15.02.2019. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

15 лютого 2019 року Генеральний Прокурор Юрій Луценко повідомив ЗМІ, що держбюджет було поповнено на півтора мільярди гривень за рішенням апеляційного суду Черкаської області. Судове рішення стосувалося так званої спецконфіскації, тобто повернення державі коштів, вкрадених оточенням екс-президента Віктора Януковича.

Процедура спецконфіскації – це, в першу чергу, про справедливість. Бо банда Януковича, що безсоромно грабувала Україну чотири роки, нанесла нашій країні незчисленні збитки. І ті декілька мільярдів, які вдалося знайти світом, заарештувати й повернути на місце – насправді, скромна й далеко не повна компенсація за дії цих негідників. Втім, краще повернути невелику частину, аніж зовсім нічого. Тому той 1 млрд 478 млн грн, які у ті дні надійшли на рахунки Держказначейства, звісно, сталися у пригоді.

«Це значить, що армія отримає нові ракети, ПТКРС, бронемашини, системи управління вогнем. А прикордонники завершать комплексну систему облаштування держкордону», – зазначив генпрокурор. І в нього були підстави так вважати. Бо з 2014-го по 2019-й армія була пріоритетом для української влади. Якщо в бюджеті раптом з’являлися «зайві» (насправді, зайвих не буває) кошти, у першу чергу влада думала про «оборонку». З простих міркувань: хто не хоче годувати власну армію добровільно, невдовзі годуватиме чужу, але вже примусово.

На жаль, продовжувалося це не довго. Новій команді, яка прийшла до влади у тому ж 2019-му, армія не була потрібна. Усі гроші, які надходили до бюджету (а їх стало значно, істотно менше) спрямовувалися або на пільги лояльним олігархам (в першу чергу, Коломойському), або на розпильні мега-проекти (типу «Великого Крадівництва»), або на популізм. Армія сьогодні забезпечена навіть пальним чи то на 20, чи то на 25 відсотків від потреби. А суди замість рішень по спецконфіскації виносять постанови по поверненню оточенню Януковича награбованого (як-от «повернули» Одеський НПЗ Курченку). Може, все-таки прізвище лідера держави має значення, що б нам там не казали співці «мудрого народу, який всього досяг сам»?

Автор