Закружили стаи горгулий над священной Беларусью (фото)

Костянтин Машовець

Закружили стаи горгулий над священной Беларусью, или от летающих литовских канистр до зловещих украинских дронов…

30-го января я написал в ФБ пост… о некоем гипотетическом сценарии возможной провокации или даже вооружённом конфликте Украины формально с Беларусью… а в действительности с Кремлём… в результате чего, Киев – столица Украины вполне может оказаться непосредственно под ударом Кремля…

Многие посчитали те мои писания некими “умозрительными фантазиями” и даже некими “абсолютно фантастическими” сценариями…

С того момента, случилось несколько событий…

Например…

Руководящий нынешним минским режимом усатый психопат ЛукашенкА заявил на днях, что собирается “… закупить у России почти всю технику, участвующую в российско-белорусских учениях Союзная решимость – 2022”. ©.

Подозреваю, закупка эта состоится… вместе с экипажами, расчётами и даже “прилагающимся” к ней остальным личным составом…

Зачем и почему ЛукашенкЕ понадобилось столь значительное количество ВВТ с прилагающимся к нему личным составом, причём как-то внезапно и резко, вопрос во многом – риторический…

Но это не всё. Как оказалось, активная фаза анонсированных совместных “учений” РФ и РБ под названием “Союзная нерушимость – 2022”, а по факту операции прикрытия оперативного развёртывания российских войск на территории Беларуси, ещё не началась… а зловещие и враждебные украинские БПЛА уже закружили над мирными беларусскими полями, лесами и перелесками…

Надо же, как вовремя и своевременно они закружили…

Причём, кружат они там ещё с ноября 2021-го года… высматривая все секретики ЛукашенкИ и выявляя тем самым свою враждебность и злобность… Прямо, чистые агрессоры…

«… 24 января 2022 года органами пограничной службы во взаимодействии с подразделениями ВВС и войск ПВО Вооруженных Сил Республики Беларусь зафиксирован факт нарушения Государственной границы Республики Беларусь в воздушном пространстве со стороны Украины беспилотным летательным аппаратом, который в последующем был принужден к посадке подразделениями противовоздушной обороны Вооруженных Сил Республики Беларусь.
В результате анализа информации, содержавшейся на бортовой аппаратуре БЛА, подтвержден факт его запуска с территории Украины.
Установлено, что БЛА был запущен 24 января 2022 г. в 10.58 в районе д. Пища Ковельского района Волынской области (Украина) в 1,7 км от границы с Республикой Беларусь. После набора рабочей высоты пересек Государственную границу Республики Беларусь в районе д. Хмелище Малоритского района. Далее в соответствии с полетным заданием проследовал в район дислокации полигона «Брестский».
В связи с данным инцидентом 3 февраля 2022 г. в белорусское оборонное ведомство был вызван военный атташе по вопросам обороны при Посольстве Украины в Республике Беларусь полковник Кацуба С.Ю., которому была вручена нота протеста в связи с участившимися случаями нарушения Государственной границы Республики Беларусь со стороны Украины (уже третье с ноября 2021 г.), а также заявлено о необходимости проведения разбирательства по данному факту и информирования белорусской стороны о его результатах…” ©

Это из официального сообщения Пресс-службы МО Республики Беларусь…

Короче говоря, всё это – ужасный ужас и злодейское злодеяние… прям – неспровоцированный акт агрессии…

Но вот незадача…

Эти самые зловещие “украинские БПЛА” закружили над мирной лукашенковской Беларусью оказывается ещё 24-го января, но сообщить об этом лукашенковские вояки сподобились лишь… 3-го февраля… Это с чего бы такая задержка…? “Доказательства” всё никак не могли сформировать…?

Скорее всего, так и было…

Ибо те фотографии, которые беларуские “воИны”… приводят в качестве “неопровержимых улик” ну никак не согласуются друг с дружкой…

То они называют приведённый на фото “сбитый украинский БПЛА” неким Spectator, то обзывают его неким UJ-22 “Укрджет”. И в первом, и во втором случае… запечатлённые на фото “обломки” никоим образом не то что не похожи на названные БПЛА, они вообще не похожи ни на что-либо существующие в реале… Причём, ни с какого боку… ни по форме, ни по размерам… вообще никак. Но уверенно называются “обломками именно украинского БПЛА”…

Придурки даже не понимают, что таких “обломков”, причём нужной принадлежности, любой желающий может насобирать хоть вагон… достаточно иметь нечто, напоминающее планер БПЛА и некую фиговину “с моторчиком”…

Я смотрю, беларусские “бойцы информационного фронта” из МО РБ явно переняли у своих “старших товариСЧей”… из РФ не только основные методы и формы “работы”, но и присущий им кривоватый стиль “деревянных” провокаций, слепленных на скорую руку…

Да, давайте… продолжайте в том же духе…

Вполне возможно, в один прекрасный момент вы с ними сравняетесь по уровню дебилизма и криворукости…!!!
Вам есть куда ещё стремиться…


Андрій Шор

Про мифический “украинский БПЛА в Беларуси”.

Это абсолютно точно не Спектатор. Но и не “Орлан-10” с вооружения РФ.

Зато жутко похож на эту фото “Орлана” из Википедии. Только крышку нижнего отсека, отлетевшую при посадке, зачем-то приставили сверху. Ну и ракурс выбрали неудобный.

То есть, имхо, ранняя, специальная или экспортная версия российского Орлана.


Білорусь та РФ використовують «кустарний БПЛА» як привід для (інфо)атаки на Україну

3 лютого 2022 року білоруське інформаційне агентство АТН, яке входить до складу медіа холдингу «Белтелерадиокомпания» і є важливим інструментом поширення пропаганди режиму Лукашенка в Білорусі, у своєму телеграм-каналі поширило інформаційну провокацію, спрямовану на звинувачення України у порушенні державного кордону. Ця провокація може бути частиною плану Російської Федерації з дискредитації України та послаблення її міжнародної підтримки. При цьому Путін залишається у тіні, підштовхуючи Лукашенка робити гучні та войовничі заяви. Докладніше читайте у статті міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

Хронологія та факти

Інформація на каналі АТН подається таким чином, нібито БПЛА було запущено з території України з метою проведення розвідувальної діяльності над білоруським військовим полігоном «Брестський».

«Це один із полігонів, де проводяться спільні білорусько-російські навчання», — наголошують білоруські пропагандисти. Запам’ятаємо цю деталь.

Саме початок активної фази російсько-білоруських навчань «Союзна рішучість-2022» заплановано на 10 лютого. Закінчення активної фази навчань анонсоване на 20 лютого. Оголошено, що вони пройдуть на 5 військових полігонах Білорусі: «Домановський», «Гозький», «Обуз-Ліснівський», «Брестський» та «Осиповичський», а також «на інших ділянках місцевості» та чотирьох аеродромах: «Барановичі», «Лунинець», «Ліда» та «Мачулищі». А перший ешелон із російськими десантниками прибув до Бресту 25 січня 2022 року.

Також 3 лютого пресслужба Міністерства закордонних справ Білорусі повідомила, що послу України Ігорю Кизиму заявлено рішучий протест “у зв’язку з цілеспрямованим запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі”. Інцидент нібито трапився ще 24 січня. Тобто якщо гіпотетично прийняти версію, що БПЛА був запущений Україною для спостереження за діями російських військових на полігоні «Брестський», якщо слідувати хронології, виходить, що БПЛА запустили за добу до прибуття перших ешелонів РФ до Бреста і задовго до початку маневрів, що не є логічним для ведення військової розвідки.

Також викликає питання, чому й МЗС Білорусі та пропагандисти АТН мовчали про інцидент до 3 лютого? І чому старт інформаційної компанії за звинуваченням України збігся із прибуттям до Мінська міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який провів переговори з Олександром Лукашенком? Примітно також, що публікація із фото БПЛА на каналі АТН вийшла приблизно через 20 хвилин після публікації про цю зустріч із войовничою цитатою Лукашенка: «Полізуть – отримають! Ось і вся війна».

Зустріч Олександра Лукашенка та Сергія Шойгу 3 лютого 2022 року. Фото “Белта”

Цікаво, що інформаційна провокація Мінська та Москви також збіглась із прибуттям до Києва президента Туреччини Реджепа Ердогана. Російська Федерація постійно докладає зусиль, щоб зірвати співпрацю України та Туреччини щодо закупівлі та виробництва ударних БПЛА. Головна мета Російської Федерації – послабити міжнародну підтримку України та знизити її обороноздатність, щоб створити умови для більш масштабного вторгнення в Україну.

Колаж: Фото БПЛА, розміщене білоруським інформаційним агентством АТН та скриншоти послідовності постів у телеграм-каналі

Спікер МЗС України Олег Ніколенко заявив, що це чергова провокація і закликав офіційний Мінськ не підігравати дестабілізаційним діям РФ проти України.

У відповідь на його повідомлення у твіттері МЗС Білорусі розмістили інше фото безпілотника, але не супроводили його жодними коментарями.

Фото БПЛА, розміщене МЗС Білорусі у Twitter

Цікаво, що після нашої публікації МЗС Білорусі видалило свій твіт, але у нас залишилося збережене фото. А також скриншот із прев’ю посилання на їх твіт, яке ми пересилали в чат колегам.

Спікер Держприкордонслужби України Андрій Демченко зазначив, що нещодавно Білорусь надсилала листа українським колегам про фіксацію літального апарату над своєю територією за 500 метрів від кордону України. У листі білоруська сторона не вказала належність БПЛА і не заявляла про незаконне перетинання ним кордону. Українські прикордонники своєю чергою відповіли, що не використовували БПЛА у вказаному білорусами часовому проміжку та напрямку.

Також, судячи з повідомлень у російських та білоруських телеграм-каналах, є велика плутанина щодо ідентифікації моделі БПЛА. В одних джерелах безпілотник називають: “Spectator M1”, в інших – “UJ-22”, деякі коментатори також вказують, що модель має схожість із російським “Орлан-10”. Але жодна із зазначених моделей, ні українських, ні російських, ні білоруських або навіть польських БПЛА на 100% не має візуальної схожості з розміщеними МЗС Білорусі та агентством АТН фотографіями.

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm неодноразово проводили ідентифікацію російських БПЛА, залучених у війні на сході України, але мають менше досвіду та бази знань про українські моделі безпілотників. Тому спільнота звернулася за додатковою допомогою в ідентифікації БПЛА до Євгена Гриньова, спеціаліста, який працював з українськими БПЛА на фронті останні кілька років.

«БПЛА, яке демонструє МЗС Білорусі, конструктивно відрізняється від будь-якої відомої виробничої моделі українських безпілотників. Особливу увагу слід звернути на «повітрозабірник», який прикручений великими болтами, так у виробничих умовах не робиться. Ймовірно, це «кустарна модель» із деталей, куплених в інтернет-магазинах. Її могли зібрати та використати якісь контрабандисти», — прокоментував Євген Гриньов.

Також, якщо розглянути характерні особливості українського «Spectator M1» (який пропагандистські канали Білорусі та РФ вказують найчастіше, як основну версію при ідентифікації БПЛА), то видно, що кріплення крила та хвостова частина, а також інші конструктивні елементи відрізняються від представленої на фото моделі.

Висновок

Схоже, що 3 лютого невипадково було обрано датою інформаційної провокації з використанням «кустарного БПЛА» (раніше знайденого чи спеціально завезеного до Білорусі, можливо, разом із делегацією МО РФ). Не виключено, що Сергій Шойгу передав Олександру Лукашенку деякі інструкції, а всю підготовчу роботу з інформаційної операції провели російські військові фахівці, які й вказали білоруським пропагандистам та дипломатам, коли і яку інформацію вони мають поширити. Малоймовірно, що ця інформаційна атака може стати приводом для великого вторгнення. Швидше за все, метою є спроба вплинути на президента Туреччини та створити інфопривід навколо українських безпілотників, як “основної загрози безпеці в регіоні”.

OSINT-розслідувачі InformNapalm не відкидають, що Російська Федерація і в майбутньому може організовувати подібні провокації, використовуючи територію Білорусі як джерело інформаційних вкидів. Для цього можуть привезти до Білорусі якісь українські БПЛА, захоплені на Донбасі, щоб провокації виглядали правдивішими.

Джерело

Автор