Підвищено тарифи на утримання житла для киян

Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 6 червня 2017 року № 668 затверджено нові, підвищені у середньому у 2 рази тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для 8327 столичних будинків.

У розпорядженні наголошується, що своїм рішенням влада ставить за мету запровадження тарифів на економічно обґрунтованому рівні (середній розмір тарифу для цих будинків становитиме 6,43 грн за 1 кв. м з ПДВ) та надання послуг населенню на належному рівні.

За словами столичної влади, це підвищення також призведе до економії бюджетних коштів завдяки відсутності необхідності у виділенні дотації з бюджету на покриття різниці в тарифах та дозволить збільшити заробітну плату працівникам робочих професій. Крім того, передбачається виділення коштів на поточні ремонти та обслуговування ліфтів, оскільки в тариф також входить оплата за технічне обслуговування ліфтів, робота диспетчерських служб, освітлення сходових клітин, обслуговування димових та вентиляційних каналів та інші послуги.

Зазначимо, що тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій розраховуються виконавцями цих послуг згідно з вимогами Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично надаються для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг.

Перелік налічує 17 видів послуг, які мають надаватися для належного утримання та збереження житлового фонду. Перелік житлово-комунальних послуг, що надаються споживачу, залежить від рівня благоустрою відповідного будинку (споруди).

Калькуляційною одиницею є 1кв. метр загальної площі, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи.

Також цим Порядком визначено, що послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід’ємною частиною договору про надання послуг, який укладається з власниками квартир та власниками, орендарями нежитлових приміщень у житловому будинку.

Наприклад, киянам варто знати, що розпорядженням КМДА від 09.03.2011 р. № 307 «Про впорядкування надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Києві» затверджено структуру, періодичність та строки надання послуг з утримання житла, а також вимоги до якості та основні умови надання цих послуг.

У разі порушення виконавцем умов договору, споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо.

Акт-претензія споживача подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Порядок (механізм) проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2013 № 970.

Також зазначаємо, що у споживачів залишається можливість платити за послугу за стимулюючим тарифом – 10% знижки (така ж діє і на сьогодні), якщо оплата здійснюється до 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Інформацію про свій будинок, нормативно-правові акти, які регулюють встановлення тарифів, можна переглянути на сайті КМДА.

Наголошуємо, що у зв’язку з підвищенням тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій виконавці цих послуг (керуючі компанії обслуговування житлового фонду всіх 10 районів столиці) зобов’язані підвищити якість наданих послуг. Споживачі мають право вимагати у суб’єкта господарювання надання послуг у повному обсязі та сплачувати кошти лише за фактично надані послуги, в межах затвердженого тарифу.

Джерело

Автор