Виступ Петра Порошенка на погоджувальній раді депутатських фракцій і груп 21.02.2022 р. (відео)

 

Петро Порошенко

Подивіться, які дивні метаморфози відбулися. Ще минулого тижня представники монобільшості стверджували, що ніякої загрози немає, що нападу не відбудеться, що цю всю паніку розганяють наші партнери і журналісти видань CNN, Bloomberg, Reuters, Associated Press і Washington Post. І от пройшло 3-4 дні, і нарешті прийшло розуміння.

Саміт України і США, наших союзників з одного боку і Росії з іншого боку, про який ми почули вчора, — це важлива подія, яка залишає нам надію на дипломатичне врегулювання російської загрози. Це дає нам певний час для того, щоб ми краще підготувалися до будь-якого сценарію. І я передам пану Зеленському наші розгорнуті пропозиції щодо саміту.

Перше, що нам треба зробити на саміті — поставити питання про направлення на окуповану частину Донбасу блакитних шоломів ООН. У цьому сенсі дуже обнадійливою є заява китайського міністра закордонних справ в Мюнхені про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. І постійні член Радбезу водночас є підписантами Будапештського меморандуму.

Ми глибоко свого часу пропрацювали питання про миротворців. Я наголошую на підтримці цього Сполученими Штатами, Францією та Німеччиною. Ми отримали запевнення, що Китай точно не скористається правом вето. І Росія має бути поставлена в умови, коли в неї не буде ніякого іншого виходу, як проголосувати за цю позицію.

Теж саме стосується і повернення до Дорожньої карти Мінських угод, яка передбачає принцип «security first» — «безпека у першу чергу». Є російський наратив з так званою «формулою Штайнмаєра» і викривленням, яке точно сприяє втраті частини суверенітету України. Ми ні в якому разі не маємо дати нас обдурити! Система безпеки в Європі може триматися лише на старій, перевіреній часом основі — НАТО з включенням до блоку України. Це — краще за будь-яку ядерну зброю.

Саміт дає нам трохи часу для екстрених заходів і посилення оборони. Але чому у порядку денному Верховної Ради є ігорка (законопроект №2713), пенсії співробітникам ДБР для політичних переслідувань, ріелторська діяльність, табачка з рекламою електронних сигарет, посилення ДБР для політичних переслідувань, електронний паспорт для перерозподілу. Єдине чого тут немає — законопроекту №6542, який п’ять тижнів чекає вашого рішення для голосування, який був підтриманий всіма фракціями, крім монобільшості.

Я вимагаю і наполягаю у вівторок поставити законопроект, який був внесений п’ять тижнів тому. Ми маємо забезпечити армію, тому що, як правильно каже пан Корнієнко: «не важливо скільки їх, важливо скільки нас». Так от, щоб ми доукомплектували українську армію, забезпечили резерви, треба розглядати наш законопроект.

Місцеві ради вже проголосували за виділення коштів, а ви п’ять тижнів не можете поставити це питання на голосування. Ми вважаємо, що це абсолютно неприйнятно.

Надзвичайна подія в п’ятницю в студії Шустера — це ще одне нагадування про те, що необхідно прийняти закони про боротьбу з колабораціонізмом і протидію російській пропаганді всередині України. Прохання обов’язково поставити це питання в порядок денний. Ми наголошуємо, що «п’ята колона» має бути стриножена, пов’язана по руках і ногах.

Розгляд цих та інших оборонних питань — це наш з вами обов’язок перед суспільством.

* * *

Путін сподівався на паніку, що українці вишикуються в черги за гречкою і доларом.
А вишикувалися в черги до магазинів зброї, бо кожен збирається захищати Україну.