06.01.2017. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

6 січня 2017 року українці дізнались, що завдяки запровадженню нової системи нарахування субсидій Україна змогла зекономити понад 120 мільярдів гривень. Про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, порівнявши показники 2014 та 2016 років. За його словами, ці кошти пішли на армію, на освіту та на збільшення зарплат бюджетників.

Просто вдумайтеся у цю цифру. 120 мільярдів гривень. Це більше за будь-який транш МВФ. Це більше навіть за військовий бюджет України у тому ж 2016 році. Ці величезні гроші вдалося зберегти, коли всього лиш привели до ладу систему нарахування субсидій. І при цьому – що характерно – ніхто з отримувачів тих субсидій фактично не постраждав. Не було ані мільйонів тих, хто лишився без державної допомоги, ані тисяч протестуючих – всім усього вистачило. Як таке можливо? Мабуть, треба спитати у «попередників», за часів яких ці гроші «губились» десь між держбюджетом та громадянами. А тепер припинили «губитись» – от, власне, й усе.

Мабуть, зайвим буде згадувати, що це була далеко не єдина стаття поповнення держбюджету за часів каденції Петра Порошенка. Тут і сам «Нафтогаз», який колись мало не кожного року оголошували банкрутом, в з 2016-го він почав приносити мільярдний прибуток. І «ПриватБанк», який довелося рятувати від «ефективного власника» Коломойського, і який раптом став давати дохід державі. І безліч інших державних підприємств, про деякі з котрих роками ніхто навіть не згадував (типу океанського риболовного флоту). І реформа децентралізації, яка, на перший погляд, лишала гроші в територіальних громадах, а насправді призвела до бурхливого росту на місцях і, врешті-решт, до росту бюджетних надходжень. І спецконфіскація, коли мільярди, вкрадені попередньою владою, поверталися державі. І блискуче виграні міжнародні справи проти «Газпрому». І…

Два з половиною роки країна проїдала спадок, закладений в економіку за часів Порошенка. Два з половиною роки – з середини 2019-го по кінець 2021-го – ця економіка трималася на плаву, не дивлячись на те, що її грабували всі, кому не лінь. Але все колись закінчується – і тепер, щоб зібрати ще один мільярд Коломойському чи Ахметову, режим змушений… витискати ці гроші з населення та дрібного бізнесу. За рахунок додаткових податків, обов’язкового ведення РРО та… отримувачів субсидій. Бо тепер, за Зеленського, субсидії були радикально переглянуті, та багато тисяч українців припинили їх отримувати. Тільки зараз ці гроші йдуть не на армію та зарплатні бюджетникам, а на «велике крадівництво», допомогу олігархам та «відосики». За що голосували – те й отримуємо, на жаль.

Автор