Яким каналам комунікації можна довіряти?

Костянтин Корсун

Яким каналам комунікації можна довіряти? Куди можна скидати інформацію про пересування окупантів? Давня проблема слабкої комунікації влади з суспільством проявила себе зараз максимально.

Тому простих порад маю дві – довіряйте лише:

1) Офіційним джерелам України (про них нижче);
2) Людям, яких знаєте та довіряєте особисто. Спишіться, попитайте, хто кого знає особисто, хто зараз в армії або в ТрО, або в СБУ/поліції, скидайте через них свої повідомлення про ворога.

Але при цьому майте на увазі, що їхні телефони/месенджери також можуть бути хакнуті (всі ми люди і не всі є експертами з кібербезпеки).

Тому при отримані навіть від знайомих людей дивних та підозрілих повідомлень, пробуйте зв’язатися з ними іншими месенджерами або дзвінками стільниковим зв’язком. Переконайтеся по голосу, що це дійсно та людина. Якщо з голосом щось не те («простуда», погано чути, «не можу говорити»), перевірте голосовими питаннями типу «продовжи фразу “Хіба ревуть воли…”» або спитайте щось особисте «ти ж пам’ятаєш нашого фізрука у школі? Як його звали?». Якщо відповідей не буде, або вони будуть із затримкою (погуглити відповідь), або «не такі, як треба», вважайте це джерело скомпрометованим та блокуйте його у месенджері до кінця війни. Потім розберемося.

А тапер як визначити “офіційність” джерела.

1. Заходимо на веб-сайт державної установи, наприклад, на сайт СБУ (часто не доступний, на нього йдуть постійні атаки).
2. Знаходимо ту частину, де вказані соцмережі (на скринах), і переходимо на відповідні канали.
3. Не забуваємо, що будь-який український держресурс може бути хакнутий, а зміст підмінено на ворожий, тому критичне мислення не вимикаємо ніколи. Якщо контент каналу з офіційного джерела якийсь дивний, підозрілий або провокаційний, або не вписується у загальний характер, перевіряємо через веб-сайт, через інші офіціні сторінки в соцмережах Facebook, Twitter, Youtube, Instagram.

Ось офіційні сайти кількох основних силових структур України з відповідними лінками на інші канали:

Міноборони,
СБУ,
Національна поліція,
Держспецзв’язку,
РНБО.

Сайти часто «лежать» (тому що свого часу не готувалися до подібних сценаріїв належним чином, але про це вже після війни), тому шукаємо офіційні сторінки держустанов у Фейсбуку.

У Фейсбуці наші державні установи зареєстровані за їхніми повними (це важливо!) назвами та обов’язково мають «синю галку». Лише за наявності цих двох ознак сторінці можна довіряти.

Фейсбук-сторінки хакнути значно складніше, і їхнім захистом займаються серйозні міжнародні фахівці.

Ось, наприклад, як виглядає офіційна сторінка Держспецзв’язку (повна назва: Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України).

До речі, Держспецзв’язку з початку війни почало регулярно викладати та поширювати якісні об’єктивні новини з офіційних джерел – рекомендую на них підписатися, це корисно.

І про «офіційні телеграм-канали»: у кожному випадку абсолютно необхідно підтверджувати їхню «офіційність» (див. вище). Тому що існує просто море фейків з офіційною символікою.

Також, користуючись нагодою, ще раз попрошу про Telegram. Знесіть нафіг зі свого смартфону цю бридоту. От просто зараз. Це російський продукт – хіба цього мало? Переходьте на ФБ-месенджер, а ще краще – на Signal (виключно в офіційних магазинах Google Play та AppStore).

Відповіді на ключові питання стосовно безпеки додатку Дуров не надає, всіляко від них ухиляючись. Також невідомо, чи є зараз власниками месенджеру російські компанії. А сам Дуров спокійно живе собі за кордоном і не боїться бути вбитим росіянськими катами.

Наразі ж Телеграм – це дуже часто голос ворожої пропаганди та російських інформаційних диверсантів.

А ще можливість для месенджера (та фсб у нього за спиною) отримати дані про геолокацію, ІР-адресу, скупчення користувачів на місцевості та навіть зміст повідомлень у Телезі.

Невже і зараз користування ворожим месенджером виправдано сумнівною тезою «так а чо, це ж зручно»?

І наостанок стосовно чуток, нібито козломорді зламали Signal та WhatsApp.

Брехня. Все, що вони можуть зламати, – це свої зуби об Україну. Максимум, на що убогі здатні, – віджати у когось телефон зі встановленими месенджерами та повідправляти повідомлення панічного або дискредитаційного характеру. Або хакнути смартфон через фішингові посилання.

І більше вони ні на що не здатні. Протоколи End-to-End Encryption вони можуть хакнути лише собі в кулачок у своїх вологих мріях.

Я свій акаунт у WhatsApp зніс ще два роки тому, але не через його безпеку, а через те, що вони офіційно повідомили про використання персональних даних користувачів у рекламних цілях (продаж рекламодавцям).

Тому Signal, і лише Signal.

Також радив би киянам встановити додаток «Київ Цифровий» від КМДА (скачати виключно з офіційних магазинів Google Play та AppStore) – детальніше тут.

Продовжуємо бути пильними в інформаційному просторі та боронити нашу Неньку всіма доступними способами. Перемога буде за нами, однозначно.

І знайдіть собі привід порадіти чи посміятися, ненадовго переключитися або тупо поспати за нагоди – все це важливо для підтримки здорової психіки та бойового духу.

Слава Україні та її Героям. Смерть ворогам.

Автор