Санкції на часі. 31.05.2022

Ростислав Павленко

Вночі Голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери ЄС таки домовилися про нафтове ембарго. Тепер Євросоюз зможе заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він закуповував.

Крім цього, у шостому пакеті санкцій будуть і інші заходи, зокрема відключення від SWIFT найбільшого російського банку “Сбербанк” та персональні санкції проти відповідальних за воєнні злочини в Україні.

Після скепсису, який щедро підтримували прорашистські речники, можна констатувати, що ЄС подолав дуже важливий бар’єр і не дозволив зруйнувати солідарність європейців між собою і з Україною. Тепер головне – втілити ухвалені рішення в життя і працювати над наступними пакетами, поки уже застосовані санкції тягнуть рашистів на дно.

1. Російські банки за два місяці скоротили запаси золота на 20%.

2. Металурги на росії почали знижувати виробництво. Магнітогорський металургійний комбінат скоротив випуск сталі на 40%. Северсталь теж знижує виробництво та попереджає про ризик його скорочення на 20-40% у червні.

3. OR Group (колишня назва «Взуття росії») зараз допустила дефолт при виплаті 5-го купона облігацій серії 002Р-03 на суму 1,315 млн рублів, а також технічний дефолт при виплаті 30-го купона облігацій 001P-02 на 9,717 млн рублів цього випуску на 135,7 млн. рублів. Компанія причиною невиконання зобов’язань, як і раніше, назвала відсутність достатньої суми грошей на розрахунковому рахунку.

4. У Туркменістані та Киргизстані заблокували мовлення телеканалів “Росія 1” та “Звезда”.

5. Netflix підтвердив, що більше недоступний для користувачів із рф.

Далі буде, ще і ще.

 

Карикатура: Peter Schrank / The Economist

Автор