Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Європейський вибір» телеканалу «Прямий» та «5 каналу» (відео)

 

Найбільший внесок у надання статусу кандидата в члени ЄС зробив український воїн – Порошенко

Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» заявив, що найбільший внесок в отримання Україною статусу кандидата у члени ЄС зробили українські захисники.

«Я не сприймаю дискусію політиканів в сперечанні, хто більше зробив для того, щоб відбулося надання Україні статусу. Хочу наголосити, що найбільший внесок у прискоренні прийняття рішення про надання нам статусу зробив український воїн – десантник, морпіх, стрілець, той, хто б’ється і той, хто продемонстрував, що Україна віддана цінностям», – наголосив Порошенко.

«А вже потім я не скидаю досягнень моєї команди і вітаю досягнення діючої влади – ми кожен зробили те, що від нас залежить для того, щоб це стало можливим», – зазначає п’ятий Президент.

«Українські ЗСУ, які були створені з 2014 року і підтримані українським народом, сьогодні є гордістю всієї Європи. Кожен з нас робить те, що може для того, щоб захистити країну, не тягнучи ковдру на себе. Якщо ми будемо так робити далі, якщо ми збережемо єдність, солідарність з народами світу, ми точно переможемо», – наголошує Порошенко.

«Нам треба рішуче змінюватись самим для того, щоб не згаяти часу, не втратити шансу. Наголошую, що вікно можливості дуже вузьке, і ми маємо можливість сьогодні ним скористатися», – зауважує Порошенко.

«Завдяки українським воїнам відстань між поданням заявки, яка була скріплена кров’ю українських жертв російської агресії, зайняла рекордно короткий термін – 116 днів. В окремих країнах це було півтора року, два роки, три роки перед прийняттям рішення про надання статусу кандидата. Ми маємо рішуче діяти далі для того, щоби не зупинятися ні на хвилину, ні на годину. Запустити реформи, виконати всю Дорожню карту членства в Європейському Союзі, План дій щодо членства в ЄС, долучити План дій щодо членства в НАТО і забезпечити те, про що мріє зараз величезна кількість українців», – говорить п’ятий Президент.

«Це принесе перше – можливості доступу до потужної інфраструктури Європейського Союзу. Членство в ЄС – це рівень життя, це боротьба з бідністю. Членство в ЄС – це свобода, верховенство права, демократія, свобода ЗМІ. І це відкриває перед нами величезні можливості», – пояснює Порошенко.

«Статус кандидата в члени Європейського Союзу дає можливість інвесторам зараз сподіватися на те, що в Україну варто вкладати гроші одразу же після того, як ворог буде викинутий з української землі. І ми зможемо забезпечити мирне відновлення та модернізацію держави. Це також буде додатковою мотивацією щодо повернення мільйонів українських вимушених мігрантів повернутися і допомагати нам модернізувати і відновлювати Україну», – говорить Порошенко.

«Отже, величезна кількість можливостей, які з учорашнього дня відкриті перед Україною. І наше з вами завдання – дуже ретельно, дуже правильно цим скористатися», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Попереду дуже багато роботи – Порошенко розказав, що треба зробити найближчим часом для членства України в ЄС

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Європейський вибір» на телеканалах «Прямий» та «5 канал» розказав, якими мають бути перші кроки України після отримання статусу кандидата в члени Євросоюзу. Він наголосив – всі мають об’єднати зусилля і рухати країну вперед.

«Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, з якою я мав дуже довгу розмову і дуже ефективні зустрічі, яка зробила величезний внесок в отримання нами кандидатства, чітко сформулювала – чого Європейська комісія чекає від України найближчим часом. Я ще раз підкреслюю – до початку переговорів про вступ. До початку обговорення критеріїв з 35 розділів, яким Україна має відповідати», – говорить п’ятий Президент.

«Європейська комісія, Європейський Союз чекають прозорої процедури відбору суддів Конституційного суду, в тому числі з залученням міжнародних експертів. Маємо якнайшвидше сформувати прозору і ефективну Вищу раду правосуддя, яка буде реалізовувати продовження судової реформи», – пояснює Порошенко.

«Ми маємо зробити кроки щодо законодавства про свободу ЗМІ і незалежності регулятора ЗМІ від діючої влади, і надзвичайно важливо, щоб всі це розуміли», – зазначає Петро Порошенко.

«Йдеться про негайне призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора за прозорою процедурою. Незалежного Директора Національного антикорупційного бюро, який має зробити якнайшвидше кроки щодо боротьби з корупцією», – перераховує Порошенко.

«Маємо отримати висновки Венеційської комісії по антиолігархічному закону. Хочу наголосити: Урсула фон дер Ляєн окремо відзначила як важливий критерій те, що у нас були проведені у 2019 році чесно і прозоро президентські вибори. І те, що відбулася націоналізація наскрізь корумпованого Приватбанку, де були зупинені дії окремих осіб, які грабували Україну і висмоктувати мільярди доларів з економіки  української держави», – нагадав Порошенко.

«Ми маємо забезпечити взаємодію з FATF щодо ефективної боротьби з відмиванням грошей. І величезну кількість інших речей, які забезпечують демократію, права людини, свободу слова і верховенство права», – наголосив Петро Порошенко.

«Здається, нібито це багато. Повірте мені з мого власного досвіду – це поки що дуже мало. Коли ми лише готувалися до підписання Угоди про асоціацію і обговорювали ті законопроекти, які тоді треба було прийняти, існував так званий «список Фюле» (Штефан Фюле – у 2010-2014 Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства в Європейській Комісії – ред.). Я йому казав: дуже важко за такий короткий термін прийняти десятки законів. Він каже: все, що ви зможете зробити зараз до початку вступних переговорів, – це навіть не порівняти з тим, що вам треба буде зробити під час переговорів. Це будуть тисячі законів, нормативних документів, які адаптують законодавство України до законодавства ЄС, запровадять правила і дадуть можливість Україні відчувати себе повноцінним членом Європейського Союзу», – згадує п’ятий Президент.

«Я переконаний, що це буде, і я переконаний, що це буде в максимально можливі терміни. Ми всі маємо об’єднатися і рухати країну вперед», – резюмує Порошенко.

Джерело

Автор