Санкції на часі. 21.07.2022

Ростислав Павленко

Газпром відновив постачання газу газопроводом «північний потік 1». Представники ЄС і США вже прокоментували це як можливість полегшити ситуацію на енергоринку Європи, зокрема створити запаси газу на зиму – поки знаходяться способи обійтися без російського газу. Саме знаходження таких способів має бути метою енергетичної і загалом економічної політики Вільного Світу.

За підрахунками Forbes, війна проти України щодня коштує рашистам близько 400 млн доларів. Найближча мета санкцій – не дозволити агресору поповнювати ці втрати, і в першу чергу за рахунок продажу енергоносіїв.

1. У Єврокомісії заявили, що Євросоюз вирішив готуватись провести зиму без російського газу. Для цього нинішньої та наступної зими країни ЄС можуть продовжити роботу своїх атомних та вугільних електростанцій.

Також в Єврокомісії офіційно підтвердили, що хочуть скоротити споживання газу в ЄС на 15%.

2. Посли країн Євросоюзу затвердили сьомий пакет санкцій проти росії.

Нові обмеження заборонять імпорт золота з росії та заморозять активи сбербанку. У 7-му санкційному пакеті містяться заходи експортного контролю та персональні санкції проти понад 50 юридичних та фізичних осіб.

3. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі готується пред’явити рф звинувачення у злочинах в Україні цієї зими.

А США включили рф до списку країн, які проводять «політику чи практику» торгівлі людьми, примусової праці або тих, чиї сили безпеки або збройні групи, що підтримуються урядом, вербують або використовують дітей як солдатів.

4. Індекс прогнозів російської промисловості за даними на 18 липня опустився нижче за позначку лютого цього року.

У травні-липні баланс прогнозів продажів стійко перебуває в інтервалі від мінус 13 до мінус 10 пунктів. Плани випуску промисловості також почали знижуватися. За червень-липень вони втратили 14 пунктів і стали негативними.

Інвестплани підприємств після різкого зниження у квітні залишилися в липні песимістичними.

5. Понад 5 млн громадян росії мають на рахунках заблоковані активи через санкції.

Далі буде.

Автор