Шкарлет – тимчасовий, Могилянка – вічна

Національний університет “Києво-Могилянська академія”

Спільна заява органів студентського самоврядування НаУКМА від 02 лютого 2022 року

Конференція студентів у відповідь на запит Студентської колегії НаУКМА підтримала оголошення безстрокового студентського страйку.

Чому прийнято рішення?

Міністерство освіти і науки України перевищило свої повноваження і не визнало результати виборів президента Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Ми вважаємо наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод. У міністерства відсутні повноваження щодо визнання чи невизнання результатів голосування. Такі повноваження надані Законом України «Про вищу освіту» виключно Організаційному комітету виборів.

Що означає оголошення страйку в НаУКМА?

Цим рішенням органи студентського самоврядування висловлюють свою незгоду з рішенням міністерства. Ми підтримуємо право могилянців самостійно обирати свого президента. Ми не перериваємо навчальний процес, але під час проведення протестних акцій студенти мають право не відвідувати заняття. Ми закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест!

Що таке страйковий комітет НаУКМА?

За ініціативою студентів Могилянки створено страйковий комітет з організації акцій протесту проти рішення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.
До страйкового комітету долучились представники органів студентського самоврядування, а саме Студентської колегії та Конференції студентів, керівники студентських організацій, представники викладачів та працівників університету.

Про час і дату протесту буде повідомлено завтра, 03 лютого 2022 р.

Контакти страйкового комітету: Telegram, пошта – strike@ukma.edu.ua


Петро Порошенко

Національний університет “Києво-Могилянська академія” — це вже бренд-легенда. В його основі не лише вільний науковий пошук, передові стандарти освіти і нульова толерантність до корупції.

Академія завжди йшла в авангарді суспільних змін. І на Помаранчевому Майдані, і під час Революції Гідності викладачі та студенти Могилянки відстоювали європейський вибір України, і продовжують робити це на фронті. В нашій команді — теж чимало фахових і високоінтелектуальних випускників КМА з активною громадянською позицією.

І точно не ставленику Зеленського Шкарлету визначати, чи відбулися вибори. То — повноваження відповідальних структур Могилянки, а вони своє слово сказали.

Атака на Могилянку носить світоглядний і ціннісний характер. Її позиція муляє владі, яка живе на ідеологічному принципі «какая разница». Могилянку атакують люди, яким все одно, яка мова, яка церква, і, судячи з неадекватної реакції на зростання російською загрози, — навіть байдуже, яка армія.

Сергій Квіт був успішним міністром-реформатором. Я впевнений, що буде надзвичайно ефективним президентом для НаУКМА, що він довів раніше, коли вже очолював академію.

Руки геть від Могилянки! А Шкарлет нехай «тихонько в лес уйдет». Для цього Європейська Солідарність з «Голосом» зареєстрували постанову про його звільнення. Вимагаємо поставити її на голосування. Ми з самого початку знали і попереджали, що Шкарлет не гідний того, щоби бути міністром освіти.


Ірина Геращенко

Більше року тому Європейська Солідарність зареєструвала постанову про негайну відставку міністра освіти пана Шкарлета. Підставою був виявлений в його роботах плагіат і спроби тиску на вищу школу.

На жаль, цього безцінного для влади кадра слуги покривають, постанова і досі не розглянута навіть у комітеті. А ситуація в сфері освіти тільки погіршилася.

Наша команда висловлює рішучий протест спробам приборкати Могилянку, поставити туди кишенькового лояльного ректора, знищити університетське самоврядування і незалежність.

Ми висловлюємо свою підтримку Сергію Квіту.

Як випускниця КНУ ім. Шевченка напишу, що КМА – точно один з двох найкращих українських вишів . І ми не дамо його знищити.

Шкарлет – тимчасовий, Могилянка – вічна.

А міністр має піти у відставку, і ми вимагатимемо від ВР негайно поставити нашу постанову в порядок денний.

Автор