Санкції на часі. 28-29.06.2022

Ростислав Павленко

28.06.2022

Воєнні злочини рашистів штовхають провідні країни світу до посилення тиску на росію і збільшення допомоги Україні. Атаками на цивільні об’єкти путінці доводять свою неадекватність і недоговороздатність. У них лише один шлях – на дно.

1. Країни G7 збираються розширити санкції проти рф. Серед іншого «Велика сімка» має намір:

– вжити нових заходів, спрямованих проти російського військового виробництва та ланцюжків поставок;
– ще більше обмежити доступ рф до ключових промислових ресурсів, послуг та технологій, у тому числі до тих, що підтримують російську військово-промислову базу та технологічний сектор;
– розширити санкції на сотні російських фізичних осіб та компаній;
– підвищити мита на більш ніж 570 груп товарів із рф вартістю близько $2,3 млрд;
– обмежити участь рф у світовій торгівлі, зокрема скоротити доходи рф від продажу золота (як і раніше анонсувалося).

2. Лідери країн G7 близькі до угоди про обмеження цін на російську нафту, що має зменшити доходи держави-агресора від її продажу.

3. Лідери «Великої сімки» у спільній заяві повідомили, що мають намір вивчити варіанти підтримки у відновленні України, зокрема з використанням заморожених російських активів.

4. США підняли мито до 35% на деякі російські товари, які ще не заборонені. Цьому прикладу мають послідувати і інші розвинені країни.

5. Мінторг США закриє доступ до американських технологій, у тому числі напівпровідників, компаніям, що підтримують рф.

Співпраця з рашистами стає токсичною для будь-кого у світі.

 

29.06.2022

Надання установок ППО, зняття обмежень на постачання артилерії, перспектива постачання танків. Розширення і поглиблення санкцій. Прийом до НАТО Фінляндії і Швеції. Це – основні результати розгорнутого рашистами ракетного тероризму останніх днів.

… один знайомий переконував мене, що путлєр, певно, – шпигун ворожої до рф країни; бо такої системної шкоди вЯлічію важко уявити. Хоча, думаю, йдеться все ж не про умисне шкідництво, а про принесення величезної країни в жертву хворобливим амбіціям. У цьому суть і природа тоталітаризму. І ліки одні – на дно.

1. Міжнародне рейтингове агентство Moody’s заявило, що росія допустила дефолт щодо євробондів. В агентстві не виключили ймовірність нових дефолтів щодо майбутніх купонних виплат.

2. На рф засекретили газову статистику після рекордного обвалу видобутку “Газпрому”. Влада рф продовжує засекречувати дані державної статистики, яка цього року звітуватиме про найбільше падіння економіки з моменту розвалу СРСР.

Слідом за митною та банківською статистикою, даними щодо золотовалютних резервів, федерального бюджету та видобутку нафти в секретний режим було переведено відомості про газову промисловість країни. З 24 червня Центральне диспетчерське управління ПЕК перестало надавати інформацію про видобуток газу, його споживання в суб’єктах рф та галузях економіки. Дані, які раніше розкривалися щомісяця, закриті від громадськості на «невизначений термін».

Разом із газом засекречена вугільна статистика — видобуток, випуск концентрату по регіонах, відвантаження на підприємства та постачання на експорт до країн Близького та Далекого зарубіжжя.

На початку квітня Міненерго перестало публікувати дані про видобуток та експорт нафти після того, як у перший місяць війни її поставки впали, а виробництво зменшилось майже на 1 млн барелів на день.

Закрити газову статистику влада вирішила після того, як «Газпром» відключив від газу 10 європейських країн, на невизначений термін зупинив трубопровід «Ямал-Європа» і почав різко скорочувати прокачування «Північним потоком», вдаривши по ключових клієнтам у ЄС — Німеччині, Австрії, Італії.

3. На металургійних заводах на росії людей відправляють у вимушені відпустки та простій. Керівництво пояснює ситуацію тим, що через антиросійські санкції у заводу, який надсилав велику кількість продукції на експорт, знизилася кількість замовлень.

4. Компанії на росії, які використовують обладнання Cisco та IBM, не можуть продовжити ліцензії на раніше придбану техніку. Коли ліцензії закінчаться, обладнання перестане працювати, а паралельний імпорт цю проблему навряд чи допоможе вирішити.

5. Французький виробник шин Michelin до кінця року передасть свою діяльність у росії під місцеве управління. Компанія заявила, що на даний момент відновити виробництво технічно неможливо «через проблеми з постачанням в умовах загальної невизначеності».

Фінський виробник шин Nokian Tyres прийняв рішення про контрольований вихід з російського ринку, незважаючи на те, що російський бізнес – його найбільший актив.

Далі буде.

Автор