13.01.2017. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

13 січня 2017 року Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті центрального діагностичного комплексу у госпіталі Держприкордонслужби України. Голова держави привіз медикам, які лікують захисників України, сучасні діагностичні прилади, зокрема комп’ютерний томограф Toshiba, цифрову рентгенівську система Calypso тощо. Загальна вартість обладнання склала понад 22 мільйони гривень, а придбане воно було на кошти уряду Японії за сприяння Офісу проектної підтримки ООН (UNOPS).

І ніби сума для бюджету не захмарна – трошки менше мільйона доларів. Але є два моменти, які звертають на себе увагу. По-перше, допомога від дружної Японської держави, яка, в принципі, не має в Україні майже жодних інтересів і, об’єктивно, вкрай рідко цікавиться справами в нашій країні. Проте вони вирішили допомогти – і не комусь там, а українським захисникам, людям, які першими зустрічали вогнем російських загарбників. Тобто держава, якій східноєвропейські та пострадянські розклади завжди були, м’яко кажучи, не цікаві, все ж таки вирішила не стояти осторонь. Та ще й ООН підключилася, яка завжди закликає усі сторони конфліктів «домовитись» і «порозумітись». І це, звісно, результат роботи української дипломатії. Бо хто ще міг переконати цивілізований світ у тому, що в Україні відбувається не «громадянська війна», не «стихійне повстання російськомовних», не «бунт проти нелегітимної хунти», а справжня російська навала? Тільки український дипкорпус на чолі з головою держави.

І другий момент. Допомога Українським захисникам. Як святий обов’язок кожного розумного лідера. Бо той, хто не піклується про свою армію, невдовзі піклуватиметься про чужу – ця істина незаперечна. Тому від початку своєї каденції п’ятий президент підтримував ЗСУ, Нацгвардію, Держприкордонслужбу та всіх, хто стримує російську агресію на Донбасі. Все – від масштабного оновлення ППО над столицею (за власний кошт Петра Порошенка, на хвилиночку) до реформи харчування військових – слугувало цій меті. І надсучасне медичне обладнання, яке надали нам наші партнери, теж відправилося не в лікарню для держслужбовців, як бувало колись, а в госпіталь для тих, хто боронить нашу країну. «Це чітко відображає ті пріоритети, які є сьогодні у мене, як у Президента, у командування прикордонних військ, ЗСУ, щоб ви – найкращі українці, герої, еліта країни отримували належну допомогу. Впевнений, ви її тут отримаєте», – сказав Порошенко під час відкриття діагностичного комплексу.

Іноді я сумую по тих часах, коли пріоритетом для держави та її керівництва були не відпустки, не відосики й не розправа над політичними опонентами, а допомога справжнім героям.

Автор