Опозиція вимагає від влади негайно скликати РНБО і Верховну Раду з питань оборони держави (відео)

Петро Порошенко

Вечір п’ятниці приніс дуже багато нової тривожної інформації щодо готовності Росії до повномасштабного вторгнення в Україну. Джерела, на жаль, настільки серйозні, що ними неприпустимо нехтувати, навіть будучи оптимістами. Береженого навіть Бог береже. Тому обов’язок політиків — вжити усіх екстрених заходів, щоби захистити країну і людей від найгіршого сценарію. До того ж, демонстрація нашої готовності до оборони такому сценарію цілком може запобігти.

Ми вимагаємо від Володимира Зеленського вже в суботу зранку скликати засідання РНБО за участі лідерів всіх парламентських фракцій для обговорення пропозицій і розробки єдиного і спільного плану дій із захисту країни. У нас такий план є і ми готові його представити РНБО.

Від Голови Верховної Ради вимагаємо так само у суботу скликати позачергове надзвичайне засідання парламенту, на яке запросити Президента, міністра оборони, Головнокомандувача Збройних Сил, керівників розвідок тощо. Верховна Рада має змінити календарний графік і бути готовою в режимі нонстоп ухвалювати необхідні закони, так як це було в 2014 році. З цією вимогою на 8^30 ранку ми йдемо до Руслана Стефанчука.

Уряд протягом дня має подати пропозиції щодо збільшення видатків на оборону — за основу може бути взятий наш законопроект.

Зеленський має провести негайні телефонні розмови з нашими стратегічними партнерами, зокрема Джо Байденом, Борісом Джонсоном тощо з метою обміну останньою інформацією та чіткими домовленостями про спільні дії у разі ескалації.

Україна має ініціювати засідання Ради безпеки ООН.

Ми перебуваємо в тих умовах, коли відповідальна влада і відповідальні політики не мають права на позицію страуса, не мають права ховати голову в пісок. Навпаки, своїми діями мають демонструвати лідерство, вселяти впевненість та оптимізм.

Нам треба мати план дій і чесно говорити з людьми. Зеленський повинен негайно звернутися до народу і, як і обіцяв, має розповісти, як країна боротиметься далі.

Ми сильна і незламна нація. Ми зупинили Путіна в 2014 році і зробимо це знову. З чітким планом дій і в національній єдності.

Нас, українців, завжди відрізняли стійкість, врівноваженість та вміння виходити переможцями із найскладніших ситуацій. Впевнений, що так станеться і цього разу.

Залишаюсь упевненим у тому, що ситуація вирішиться у мирний та політико-дипломатичний спосіб і за активної позиції української сторони.

Friday’s night has brought a lot of new and alarming information on Russia’s readiness to invade Ukraine in a full-scale manner. Unfortunately, the sources are so serious that one cannot ignore them, even if being optimistic. God saves man, who save himself. Therefore, it now arises to the responsibility of politicians to take all emergency measures to protect the country and its people from the worst-case scenario. In addition, by means of demonstrating our readiness to defend ourselves such a scenario may well be averted from happening.

We demand from Volodymyr Zelenskyy already on Saturday morning to convene a meeting of the National Security and Defense Council with the participation of leaders of all parliamentary factions to discuss proposals and develop a common and joint action plan on how to protect the country. We have one, and we are ready to present it at the National Security and Defense Council of Ukraine.

From the Speaker of the Verkhovna Rada we also demand to convene an extraordinary sitting of the Parliament on Saturday and to invite the President, the Minister of Defense, the Commander-in-Chief of the Armed Forces, heads of intelligence agencies, etc. The Verkhovna Rada must change the calendar schedule and be ready to adopt necessary laws in a non-stop mode, the way it was in 2014. It is with this demand that we go to Ruslan Stefanchuk at 8.30 am.

During the day, the government must submit proposals to increase defense spendings, and our bill can be taken as a basis for that.

Zelenskyy should hold immediate phone talks with our strategic partners, including Joe Biden, Boris Johnson, and others, so that to share the latest information and strike clear-cut agreements as regards joint actions in case of escalation.
Ukraine should initiate a meeting of the UN Security Council.

We are in a situation when responsible government and responsible politicians do not have the right to take an ostrich position, do not have the right to bury their heads in the sand. On the contrary, their actions should demonstrate leadership, confidence and optimism.

We need to have an action plan and talk honestly to people. Zelenskyy must address the people immediately, and as promised, he must tell them how the country will keep on fighting.

We are a strong and hard-bitten nation. We stopped Putin in 2014, and we could do it again. With a clear action plan and based on national unity.

We, Ukrainians, have always been distinguished by resilience, balance and our ability to get even the most difficult situations under control. I am convinced that so will it happen this time again.

I remain confident that the situation will be resolved peacefully, in a political and diplomatic way, and with the active position of the Ukrainian side.


«Європейська Солідарність»

Петро Порошенко після зустрічі з Головою Верховної Ради Стефанчуком повідомив, що на 13 годину призначена ще одна зустріч щодо термінового засідання погоджувальної ради та позачергового засідання парламенту.

Про це він сказав журналістам. Як відомо, «Європейська Солідарність» та «Голос» наполягають на терміновому засіданні ВР.

«Щойно закінчилася зустріч нас як керівництва двох політичних партій і фракцій в парламенті з Головою Верховної Ради, яка відбулася за нашою ініціативою. Ми наголосили, що сьогодні в цій ситуації, коли евакуюються посольства, коли іноземні держави закликають своїх громадян негайно покинути Україну, коли оприлюднюються плани напрямків ударів Росії, в тому числі з планами оточення наших військ, ми вважаємо злочинною будь-яку бездіяльність», – говорить Порошенко.

«Спільна позиція – ми вимагали від Голови Верховної Ради негайно сьогодні зібрати засідання Верховної Ради України. Надзвичайне. Не для того, щоб когось налякати. Не для того, щоб сіяти паніку. А навпаки продемонструвати рішучість та ефективність дій влади – в тому числі законодавчої – по підготовці і відсічі російській агресії. Заспокоїти людей. Захистити Україну. Підвищити боєздатність і обороноздатність нашої держави», – говорить п’ятий Президент.

«Ми домовилися, що на першу годину ми повертаємось сюди. Попросили, щоб Голова Верховної Ради – він має це право – скликав засідання погоджувальної ради. Погоджувальна рада може оголошувати позачергове засідання. І о першій годині ми знову будемо тут», – зазначає Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» звернувся до інших фракцій та депутатських груп із закликом підтримати цю ініціативу.

«Провести засідання погоджувальної ради, підготуватися до засідання Верховної Ради, яке ми пропонуємо провести сьогодні. Озброїти українців абсолютно чітким ретельним планом щодо наших подальших дій. Звернутися і до прем’єр-міністра, і до уряду, і до Зеленського взяти участь в цьому засіданні. Засідання повинно мати закритий характер. Провести і розробити комунікаційну стратегію для того, щоб проінформувати суспільство щодо подальших дій влади для захисту людей», – наголошує Порошенко.

«Ще раз закликаю всіх не панікувати. Україна здатна дати відсіч. А наші рішучі та ефективні дії будуть сприяти зупинці агресора так, як ми це зробили в 14-му. Зробили в 14-му, зробимо це і зараз», – переконаний п’ятий Президент.

Автор