Зеленський в умовах зовнішньої загрози знехтував імперативами національної єдності – західні ЗМІ

У той час, як Зеленський видає у кращих радянських традиціях Указ про оголошення 16 лютого 2022 року Днем єднання, ЗМІ США та Великобританії позиціонують Зеленського як людину, яка якраз в умовах зовнішньої загрози знехтувала імперативами національної єдності.

В очах західних ЗМІ В. Зеленський – політичний лідер з сумнівним професійним бекграундом, який сьогодні опинився перед дуже серйозними зовнішніми викликами.

Зокрема, у статті авторитетна британська The Telegraph писала:

«Колись жартівливий персонаж, який вдавав, що грає на піаніно певною частиною свого тіла в прямому ефірі, тепер він відповідає за захист України від 100 000 російських військових, які зібралися біля її кордонів».

Разом з тим, західні ЗМІ акцентують увагу на тому, що Зеленський не лише не шукає внутрішні резерви консолідації в Україні, а й розпалює внутрішню ворожнечу політичних сил.

Ще 22 грудня 2021 року Washington Post писала:

«Маючи близько 100 000 російських військових, зосереджених на східному кордоні України, президент України Володимир Зеленський скористався цим моментом, щоб вибрати внутрішні битви — підхід, який ризикує розділити країну на тлі, як попереджають західні чиновники, можливого повномасштабного військового нападу Москви».

5 січня 2022 року авторитетне видання у сфері міжнародної політики Foreign Policy, говорячи про переслідування П. Порошенка, вказувала, що:

«Адміністрація Зеленського робить дуже небезпечний крок проти внутрішньополітичного опонента в той самий момент, коли в експертному співтоваристві у Вашингтоні розгорілися жваві дебати щодо того, як допомогти забезпечити суверенітет. Нещодавно відкриту справу проти колишнього президента Порошенка критики серед українського громадянського суспільства розглядають як приклад вибіркового переслідування. Виступивши проти свого попередника, Зеленський ризикує розтратити накопичений національний резерв міжнародної підтримки, якій критично необхідний для стримування загрозливої ​​російської військової ескалації». Видання пояснювало ці кроки так: «Підтримка адміністрація Зеленського швидко зменшується, і деякі з цих кроків на думку критиків, ніби спрямовані на зачистку потенційних опонентів на майбутніх виборах 2024 року».

8 лютого 2022 року близька до американських республіканців Wall Street Journal писала, що:

«Опоненти, зокрема деякі колишні радники, стверджують, що (Зеленський) пихатий, мстивий і ізолюється чим далі, тим більше».

Видання також згадує, що Зеленський розпочав проти попередника на посту Президента і «нинішнього лідера опозиції» Петра Порошенка розслідування «у справі про державну зраду, яку Порошенко називає сфабрикованою». The Wall Street Journal пише, що:

«Вашингтон безуспішно намагався втихомирити ворожнечу між Зеленським і Порошенком, якого чинний президент переміг на виборах».

10 лютого 2022 року відомий журналіст і письменник, колумніст Washington Post Девід Ігнатіус у своїй колонці дуже повно подав образ Зеленського, сформований на Заході:

«Зеленський може бути найнеймовірнішим президентом у світі. Це телевізійний комік, який прийшов до влади у 2019 році після того, як його шоу “Слуга народу” захопило народну уяву».

Для Ігнатіуса, як і для інших авторитетних експертів, не є загадкою злет Зеленського:

«Як і варто було очікувати, у нього був власний олігарх-покровитель, мільярдер Ігор Коломойський, який володів телеканалом 1+1, що транслював “Слугу народу”».

Розуміючи проблему некомпетентності і слабкості Зеленського, Ігнатіус пише, що:

«Зеленському, колишньому коміку, випало протистояти холоднокровній небезпеці Путіна. Але Зеленський недостатньо сильний, щоб зробити це один. Йому потрібна допомога…».

І ця допомога не лише зовнішня, а й внутрішня.

Девід Ігнатіус вважає, що цю допомогу Зеленському можуть надати його супротивники – П. Порошенко і олігарх Р. Ахметов.

Характерно, що Ігнатіус, попри мантру Офісу Президента, до супротивників Зеленського не відносить В. Медведчука, навіть не згадує його. Але, пише Девід Ігнатіус:

«Замість того, щоб втягувати своїх суперників в Альянс єдності, Зеленський атакував їх, звинувативши Ахметова в підготовці державного перевороту в листопаді і почавши розслідування проти Порошенка у грудні. Це могло б виглядати красиво на телебаченні, але зараз це нерозумно».

Джерело

Автор