрема, протягом середини липня – середини серпня лише в одному такому “пункті” (с. Уразове) противник спромігся сформувати та “відновити” принаймні 2 танкових батальйони та не менш як 5 мотострілецьких + 1 гсадн та 2 адн.

3. На Запорізькому напрямку противник готується для ведення інтенсивної контрбатарейної боротьби. Так південно-східніше від н.п. Пологи ним розгорнуто принаймні 2 вогневих взводи (по 2 одиниці 203-мм СГ 2С7 “Пион” кожний) артилерії великої потужності для вогневого ураження далекобійних артилерійських засобів ЗСУ та найбільш важливих цілей в оперативно-тактичному тилу ЗСУ.

Найбільш пріоритетна ціль – підрозділи реактивної та ствольної артилерії ЗСУ, озброєні 155-мм далекобійними арт-системами та РСЗВ типу “Хаймарс”, а також ПУ та КП українських військ.

З метою визначення місць розташування, шляхів висування та знаходження у конкретний момент часу цих засобів та об’єктів противник активно використовує БПЛА типу “Орллан-10”. Зокрема, протягом минулої доби він здійснив неодноразові запуски та прольоти даних БПЛА в оперативному тилу ЗСУ в напрямку на міста Павлоград (Дніпропетрівська обл.) та Покровськ (Донецька обл.).

4. Після оцінки результатів нанесення вогневого ураження по своїх об’єктах в оперативному та оперативно-тактичному тилу далекобійними засобами ЗСУ командування військ противника, судячи зі всього, вирішило не тільки визначити найбільш небезпечні з цієї точки зору об’єкти, а й суттєво наростити систему ППО, яка прикриває їх.

Зокрема, ППО району АБ Джанкой противник додатково прикрив наступними силами та засобами:

– зрдн ЗРС С-400 (8 ПУ із засобами управління зрдн),
– зрбтр ЗРС С-300 (4 ПУ),
– зрабтр ЗРГК “Панцирь – С1” (до 5-и БМ ЗРГК),
– засоби автоматизації та ЦУ ППО.

За всіма ознаками, такі самі заходи командування противника провадить і на інших об’єктах, розташованих на тимчасово окупованій території п-ва Крим – авіабазах (АБ), місцях розташування та дислокації військових частин і з’єднань, місцях зберігання ПММ, боєприпасів та ОВТ, пунктах базування (ПБ) сил та засобів чф-у і т.д.

* * *

15.08.2022

Командування військ противника почало “переформатування” своїх угрупувань на Харківському та Слов’янському напрямках.

У цьому контексті дві характерні інформації:

– продовжується “розтаскування” 144-ї мсд на “проблемні” ділянки.
– недосформований 3-й АК вже отримав наказ щодо свого переміщення на окуповані території України для оперативного розгортання на визначеному напрямку.

З новою вас бавовною!!!

1. Одна мотострілецька БТГр (вірогідно, зі складу 254-го мсп 144-ї мсд) та 2 артилерійських дивізіони 856-го сап-у 144-ї мсд розгортаються південніше Ізюму, у готовності бути задіяними по напрямку на Дмитрівку або на ділянці Бражківка – Сулигівка. Серед особового складу “новоприбулих” підрозділів точаться вперті плітки про “скорий наступ у на Слов’янськ”. Скоріше за все, їх розповсюджує їхнє командування з метою “підтримки морального духу та підвищення рівня мотивації” особового складу.

Протягом минулої доби противник намагався знову просунутись в напрямку на Долину та Богородичне, діючи окремими штурмовими групами, підсиленими бронетехнікою. Однак знову зазнав невдачі та був вимушений відійти на вихідні рубежі в районі Тихоцького та Сухої Кам’янки.

По суті, підрозділи 3-ї мсд 20-ї ЗВА (БТГР-и 752-го та 252-го мсп), які намагаються відновити втрачені позиції по рубежу Долина – Богородичне, займаються ідіотизмом – поступово знекровлюються у безрезультативних лобових атаках протягом вже тижня. Навіть не дивлячись на той факт, що вони підсилені залишками двох танкових БТГр зі складу 12-го тп 4-ї тд 1-ї гв. ТА та 1-го тп 2-ї мсд той же 1-ї гв. ТА, їм ніх*ра не вдається просунутись до своїх старих позицій.

Після того, як передові підрозділи ЗСУ, які тут оперують, відкинули їх і від Долини, і з під Богородичного, сенс цих атак взагалі був втрачений, адже ні в районі Пришиба, ні в районі Тетянівки противнику “стрибнути” за Сіверський Донець не вдалося.

2. На Бахмутському та Сіверському напрямках, а також в районі Волновахи та Донецька, судячи зі всього, командування військ противника передбачає можливість нанесення ЗСУ високоточних і масованих артилерійських і ракетних ударів по місцях зосередження та розгортання угрупувань своїх військ. Принаймні вже другу доби відзначається суттєве нарощування ним систем ППО в цих районах, а також систем РЕБ для придушення каналів управління ракетною зброєю, зокрема:

– район Ірміного – до зрдн ЗРК “Бук- М3”,
– район південно-східніше Берестового до 3-х одиниць ЗРК “Тор-М1”,
– район Лоскутівки (південно-західніше Лисичанська) – зрбтр ЗРК “Бук- М2”,
– східніше с. Спірного – до 2-х СВУ ЗРК “Бук-М2”,
– Рівнопіль – зрбтр ЗРК С-300В із засобами управління зрдн,
– Старомлинівка – зрбтр ЗРК “Тор-М2”,
– район с. Колоски – до зрдн ЗРК С-300В,
– в районі Лоскутівка – Підлісне – Рай-Олександрівка, судячи зі всього, розгорнута станція комплексу ведення радіорозвідки та придушення каналів супутникового зв’язку типу “Борисоглебск -2М”. Принаймні, там була зафіксована технічна позиція цієї станції.

В свою чергу, противник намагається активно завадити нанесенню вогневого ураження по позиціях своїх сил і засобів також й далекобійними артилерійськими засобами ЗСУ. В районі н.п Ясинівка (Донецька обл.) та Новозванівка (Луганська обл.) противник розгорнув РЛК розвідки та контролю артилерійської стрільби типу “Зоопарк-1”.

Загалом, з технологічною точки зору, все це виглядає достатньо дивно. Тому що в реальності перехопити керовані боєприпаси типу GMLRS (в модифікаціях М-30 або М-31) до РСЗВ M142 HIMARS, які активно використовують ЗСУ для такого роду ударів, навряд чи взагалі можливо. Я вже не кажу про керовані артилерійські снаряди до 155-мм гаубиць M982 Excalibur. У цьому сенс, російському командуванню залишається хіба що із сачками задля полювання на метеликів бігати навколо місць та районів зосередження своїх військ.

3. На Херсонсько-Бериславському плацдармі командування військ противника продовжує вживати різноманітних заходів із перегрупування своїх сил та засобів з метою утримання своїх позицій на Херсонському та Бериславському напрямках. В тому числі за рахунок підсилення окремих ділянок фронту додатковими підрозділами та ущільнення своїх бойових порядків.

Кілька днів тому мотострілецька БТГр (із танковою ротою) 64-ї мсбр зі складу 35-ї ЗВА (ага, та сама) була доправлена на плацдарм (я так розумію, це зайняло у російського командування незвично більше часу ніж зазвичай, бо довелося таскати через Дніпро поромами та понтонами в р-ні с. Львового). Вже вчора ці “ХероЇ” Бучі були зафіксовані на марші південніше с.Високого. Треба розуміти, ця БТГр висувалась десь в район північно-східніше Снігурівки.

В рамках цих же прагнень в районі смт Чаплинка, де розташований ТПУ угрупування військ “Юг” та передовий аеродром підскоку АА російських військ, противник продовжує зосереджувати задля збільшення рівня оперативності та інтенсивності вогневого впливу по передових підрозділах ЗСУ на Херсонському напрямку чисельність своєї АА. Зокрема, на аеродромі зосереджено до 1 ланки ударних вертольотів типу Ка-52 (3 одиниці), до 1 ланки ударних вертольотів типу Ми-28 (3 одиниці), 2 вертольота вогневої підтримки типу Ми-24\35, до 5-и одиниць вертольотів типу Мі-8\17.

І на останок, про деякі деталі щодо кримської бавовни в р-ні Джанкою.

Так ось, десь за 2 дні до того, як там знову “немножко покурили”, на залізничній станції Азовське, де власне й трапився цей “прикрий недопалковий випадок”, противником було зосереджено не тільки значну кількість артилерійських боєприпасів, а і в значній кількості самі “стволи”, а саме:

– до 4-х СГ типу 2С7 “Пион”,
– до 9-и 152-мм САУ типу 2С19 “Мста-С”,
– до 6-и одиниць 152-мм САУ типу 2С3 “Акация”,
– до 6-и одиниць 122-мм РСЗВ БМ-21 “Град”,
– 2 одиниці дивізіонних ППРУ,
– 2 БМП,
– до 10 одиниць вантажного та спеціального транспорту.

Погодьтеся, всю цю артилерійську “красоту” не можливо було залишити без уваги. Тим більше що, судячи зі всього, вона готувалася найближчим часом “вибути до місця призначення”. По суті, пара “бичків” (недопалків), скажімо так, достатньо суттєво знизили рівень бойових спроможностей цієї “збродної” артилерійської групи противника. Що, в свою чергу, не може не відбитися достатньо позитивно на ситуації в Південній операційній зоні на одному з напрямків чи на одній з ділянок фронту.

Ну а суттєві пошкодження самої залізниці та залізничної силової підстанції на основній тиловій магістралі противника в Південній операційній зоні вже пішло як додатковий бонус.

4. “Страшный и ужасный” недоформований 3-й АК зс рф отримав наказ, починаючи з 20-го серпня розпочати завантаження та відправку своїх частин та з’єднань на “украинский фронт” безпосередньо з місць свого формування та проведення бойового злагодження (полігони та навчальні табори у с. Муліно, Луга, Тоцьке).

Для загального розуміння що це таке взагалі. До перевезення залізничним транспортом заплановано 3954 одиниці озброєння, віськової та спеціальної техніки, з них:

– 697 одиниць бронетанкового озброєння,
– 1780 одиниць автомобільної техніки,
– 537 одиниць техніки служби РАО,
– 309 одиниць техники зв’язку та АСУ,
– 10 одиниць техники служби РХБЗ,
– 309 одиниць інженерної техніки,
– 434 одиниці техники служби тилу.

Командир корпусу генерал-майор В.А. Белявский, який до цього “отлично себя зарекомендовал” на посаді першого заступника – начальника штабу 68-го АК Східного ВО.

Нагадую, що цей корпус вважається СТРАТЕГІЧНИМ резервом. Наказ на його застосування має право віддати тільки гш зс рф.

Таким чином, можемо констатувати, що ” в діло” пішли як оперативні резерви штибу 144-ї мсд, так і стратегічні у вигляді 3-го АК, судячи зі всього, у них дійсно “шото пошло не так”…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Заставка: Генштаб ЗСУ

Автор