Санкції на часі. 12.07.2022

Ростислав Павленко

Мінпромторг росії затвердив зміни до переліку товарів для паралельного імпорту. Список доповнений продукцією брендів Siemens, BMW та Lego. Рашистам дозволено красти, але кожна крадіжка заганятиме їх ще глибше в ізоляцію – і на дно.

1. Регіони росії наближаються до кризи. Їхнім бюджетам не вистачає 210 млрд. рублів. Вже у 2023-му році бюджети регіонів стануть дефіцитними, а у 2024-му не зможуть звести доходи з видатками.

2. Будь-які джерела альтернативної інформації на росії блокуються – насамперед у Інтернет.

З початку повномасштабної війни на росії заблоковано 5300 сайтів. Заблоковано також усі незалежні ЗМІ російською та іншими мовами. З соцмереж під блокування потрапив Twitter, а Facebook та Instagram – як і компанія Meta, якій вони належать – визнані «екстремістськими».

3. Литва розширила обмеження на транзит товарів до Калінінграда через свою територію. Тим часом у Естонії набуває чинності заборона на ввезення та вивезення в рф підсанкційних товарів.

4. Вантажообіг петербурзького порту впав удвічі. У квітні цього року вантажообіг порту знизився вдвічі порівняно з аналогічним місяцем минулого року. Причина — зупинення постачання великих європейських імпортерів та обмеження на російський експорт.

5. Постачання російського газу «Північним потоком» – основним маршрутом експорту газу з росії до Європи – тимчасово зупинено до 21 липня для проведення планового щорічного техобслуговування на газопроводі. Такий крок росії – “газовий шантаж”, який москва може використати для припинення постачання газу під виглядом ремонту. Щоб уникнути шантажу, Європі доведеться вчитися обходитись без росії.

Далі буде.

Автор