Кремлю більше нема чого запропонувати Україні

Валерій Прозапас

Насправді весь цей мілітарний тиск Путіна і шантаж розв’язати війну вказує на слабкість політичної позиції Кремля, – йому просто більше нема чого запропонувати Україні.

Протухлі імперські тези про “одін народ” та “братство” зазнали історичної поразки, критичного рівня економічного та гуманітарного впливу вже немає, від ідеї “новоросії в 8 областях” ми відбилися в 2014, а як вбого виглядає “щаслівий рускій мір” в ОРДЛО, бачить весь світ.

Колективний Путін усвідомлює свій цивілізаційний програш, розуміє брак часу на спроби його зупинити і саме тому використовує останній аргумент політичного банкрута – погрози зруйнувати мир глобальною війною, навіть ціною катастрофічних втрат для себе.

Але якби він був впевнений в своїх силах, то зробив би це швидко і неочікувано, як у випадку з Кримом, без демонстрацій на кордонах.

А це означає, що Україна не виглядає для Москви настільки беззахисною і легкою здобиччю, тому продовжаться спроби нас деморалізувати, залякати пропагандою, послабити своїми агентами впливу, щоби добитись фундаментальних поступок від української держави без бою, перетворити її на аморфне безвольне утворення, яке потім можна буде взяти голими руками, як Білорусь.

Відповідно і завдання для України не змінилось – не йти на поступки в питаннях суверенітету, повернутись не до декларативних, а реальних інтеграційних процесів із ЄС і НАТО, припинити деградацію оборонної сфери, добиватися демократичними методами ефективності державних інституцій, в ідеалі замінити популістів на державників.

Та бути готовими відбивати військові атаки РФ – вони не настільки сильні, а ми не настільки слабкі.
Все, що залежить від нас.
Стоїмо.

Автор