Санкції на часі. 21.05.2022

Ростислав Павленко

Кількість боржників з послуг ЖКП в рф на кінець першого кварталу 2022 року склала 4,6 млн, це на 600 тис. більше, ніж у той же період 2021 року. Експерти пов’язують це з падінням доходів.

Московія стає дедалі менш привабливим місцем, а її економіка продовжує шлях на дно.

1. Bank of New York перестане надавати послуги з російських євробондів. Bank of New York повідомив власників російських євробондів, що через санкції Євросоюзу відмовляється виконувати функції довірчого управителя з цих паперів.

Deutsche Bank перестав працювати з низкою великих російських банків, закривши їм кореспондентські рахунки. Такі дії можуть спричинити проблеми при переказах росіянами коштів за кордон. Раніше схоже рішення ухвалила група Raiffeisen.

Французька група Societe Generale завершила операцію з продажу Росбанку та всіх своїх російських активів.

Фінансовий зашморг повільно затягується.

2. Німецький експорт до рф впав майже на дві третини після запровадження санкцій.

З подібними новинами пов’язане і стрімке зростання показників торговельного балансу, яким хвалиться російська пропаганда. Через санкції імпорт стрімко падає – а основні статті експорту поки тримаються. Ембарго на нафту, газ і торгівлю загалом мають припинити приплив ресурсів до рф.

Історичний досвід свідчить, що відкриття другого фронту забирає певний час. Але чим скоріше пекельні санкції врешті буде застосовано, тим швидше зламається рашистська воєнна машина, і настане мир.

3. Виробники консервів у росії заявили про дефіцит білої жерсті для консервних банок.

Тара подорожчала на 60-80%, через що консерви також додали в ціні приблизно на 28% порівняно з минулим роком.

4. Обсяги продажів горілки у росії з січня до квітня 2022 року збільшилися на 7,1%, коньяку — на 2,4% порівняно з показником за аналогічний період 2021 року. На тлі раніше згадуваних проблем у виробників та імпортерів пива, вина та інших напоїв, важкий алкоголь буде дедалі більш затребуваним. Поки санкції не торкнуться і його.

5. Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) розглядає варіанти перенесення матчу за Суперкубок Європи 2023 з Казані. У лютому Союз європейських футбольних асоціацій на тлі подій в Україні ухвалив рішення перенести фінал Ліги чемпіонів сезону-2021/22 із Санкт-Петербурга до Парижа.

Далі буде!

Автор