Росію накриває економічний канібалізм

Олена Кудренко

Краснодар та Ростов здохнуть в останню чергу, говорять деякі аналітики. Бо там чернозем, і поки можна щось вирощувати на землі – росіянин буде мати щось їсти. В першу чергу здохнуть східні регіони, “русскій сєвєр” (кострома, вологда…). В Пітері теж буде не солодко, бо “вікно в Європу” потроху зачиняється. Висновок тут такий: якщо прорубуєш вікно до Європи, то користуйся можливістю, вчися та ставай якось економічно незалежним. Бо вікно зачиниться, а ти як був без Європи ніким і нічим, так ним і залишишся. Ну прямо як та бабка біля розбитого корита.

Зараз росію накриває економічний канібалізм – це коли у тебе закінчуються лампочки в квартирі, а купити ніде, чи грошей нема, чи ніхто продавати тобі не хоче – ти йдеш і викручуєш в туалеті. Потім на кухні. Потім в коридорі. В під’їзді ти їх викрутив із самого початку. І так по всій росії: десь нема обладнання для інтернету, його їдуть знімають з якоїсь дєрєвні чи містечка, везуть на москву. Десь треба відремонтувати техніку, запчастини для неї знімають з того, що в запасі. У підсумку зі ста одиниць чогось залишаться дві, але й вони колись перестануть працювати.

Народ мігрує туди, де є можливість щось заробити – і кільце звужується біля москви та півдня з черноземом. Але ж “масква нє рєзіновая”.

Повільно, але процес цікавий. Особливо, якщо за ним спостерігати хай і з понівеченої, розстріляної, але витривалої, вмотивованої і ДУЖЕ перспективної країни, у якої все найкраще попереду. Такої, як Україна.

 

Карикатура: Олексій Кустовський