«Депутінізуйте Росію»: Петро Порошенко закликає Захід скористатися шансом – Newsweek

Девід Бреннан
Стаття опублікована в журналі Newsweek

Колишній президент України Петро Порошенко закликає західних союзників сформувати широку коаліцію проти президента Росії Володимира Путіна та звільнити Росію від авторитарної та агресивної політики диктатора та його союзників.

В інтерв’ю для Newsweek Порошенко, який був президентом до 2019 року внаслідок обрання на цю посаду після прозахідної революції Майдану в 2014 році, каже, що така коаліція повинна бути більш амбіційною, та прагнути не лише перемоги над Москвою в Україні, а й “депутінізації Росії”.

Проукраїнська коаліція між НАТО та ЄС мала б стати антипутінським союзом, каже Порошенко, порівнюючи агресію Путіна з агресією нацистського диктатора Адольфа Гітлера. “Я вважаю, що в цілому антипутінська коаліція вже існує, і тепер нам просто потрібно формалізувати цю коаліцію по всьому світу”, – каже він.

Порошенко стверджує, що “є абсолютно впевненим у тому, що Росію чекає доля дуже і дуже великої Північної Кореї”, та додає: “Там вже немає свободи, а є диктатура, повний контроль над ЗМІ, нещасне і злиденне населення”.

“Ці наслідки можна мінімізувати”, – каже він, якщо усунути Путіна від влади та впливу. “Слід дуже обережно, однак провести депутінізацію Росії”.

Це позначиться на російському народі, але, як каже Порошенко, це зло вимушене.

“Я абсолютно впевнений, що вже за кілька місяців результати санкцій будуть катастрофічними для російської економіки, згубними для людей, які вже отруєні російським телебаченням і підтримують варварську агресію проти українського народу”.

“Їм доведеться сплатити за все це. Вивчити цей урок. Припинити агресію та повернути українську землю, а тоді зробити все можливе, щоб врятувати Росію”.

Тим часом Порошенко закликає західних лідерів скептично ставитися до Кремля.

“Не довіряйте Путіну, тому що, коли я був президентом, у мене було багато переговорів з ним протягом п’яти років. Нічого з того, що він обіцяв, насправді не було виконано. Не бійтеся Путіна. Путін піде настільки далеко, наскільки ми йому це дозволимо”.

Він додає: “Я думаю, що ця війна може завершитися лише двома шляхами: нашою перемогою, перемогою всього світу або капітуляцією всього світу перед Путіним. У другий сценарій я точно не вірю”.

Newsweek звернувся до російського МЗС з проханням надати свої прокоментарі. Росія розкритикувала західні країни за введення санкцій проти її економіки та за підтримку України, заявляючи, що саме вони розпалюють конфлікт. Москва вже давно звинувачує Сполучені Штати та їхніх союзників у прагненні підірвати Путіна.

Порошенко потрапив у заголовки газет на початку вторгнення, коли сформував у Києві загін територіальної оборони, який, як тоді вважали іноземні спостерігачі та політики, за кілька днів впаде перед навалою Росії.

Зі зброєю в руках та в тактичному обмундируванні Порошенко став символом того лютого опору, який змусив зупинитися російські війська і викликав хвилю підтримки України з боку Заходу.

У той час Порошенко розказував про те, як його підрозділ знаходився на відстані лише п’яти миль від позицій Росії на північно-західніх околицях столиці. Колишній головнокомандувач став одним із сотень тисяч добровольців, які будували оборонні позиції та допомагали з евакуацією мирного населення.

За його словами, батальйон Порошенка допоміг евакуювати близько 20 тисяч людей з передмість Києва, перебуваючи під постійними артилерійськими, ракетними та повітряними обстрілами. Семеро членів загону Порошенка загинули.

“Це інший Всесвіт – до і після 24 лютого в Україні і, безперечно, у світі”, – каже Порошенко. “Ми протистояли росіянам протягом усього мого президентського терміну з 2014 по 2019 роки, і тепер я теж не можу залишатися осторонь і ховатися… Я абсолютно впевнений, що на моєму місці кожен демократичний президент в будь-якій іншій країні зробив би так само”.

Порошенко та його підрозділ були одними з перших, хто після відходу Росії прийшов в Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель та інші міста і селища на підступах до Києва. Ці назви стали асоціюватися зі звірствами, як і їхні вулиці та будинки, завалені трупами цивільних, яких очевидно було вбито російськими окупантами які сьогодні підозрюються у військових злочинах, що заперечується у Москві.

Жахливі сцени допомогли об’єднати міжнародну підтримку України.

“Після побаченого звичайній людині не заснути”, – каже Порошенко. “Саме такою Путін та Росія і хочуть бачити Україну. Ми розуміємо, що слід боротися до перемоги, іншого виходу у нас просто немає”.

Поразку Росії на північних підступах до Києва розглядають великим приниженням для Кремля, в якому Путін та його високопосадовці, схоже, недооцінили готовність і здатність українців воювати, а Заходу – підтримувати їх.

Порошенко каже, що битва навколо столиці стала “історичною перемогою України”, хоча й попереджає, що відхід Росії з півночі не означає, що Київ тепер у повній безпеці. Не в останню чергу тому, що місто все ще обстрілюється російськими бомбами та ракетами.

“Чи може Росія повернутися? Однозначно, так”, – каже Порошенко. “Це питання слід ставити не російським військовим генералам, а терапевту Путіна”, – додає він, називаючи російського лідера “цілком непередбачуваним”.

“Путін хоче, щоб ми всі тут померли, а ми просто хочемо жити. Путін хоче стерти нашу країну з мапи світу. Однак у нас одна з найбільших країн в світі з 1000-річною історією, яка здатна себе захистити, і виграти цю битву за допомоги всього світу”.

Українські лідери вважають допомогу Заходу безцінною, хоча і продовжують наголошувати, що найшвидший спосіб припинити війну на користь Києва – це надати більше зброї та запровадити більш жорсткі санкції проти ізольованої економіки Росії.

Сьогодні підтримка Заходу набуває ще більш важливого значення, оскільки війна вступає в нову фазу. Відступивши з півночі, росіяни тепер зосереджені на сході та сподіваються повернути ініціативу і забезпечити собі таку необхідну перемогу. Цього тижня президент Володимир Зеленський заявив, що битва за Донбас почалася.

“Ми зробимо все можливе”, – каже Порошенко про цю битву, яка, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, буде нагадувати бойові дії часів Другої світової війни.

Нещодавно Порошенко побував у східному місті Краматорськ, що розташований неподалік від лінії фронту та місця нещодавнього ракетного удару Росії по залізничному вокзалу, заповненому евакуйованими цивільними.

Щонайменше 57 осіб тоді загинули, ще 190 отримали поранення. Росія заперечує відповідальність та натомість звинувачує Україну.

Колишній президент розказує, що місто сьогодні майже безлюдне. Але ті, хто планують його захищати, вмотивовані і напоготові.

“Ми, українці, ніколи не здамося”, – каже він. “Ми ніколи не погодимося на Росію. Варварські, катастрофічні вбивства, які ми бачимо від Маріуполя до Гостомеля, наочно демонструють для нас, українців, що таке “Русский мир” – російський світ”.

Підтримка Заходу, за словами Порошенка та багатьох інших українських лідерів, може стати вирішальною на Донбасі.

Ще одна суттєва поразка Путіна на сході була б катастрофою у цій війні, яку Москва називає “спецоперацією” в Україні.

“Ми тут боремося не лише за себе, за наших дітей, за наші сім’ї, за наше майбутнє, але, безперечно, ми тут боремося також і за Захід”, – каже Порошенко.

“Путін воює з нами, не тому що йому потрібно більше земель. Ні, він ненавидить Захід, він ненавидить свободу, він ненавидить демократію, він ненавидить успішні країни, Європейський Союз чи США, які можуть продемонструвати, що існує інший рівень життя, який смертельно небезпечний для Путіна”.

“Тому ми, українці, зараз віддаємо своє життя за весь світ. Мій вам сигнал: будь ласка, допоможіть нам виконувати свою роботу”.

Game-changers

Завдяки мирним переговорам, які нині призупинено, вдалося погодити деякі гуманітарні та евакуаційні коридори, і не більше. Багато хто в Україні вважає, що для Путіна переговори є способом виграти час для передислокації та засобом збору розвідувальних даних про своїх українських супротивників.

Марно розраховувати, що сповнені підозр та інтриг мирні переговори відновляться або досягнуть серйозного прогресу, допоки не буде вирішена битва за Донбас. Порошенко каже, що будь-яка мирна домовленість мала б включати повний вихід Росії з усієї окупованої української території, на що Путін навряд чи погодиться.

“Слід негайно припинити вогонь”, – наголошує Порошенко.

“Немає жодного пояснення, чому Путін і далі продовжує вбивати українців крилатими ракетами та авіабомбами”.

Усі заручники та полонені з обох сторін мають бути звільнені, після чого російські сили мають “звільнити всю українську землю”, – каже Порошенко. “По-четверте, починати переговори з питань безпеки лише після виконання всіх трьох попередніх позицій”.

Вторгнення Росії викликало безпрецедентну реакцію Заходу, хоча між союзниками Європейського Союзу та НАТО існувало чимало публічних розбіжностей щодо того, який рівень матеріальної підтримки України та санкцій проти Росії є відповідним.

Вимоги України щодо західних санкцій проти Росії до вторгнення залишалися без задоволення. Київ вважає, що це могло стримати Путіна від нападу, хоча в Брюсселі вважали, що такі дії можуть спричинити ескалацію.

“Я дуже вдячний, Захід уже багато зробив”, – каже Порошенко. “Було б значно краще, якби Захід зробив все це раніше, рік чи півроку тому”.

“Я сказав, що чим більше зброї ми отримаємо, тим коротшим буде шлях до миру. Якби ми отримали цю зброю рік тому, можливо, це було б чинником, який би зупинив Путіна від цієї агресії”.

“Якби ми отримали ці види зброї у 2014 році, можливо, ми б викинули росіян з окупованих територій”.

Тепер, за словами Порошенка, Україні потрібні “game-changers” – те, що зможе змінити правила гри.

Кілька сотень танків, бронетранспортерів, артилерійських систем, винищувачів, зенітних систем, безпілотників, контрбатарейних радарів і протикорабельних ракет були б саме тими озброєннями, які “точно зможуть змінити гру”, – каже він.

“Можете собі уявити, що від якихось 300 танків може залежати не лише доля і майбутнє України, а й доля і майбутнє всього континенту, всього світу?”

“Вони нам потрібні зараз, не через тиждень. Інакше Україна дорого заплатить за затримку”.

Війна проти України – це війна і проти Європи, каже Порошенко: “Путін збирається зайти так далеко, наскільки йому дозволять. Якщо він досягне успіху в Україні, завтра він постукає у двері країн Балтії та Польщі, Болгарії, Румунії, Молдови, половини континенту. Його легше та ефективніше зупинити тут, в Україні, де ми створили одну з найсильніших армій на континенті”.

Дедалі більше схоже, що цій армії, довоєнні розрахунки щодо якої не виправдалися в Москві, ані в Брюсселі та Вашингтоні, все таки не дадуть приєднатися до НАТО. Хоча Конституція України все ще фіксує амбіцію країни стати повноправним членом і НАТО, і ЄС, але український військовий нейтралітет є ключовою вимогою Росії на мирних переговорах, які зайшли в глухий кут.

Здається, Зеленський майже погодився з цією вимогою в надії на альтернативні гарантії безпеки від провідних країн альянсу.

Порошенко, як президент, який вніс амбіції щодо НАТО та ЄС до національної конституції, каже, що членство в НАТО залишається найкращою гарантією для Києва.

“Я впевнений, що не існує іншої форми гарантії безпеки, окрім статті V Вашингтонського договору”, – каже він, маючи на увазі відданість альянсу колективній обороні в разі зовнішньої агресії.

Кандидатуру України разом з Грузією було затверджено на майбутнє членство в НАТО під час саміту альянсу в Бухаресті ще у 2008 році. Але Києву так і не дали План дій щодо членства, що є дорожньою картою на шляху до вступу.

“Якби в 2008 році Україна отримала План дій щодо членства в НАТО, якби Україна отримала повне членство в 2013 році, агресії точно б не було”, – стверджує Порошенко.

“Але в той час деякі лідери боялися розлютити Путіна. Це глухий кут. Не бійтеся розлютити Путіна, тому що Путін розуміє лише силу”.

За його словами, Захід не повинен знову припускатися помилки: “Це неприйнятно, коли якась країна зазіхає на право силою змінювати кордони після Другої світової війни. Це дуже небезпечний прецедент. І Путін ніколи не зупиниться”.

“Якщо він зараз змінить кордони України, то завтра він захоче змінити кордони Німеччини, тому що хоче повернутися до Дрездена, де він служив агентом КДБ. А може, післязавтра він захоче зробити те саме і з Аляскою, тому що в 19 столітті Аляска належала [Росії]”.

Протягом тижнів і місяців до лютневого вторгнення Росія вимагала назавжди виключити Україну з планів НАТО. Цю пропозицію відхилили як альянс, так і Київ, які стверджували, що Путін не має мати права голосу у питанні безпеки інших країн.

Порошенко закликає лідерів залишатися вірними цьому ідеалу. “Ми, українці і вся Європа, не повинні надавати жодного права вето на рішення з питань безпеки”, – наголошує він.

“Наше членство, згідно з нашою Конституцією, залежить від волі українського народу та від кожного окремого члена НАТО. Путін не є ані українцем, ані членом НАТО”.

“Від Путіна нічого не залежить, я не приймає цю ідею і не можу дозволити Путіну диктувати майбутнє світу”.

“Це майбутнє було б надзвичайно поганим, надзвичайно небезпечним, надзвичайно недемократичним, без свободи, катастрофічним. Тому ми, українці, платимо таку високу ціну, борючись із Путіним тут, в Україні, за підтримки всього світу”.

Порошенко оприлюднив власний мирний план із п’яти пунктів. Він вимагає від США програми ленд-лізу, яка вже одноголосно схвалена Сенатом; план закриття неба від російської авіації, забезпечивши Україну реактивними та зенітними системами; посилення санкцій, включаючи відключення всіх російських банків від SWIFT; новий План Маршалла, який допоможе відбудувати Україну; і швидке схвалення вступу України до ЄС до кінця 2022 року.

Законопроект про ленд-ліз ще не схвалено Палатою представників. “Будь ласка, конгресмени, проголосуйте за це якомога швидше, нам потрібно все – від продовольства до амуніції”, – каже Порошенко.

Непоширення заборони щодо SWIFT на деякі російські банки, додає він, “цілком неприйнятне… Ви підтримуєте Україну на понад 2 мільярди, але в той же саме час платите Росії 42 мільярди доларів… Кожна копійка з цих 42 мільярдів йде на фінансування вбивства українців, і з цим точно не можна погодитися”.

Запропонований ним План Маршалла, хай ініційований США чи ЄС, або в якійсь комбінований між ними спосіб, надасть надію українцям, чия економіка та інфраструктура зараз руйнуються.

“Україна має бути впевнена, що у нас є світло в кінці тунелю”, – каже він.

“Гроші Російської Федерації як агресора, що заморожені санкціями, мають бути перенаправлені на процес відновлення Української держави. До речі, ці гроші також можуть бути ресурсом для компенсації витрат західного світу на постачання Україні зброї”.

“Хочу скористатися цією нагодою, щоб подякувати лідерам, які надіслали мені листа і дали відповідь, у тому числі (прем’єр-міністр Великобританії) Борису Джонсону та багатьом іншим”, – каже Порошенко про свої пропозиції. “Дуже вдячний за це”.

“Ми цінуємо наших союзників”, – продовжує Порошенко, незважаючи на численні розбіжності між окремими партнерами та Києвом. Німеччину та Угорщину особливо критикують за вагання чи навіть відмову підтримати подальші санкції та надати більше зброї.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який на початку місяця здобув черговий термін при владі, залишається особливо неохочим.

“Я добре знаю Віктора”, – каже Порошенко. “Вибори вже відбулися, будь ласка, поверніться в цивілізований світ, не будьте під парасолькою Путіна. Це парасолька диявола, і під цією парасолькою ніхто не виживе”.

“Нам потрібна єдність ЄС. Нам потрібна єдність НАТО. Нам потрібна єдність Заходу. Нам потрібне глобальне лідерство європейських лідерів, включаючи кожного окремого члена Європейського Союзу”.

“Єдність українців здивувала Путіна… І, безперечно, глобальна єдність також його здивувала, тому що Путін очікував, що він знайде якусь слабку націю, яка зможе підірвати єдність НАТО і підірвати єдність глобальної коаліції проти Путіна”.

На сьогоднішній день підтримка США, каже Порошенко, є безцінною. “Я хочу подякувати американському народу, американському президенту, американському конгресу, американській адміністрації та всім за це лідерство”, – каже він.

“Це наша єдність. Це найбільший фактор нашої майбутньої перемоги. У цьому я не сумніваюся”.

Джерело

Автор