Петро Порошенко в ефірі BBC WORLD SERVICE (відео)

 

Порошенко на BBC: Я твердо вірю в Європейський Союз і членство України в ЄС

Петро Порошенко в ефірі BBC WORLD SERVICE заявив, що Україна має отримати статус кандидата у члени Європейського Союзу, адже ця мета скріплена кров’ю українських патріотів, які тримають фронт проти російської агресії.

«Я – лідер найбільшої опозиційної партії. Ми хоч і не маємо зараз опозиції, але ми є другою за чисельністю фракцією в парламенті. Назва нашої фракції – «Європейська Солідарність». За мого президентства до Конституції України були внесені вимоги щодо європейської та євроатлантичної інтеграції в якості зобовʼязуючих цілей зовнішньої політики держави. А тому я залишаюся абсолютно впевненим у тому, що Україна має отримати статус кандидата на майбутнє членство в ЄС, адже відповідна заявка на це буквально скріплена кровʼю десятків тисяч українців, українських героїв», – говорить Порошенко.

«Я твердо вірю в Європейський Союз. А тому я думаю, що ми однозначно отримаємо цей статус. Це будуть критичні дати – 23 та 24 червня – коли відбуватиметься засідання Європейської Ради. Звісно, що мають бути певні умови після того, як ми отримаємо відповідний статус. І ми готові важко працювати заради імплементації реформ – реформи верховенства права, зміцнення демократії, свобод, боротьби з корупцією. Та й з усіма іншими. Ми прагнемо трансформації нашої держави в таку, що відповідає європейським, Копенгагенським стандартам. І ми однозначно це зробимо», – наголошує п’ятий Президент.

«Однак йдеться не лише про інтеграцію з Європейським Союзом. На 28-30 червня заплановано проведення ще й саміту НАТО в Мадриді. Іншого механізму для кращої безпеки Європи, окрім членства в НАТО, просто немає. Ми маємо отримати ще цього року, можливо і не в Мадриді, але точно цього року, План дій щодо членства в НАТО. Адже реформи щодо членства в НАТО та членства в ЄС майже на 90% співпадають», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко на BBC: Чим швидше Україна отримає достатньо зброї, тим швидше настане мир

Петро Порошенко в ефірі BBC WORLD SERVICE закликав союзників якомога швидше дати Україні необхідну зброю. Він наголосив – жодних компромісів щодо територіальної цілісності нашої держави бути не може, і Україна обов’язково переможе у цій війні.

«Повільно, але впевнено Україна виграє війну проти російської агресії. Попри те, що росія має вдесятеро більший арсенал для їхніх гаубиць та ствольної артилерії. Це справді складно. Якби ми мали більше зброї, більше артилерії та більше танків, це був би коротший шлях до перемоги. І це також означало б коротший шлях до миру. Можете собі уявити: чим більше зброї, тим ближчим є мир. І це саме про Україну та ситуацію на Донбасі, на сході нашої держави», – наголосив Порошенко.

Відповідаючи на запитання, чи готова Україна поступитися частиною території задля припинення війни, Порошенко відповів: «Територіальна цілісність України не є предметом для компромісів. Як не є вона і предметом для переговорів. Адже це не зупинить путіна. Це буде черговим фактом, який мотивуватиме його продовжувати свою агресію. І ніхто не знає, де завтра опиняться російські сили. Може на Готланді в Швеції, чи на Алясці в Сполучених Штатах, чи в країнах Балтії на кордоні з росією», – застерігає п’ятий Президент.

«Ми маємо зупинити всі спроби путіна шантажувати Європу, адже війна ця не лише проти України. Це війна проти всього цивілізованого світу. І нам слід віднайти правильні відповіді на всі ці спроби шантажу», – говорить Петро Порошенко.

Джерело