Укрпошта буде здавати майно в оренду через ProZorro.Продажі

ProZorro.Продажі запускає новий напрям роботи – оренду майна для комунальних підприємств, місцевих органів виконавчої влади, організацій з державною часткою понад 50%. Про це у вівторок, 8 серпня, засновники проекту розповіли на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України: “ProZorro.Продажі розширюють кількість функцій, які може надавати система, створюючи нові принципи роботи із державною власністю не тільки для України, а і для світу загалом. Тепер ми надаємо можливість не тільки продавати державі і купувати у неї, а ще й орендувати. Це зробить використання майна держпідприємств максимально ефективним. Наступним кроком має стати підготовка системи до продажу самих підприємств під час так званої малої приватизації”.

Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі зазначив: “За 9 місяців роботи система згенерувала довіру. Ми заробили для держави понад 2 млрд грн, реалізуючи майно неплатоспрможних банків для Фонду гарантування, державних та комунальних підприємств. До нас вже приєдналося понад 30 найбільших державних та комунальних підприємств країни: Приватбанк, НБУ, Укрпошта, Нафтогаз, Енергоатом, Київський метрополітен, великі міста, проект розширюється та формує нові ринки, корисні для держави. Наприклад, минулого тижня ми продали право на проведення ярмарок у Києві. І ПАТ «Укрпошта», стає першим підприємством з державним акціонерним капіталом в Україні, яка розробила та запроваджує механізм здачі в оренду на конкурентних засадах”.

ПАТ «Укрпошта» є підприємством з державним акціонерним капіталом, в управлінні якого знаходиться один з найбільших портфелів нерухомості в Україні. Так, у власності компанії більше як 5 тис. об’єктів нерухомості загальною площею 1,2 млн м². Майже 220 тис. м² не використовуються у виробничому процесі компанії, але лише 80 тис. м² з них передана в оренду. Витрати на утримання та володіння об’єктами нерухомості складають більше 400 млн грн/рік. Саме тому ефективна реалізація прав оренди нерухомості Укрпошти через систему ProZorro.Продажі є вимогою часу.

Дмитро Сенниченко, директор з управління нерухомим майном та інфраструктурою ПАТ “Укрпошта”: «Спільно з колегами із ProZorro.Продажі ми розробили алгоритм та правила роботи на майданчику, допомогли адаптувати його технічні можливості від продажів до оренди. Такі ж правила ми розробили і для Укрпошти. Дохід від здачі в оренду нерухомості, якою володіє Укрпошта, становить 10 млн грн на рік. За допомогою майданчика ProZorro.Продажі плануємо його збільшити й одержати у 2018-2019 рр до 100 млн грн».

Джерело