Сукупність санкцій ставить перед оточенням диктатора питання: а воно того варте?

Ростислав Павленко

На росії кажуть – у них не дефолт, бо рублів ще достатньо. Під санкціями крєпчают – хіба що в срєднєсрочной пєрспєктівє треба щось думати, бо можливі варіанти…

Вже і білоруського самозванця до глибшої інтеграції примучують – хоча куди ж глибше.

А тим часом санкції – і державні, і від великого міжнародного бізнесу – підточують ведмежий барліг.

Пройдемось по заголовках:

1. Європейське поліцейське агентство (Європол) оголосило про початок операції з виявлення активів, що належать росіянам, які потрапили під санкції.

– Все приховане знайдуть і відберуть. На користь України, рано чи пізно.

2. Мінфін та Мінекономрозвитку уточнюють прогноз щодо ВВП росії на 2022 рік, офіційний прогноз зниження буде більше 10%.

– І це далеко не останній прогноз. Який все одно не уженеться за реальністю.

3. Японія затвердила заборону нових інвестицій у РФ. А також запровадила додаткові санкції проти 398 осіб та 28 організацій з РФ. Серед санкцій — заморожування активів Сбєрбанку та Альфа-банку.

– Японія продовжує замикати свій сегмент санкційного зашморгу.

4. Золотовидобувна компанія Nordgold сім’ї російського олігарха Олексія Мордашова не змогла вчасно виплатити купон за єврооблігаціями у розмірі $8,25 млн.

– Бізнес-опора рашистів, олігархічні гіганти валитимуться слідом за державою, з ресурсів якої вони живуть.

5. OMV призупинила інвестиції в рф, яка більше не буде основним інвестиційним регіоном. Österreichische Mineralölverwaltung AG – є найбільшою в Центральній Європі австрійською нафтовою компанією.

– Стратегічні рішення, які потягнуть за собою різнорівневі болісні наслідки для московії.

6. Одна з найбільших нафтових корпорацій Індії Indian Oil відмовилася від покупки нафти з рф. З останнього тендеру виключили кілька сортів нафти з високим вмістом сірки, в тому числі російську Urals.

– До санкцій приєднуються гравці з-поза «Західного Світу». Це – оцінка того, на кого ставить світ у війні.

7. Німецька компанія Uniper не продовжуватиме контракти з росією на постачання газу та вугілля.

– Подібні санкції від компаній навіть болісніші за державні, бо позбавляють московію надії надолужити у комерційних оборудках втрачене у стосунках з державами.

8. Nokia оголосила про вихід з російського ринку.

– Слідом за іншими хай-тек гігантами.

9. eBay Inc. припинила доставку до росії. Компанія зі США, що надає послуги в галузях інтернет-аукціонів та інтернет-крамниць, призупинила доставку товарів російським покупцям.

– Ще один сигнал середньому класу московитів, що щось у їхніх стосунках зі світом не так.

Далі точно буде!

* * *

Ураження крейсера “Москва” українськими ракетами – прекрасне завершення сьогоднішнього дня.

Петро Порошенко і Олександр Турчинов недарма стільки сил витратили на становлення українських ракетних програм. Черговий русскій ваєнний карабль пішов за призначенням.

І це чудовий початок для традиційного обговорення заголовків про вплив санкцій на московію.

1. Річна інфляція у росії прискорилася до 17,49% на 8 квітня з 16,7% тижнем раніше, за місяць ціни зросли на 7,53%. Цукор здав лідерство із зростання цін серед продуктів, за минулий тиждень лише +0,9%. Лідери тепер маргарин (+3,1%) та рис (+2,7%), буряк подорожчав на 7,4%, цибуля на 6,3%, картопля на 3,6%, морква на 3,4%, яблука на 3,1%, капуста на 2,4%.
За прогнозами Рахункової палати рф наприкінці року інфляція може сягнути 20%. Попередні прогнози на початку року були на рівні 4%.

– Вчора чимало друзів звертали увагу, що прогнози падіння московської економіки аж надто скромні. Прогнози – річ невдячна, і будуть переглядатися, аби відповідати реаліям.
“На трібунах становітся тіше…”.

2. Російські ресторатори фіксують нестачу алкоголю та його подорожчання на 20-50%, при цьому якщо ціни на вино повернулися до колишніх позицій, то вартість міцного алкоголю не знижується.

– Згадується віршик брежнєвських часів:
“было три, а стало пять – всё равно берём опять!
даже если будет восемь – всё равно мы пить не бросим!
передайте Ильичу – нам и десять по плечу,
ну а если будет больше – то получится как в Польше!
ну, а если двадцать пять – Зимний снова будем брать!”
… швидше б уже.

3. S&P знизило рейтинг Petropavlovsk до «вибіркового дефолту». Зареєстрована у Великій Британії золотодобувна компанія не змогла здійснити платіж за позикою в Газпромбанку: він опинився під санкціями Сполученого Королівства, тому Petropavlovsk не може вести з ним розрахунки.
«Акрон» першим з російських компаній оголосив про часткову невиплату дивідендів через обмеження в рамках вжитих владою заходів щодо фінансової стабільності. Виробник добрив не виплатив третину (3 млрд. рублів) дивідендів.

– Як і говорили вчора, банкрутство московських флагманів потягне за собою всю їхню економіку, збудовану на розбазарюванні ресурсів і обміні їх на блага для вузького привілейованого кола.

4. Міністерство фінансів Франції представило детальний список заморожених російських активів на суму 23,7 мільярда євро (25,6 мільярда доларів США), які були заблоковані після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого. У переліку знаходяться серед іншого:
– кошти Центрального Банку Росії – 22,8 мільярда євро;
– 33 об’єкти нерухомості із загальною вартістю 573,6 мільйона євро, у тому числі ряд адрес в Антібі, Сен-Жан-Кап-Ферра і Сен-Тропе на Французькій Рив’єрі;
– 178 мільйонів євро заморожених банківських активів;
– 3 яхти на суму понад 125 мільйонів євро;
– 6 вертольотів на суму понад 60 мільйонів євро;
– 3 твори мистецтва на суму 7 мільйонів євро.
Нідерланди заморозили до 600 млн євро російських активів.

– Кожен із цих ударів московити б витримали. Але сукупність ставить перед оточенням диктатора питання: а воно того варте?

5. Найбільший у світі нафтотрейдер Vitol Group планує до кінця року припинити торгівлю російською нафтою.

– Продовження ще однієї тенденції, яку обговорювали вчора. Санкції з боку гігантів світового бізнесу б’ють болісніше і діють швидше, ніж кроки певних країн.

6. Чилі та Аргентина призупинили постачання літієвої сировини до Росії. Якщо аналогічні заходи прийме Болівія, це загрожує труднощами у забезпеченні потреб росії у літій-іонних акумуляторних батареях.

– Колись у радянських технічних журналах обговорювалась можливість видобування електрики з… городини. Скоро треба буде піднімати старі записи.

7. Греція заявила про відмову від російського газу. Країна прискорить розвідку газу разом із приватними інвесторами, щоб скоротити залежність від російських енергоносіїв.

– Спочатку з голки зіскакують ті, хто сидить не дуже глибоко. А потім приходить черга і тих, хто зі стажем…
Першим кроком до цього стане визначення конкретного плану зведення споживання російських енергоносіїв до нуля – як обіцяла у стінах ВР спікерка Європарламенту Роберта Мецола.

8. Google видалив додаток Сбербанку з магазину Google Play.

– Гарний приклад для оболонок усіх російських компаній. Ізоляція так ізоляція.

9. Європейське космічне агентство (ЄКА) припинило співпрацю з росією щодо місячної програми. ЄКА оголосило про вихід із участі в російських місіях «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27».

– Для українських КБ і підприємств аерокосмічної галузі відкривається дуже широке поле для співпраці у освоєнні ближнього космосу.

10. Автомобільні аксесуари в росії з початку березня подорожчали в середньому на 50%, за деякими позиціями є дефіцит.

– Попередні повідомлення про поновлення випуску радянських моделей виглядають дедалі менш фантастичними. Щоправда, за кожною з них – “запозичені” західні розробки 1960-70х… Так що юристам авторського права скоро додасться роботи.

11. Через санкційні та навколосанкційні обмеження контейнерооборот портів у Північно-Західному басейні може скоротитися на 90–95%. В Азово-Чорноморському басейні падіння за результатами року становитиме 20-30%. Загалом із приблизно 20 основних міжнародних ліній, які були присутні на російському ринку, пішло 14, на які припадає близько 70% вантажообігу. У березні ситуація починає погіршуватися: у Північно-Західному басейні падіння становило 35%, в Азово-Чорноморському басейні – близько 50%.

– Творець імперії Петро Перший рубав вікно в Європу, а її могильник Владімір Останній завалив його остовами спаленої в Україні бойової техніки…

Далі точно буде!
#АніДняБезСанкцій


Кирило Данильченко

Часто в ленте вижу, что многие заняли позу ждуна, когда РФ перемелет санкциями. Со дня на день после нехватки бумаги, прокладок и сахара все нае*нется для Кремля.

Санкции, конечно, это хорошо – с ними лучше, чем без них, плюс они бьют по технологичному сектору, по добыче углеводородов и по перевооружению армии.

Но по прогнозу Всемирного банка потери РФ составят до 12% ВВП, 25% инфляции, разрыв цепочек производства. Средний класс сократится. Пару миллионов айтишников, ученых и белых воротничков заведут трактор.

Ну так у нас все это было в 2008. И 15% ВВП, и средний класс, и биржа накрылась так, что не восстановилась. И что? И всё.

Более того, я крамольную вещь скажу – кто в РФ покупал сумки “Биркин” и айфоны последние, тот и будет. Даже в Северной Корее и то друзья пухляша и генералы покупают любовницам сумки, а элитный алкоголь не переводится в баре. Будет наценка 20% на таджикский айфон, как до того на беларусские креветки. Не для всех, да. Ну так кольцо врагов, встаем с кален, и Запад бы все равно напал. Телевизор пояснит.

А на ВПК они найдут средства. Уже мы слышали, что ракеты со дня на день всё. Да с той поры 1500 штук уже прилетело.

Так, что мой добрый совет – вы лучше подумайте о прогнозе в 40% падения нашего ВВП из-за войны. Что будет когда сотни тысяч мужчин, которые не служили, в армию не попадут (и не выедут на заработки, и работы для них не будет) и проедят свои запасы. И сотни тысяч беженцев во Львове, Ровно и Ужгороде тоже

Как мы запасем газ на следующую зиму? Сколько он будет стоить? А вследствии удобрения. Как с перевалкой зерна будет и металлом. И курсом гривны.

Многие кинулись в волонтерку с головой. Кто прошел это еще в 14-15 году, помнят как это – вывезти все свои запасы на помощь, выгореть, а потом месяцами от дна отталкиваться.

Готовьтесь, если вы не выезжаете из страны. Делайте сбережения. Запасы еды трехмесячные, а лучше полугодовые. Лекарств необходимых запасы. Думайте о резервном отоплении и источнике огня для приготовления пищи. Стойкость каждого домохозяйства – стойкость страны в целом.

Жизнь в манямирах она прикольная до поры до времени. Пока ты не оказываешься в подвале с ящиком печенья и двумя бутлями воды.

Распадется РФ или нет, следующая зима уже будет ярчайшей в жизни очень многих людей. Это факт, нравится это кому-то или нет.

 

Карикатура © Сергей Ёлкин / DW

Автор