Вісті з фронтів. 10.08.2022 (фото)

Костянтин Машовець

На аеродромі “Новофедорівка” 43-го омшап-у працює комісія командування чф-а для оцінки стану боєздатності частини та формулювання висновків щодо можливості її подальшого використання для виконання бойових завдань в рамках так званої “спеціальної військової операції”. За попередніми даними, полк визнано “тимчасово небоєздатним” або “частково небоєздатним”. Обсяг необхідних робіт щодо відновлення в повному обсязі функціювання авіабази буде визначений пізніше.

Поточні новини…

1. Російське командування угрупування “Юг” продовжує здійснювати активні заходи щодо посилення своїх тактичних груп, які діють на Херсонсько-Бериславському плацдармі. У період з 8.08 по 10.08 противником додатково зосереджено на плацдармі наступні сили та засоби:

– р-н північної околиці Херсона (п. Зеленівка) – до 2-х посилених рот (всього – 12 танків, 8 БМП -1\2, 4 БМД-2, 4 одиниці РСЗВ БМ-21 “Град”, до 18-и одиниць автомобільного та спеціального транспорту, з яких принаймні 6 – паливозаправники). Скоріше за все, ця “недороблена” БТГр попре на північ на Олександрівку – Баратівку – Снігурівку в якості посилення тактичних груп, які зараз “імітують” наступ на Миколаїв південно-західніше Снігурівки.

– в р-ні Нової Кам’янки, судячи зі всього, розгортається ППУ 76-ї дшд або КП одного з її полків (скоріше за все, 104-го дшп) та до 3-х КШМ, 2-і апаратних зв’язку, 4 одиниці інженерної техніки, включаючи грейдер та екскаватор, не менш як 12 трейлерів та близько 20 одиниць іншого автомобільного та спеціального транспорту.

– на під’їзді до Нової Каховки фіксувалася на марші танкова рота (до 11 танків типу Т-72БА) + 4 вантажівки та 2 БТР-80. Скоріше за все, поповнення для БТГр 49-ї ЗВА, які ведуть бойові дії у північно-східній частині плацдарму. Треба розуміти, в ніч на 10.08 була переправлена на правий берег.

– р-н с. Хрещенівка зосередився реадн (скоріше за все, зі складу 205-ї мсбр 49-ї ЗВА), всього – до 16-и одиниць РСЗВ, 4 САУ, 8 вантажних автомобілів, 2 ППРУ на базі БТР).

– в районі Малої Олександрівки, південно-східніше неї, противник протягом 8-9 серпня активно обладнував та маскував позиції 2-х гсабтр на 203-мм СГ 2С7 “Пион”, 3 та 4 одиниці відповідно. Судячи зі всього, командування противника на цій ділянці готується до ведення активної контрбатарейної боротьби з українською далекобійною артою.

– і саме цікаве, в р-ні південніше Снігурівки (Афанасіївка, Юр’ївка) раптово (“внИзапно”) “сплила тактична група з 2-х БТГр зі складу 40-ї та 155-ї обр МП, що виглядає достатньо дивно. Адже протягом минулого тижня ці підрозділи достатньо протяжним шляхом переміщалися з-під Бахмуту у Південну операційну зону. За всіма очікуваннями, вони повинні були підсилити російське угрупування, яке нині діє південніше Вугледару або в р-ні Полог (тобто підсилити угрупування “Запорожье”), власне туди вони й рухались неспішно.

Але замість цього їх протягом 2-х ночей дуже швидко перекинули на Херсонський плацдарм в р-н Снігурівки, де противник чи то намагається в дійсності наступати на Миколаїв, чи то імітує такого роду наступ. Всього вже там зосередилось до 45-и одиниць ВТ (з яких принаймні 8-10 танків). А в районі Тамарине (Миколаївська область) розгортається арта цієї групи – до 4-х 122-мм САУ “Гвоздика”, реабтр 122-мм РСЗВ БМ-21 “Град”.

2. Командування військ противника протягом останніх 3-х діб активно поповнює в значних обсягах запаси паливно-мастильних матеріалів (ПММ), принаймні намагається це робити, зразу на декількох визначених операційних напрямках, зокрема:

– залізнична станція Ровеньки (Луганська область), рашисти притягли туди ще 8-го серпня ешелон з 19-ю цистернами (до 1140 тон палива), але там же починаючи з 6-го серпня під розвантаженням перебуває ще один ешелон – 22 цистерни (до 1320 тон пального).
– на залізничній станції Джанкой в очікуванні переміщення на окуповану частину материкової України скупчилось до 50-и залізничних цистерн з ПММ.
– через залізничну станцію Керч протягом останніх 2-х діб прослідували ще не менш як 52 цистерни з ПММ та близько 40 критих вагонів з БП.

3. Командування військ противника продовжило терміни чергової “хвилі” мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської області (включно з територіями, захопленими після 24-го лютого) до 10.09.2022 року.

Для розуміння обсягів та темпів цієї “мобілізації” варто навести такий приклад. Лише так званий “військовий комісаріат лнр по м. Алчевську” отримав рознарядку на здійснення “призову” по відношенню до 1500 чоловік з числа місцевого населення, причому принаймні 400-450 з них – працівники Алчевського металургійного комбінату, які до цього мали “бронь”. Такого роду “рознарядки” також отримали “військові комісаріати” Сватового, Старобільська, Новоайдару, Кадіївки та ряду інших н.п. Найбільша за обсягами, звісно, у м. Луганськ – від 3500 до 5000 чоловік.

4. Командування чф-у продовжує утримувати на захоплених об’єктах “Чорноморнафтогазу” Голіцинського газоконденсатного родовища тактичну групу спеціальних сил та засобів для здійснення контролю та ведення розвідки визначеної акваторії Чорного моря, прилеглій до території Південної операційної зони. Зокрема, в цьому районі перебуває постійно до 2-3-х одиниць ПДКА пр. 21980 та пр. 03160 та зведена група зі складу мп чф-а та ССО рф, сил РТР та РЕБ, а також РЛ-розвідки противника.

По суті, противник продовжує використовувати ці об’єкти в якості передової розвідувальної бази щодо контролю за повітряною та надводної обстановкою у північно-західній частині Чорного моря та прилеглих територіях його узбережжя, які залишаються під контролем України.

Для запобігання вогневого впливу та ураження цих об’єктів з повітря командування чф-у якраз й використовувало частину сил і засобів 43-го омшап, по АБ якого й був нещодавно нанесений ЗСУ ракетний удар (невідомим недопалком).

* * *

Якщо виходити з супутникових знімків, які зараз активно циркулюють у цих ваших “тирнетах”, то по самим обережним оцінкам противник на АБ в Новофедорівці втратив:

– 11-12 літальних апаратів знищені повністю (за німецькою термінологію “пошкодженні більше як на 75%”);
– ще принаймні 5-6 ЛА пошкоджені у діапазоні 50-60%.

Про знищену інфраструктуру АБ (спеціальні та звичайні будівлі), аеродромне обладнання та спецтехніку, запаси авіабоєприпасів, авіаційних, спеціальних та звичайних ПММ я навіть не кажу.

Судячи по фото, там горіло та детонувало усе що могло та “не могло”. Навіть не уявляю собі долю тих російських військовослужбовців, які опинилися нехай навіть не в епіцентрі цієї “курительной детонации”, а просто “поблизу”.
Нічого так покурили…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор