Терміновий брифінг Петра Порошенка після наради у Голови Верховної Ради (відео)

 

Петро Порошенко

«Європейська Солідарність» і «Голос» вийшли з ініціативою щодо проведення термінового засідання Погоджувальної ради і проведення позачергового засідання ВРУ з приводу різкого зростанням ризиків і загроз продовження російського вторгнення. Я вдячний представникам всіх фракцій, які нашу ініціативу підтримали.

Єдиною ефективною зброєю є консолідація українського суспільства, тверда переконаність в нашій перемозі і жодних сумнівів, що агресор внаслідок вторгнення отримає по зубах.

➤ Від завтра депутати повертаються до щоденного режиму роботи.

➤ Завтра відбудеться закрите засідання керівників фракцій і представників груп для зустрічі з представниками силового блоку — це міністр оборони, міністр внутрішніх справ, Голова СБУ, керівництво розвідок, як військової, так і Служби зовнішньої розвідки, Нацбанку, Міністерства фінансів, а також прем’єр-міністр. Сподіваємося, що завтра всі керівні особи обговорять з парламентом нашу ефективну співпрацю про підвищення обороноздатності держави і забезпечення відсутності ризиків і загроз.

➤ Ми наголосили на необхідності зустрічі керівників груп та фракцій з президентом України для того, щоб принаймні «Європейська Солідарність» і я як голова партії мали можливість передати Зеленському наш план оборони держави, як у військовому сегменті, так і в питаннях захисту людей, захисту економіки, соціального захисту.

➤ У понеділок планується розглянути питання збільшення бюджетного фінансування ЗСУ, що має бути спрямовано на підвищення грошового забезпечення, при чому як всередині країни, так і на фронті. Забезпечення фінансування створення стратегічних резервів, включно з паливно-мастильними матеріалами, особливо в умовах, коли країна-агресор і Білорусь готова припинити постачання паливно-мастильних матеріалів. Забезпечення речовим, медичним, харчовим ресурсом наші резерви, які мають бути блискавично розгорнуті у випадку загострення агресії.

➤ Збільшення фінансування суб’єктів місцевого самоврядування для підвищення забезпечення підрозділів територіальної оборони приміщеннями, кімнатами для зберігання зброї, комплектації особового складу і створення реальних можливостей для відсічі. У даному випадку додатково передбачити кошти на державне оборонне замовлення, щоб разом з тією військовою допомогою, яку отримує сьогодні Україна, ми і власним коштом забезпечували власні оборонні замовлення.

➤ Ми також попросили розглянути позицію розгортання програми на кшталт «ленд-лізу», щоб Україна мала можливість позичити зброю. Причому не тільки літаками, а і автомобільним транспортом. Принаймні, так мені кажуть партнери, з якими ми сьогодні спілкуємося по телефону.

➤ Додатково запропонували внести зміни до закону про територіальну оборону. Це дозволить мати зброю всім бійцям територіальної оборони, а не лише так званим добровільним громадським організаціям.

➤ Разом з іншими фракціями запропонували створити щось на кшталт антикризового штабу у Верховній Раді. Для дуже швидкого опрацювання побажань українського уряду та Міністерства оборони.

У цих умовах, я думаю, ми зможемо розробити адекватні відповіді на ті виклики, ризики і загрози, які сьогодні готує нам Росія, у чіткій і ефективній співпраці з нашими партнерами по НАТО.

Автор