Міжнародні партнери України та громадянське суспільство застерігають владу від політичного переслідування Порошенка

Міжнародні партнери України застерігають владу від політчних мотивів у справі проти лідера опозиції, п’ятого Президента Петра Порошенка.

Посольство Сполучених Штатів Америки оприлюднило заяву, в якій наголосило на неприпустимості політичного переслідування лідера опозиційної партії.

«Сполучені Штати уважно стежать за справою проти колишнього президента Порошенка. Дуже важливо, щоб процес і результат ґрунтувалися на принципах верховенства права, а не політичних мотивах», – йдеться на сторінці Посольства у твіттері.

Надвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс у твіттері також застерегла владу від упередженого правосуддя.

«Я уважно стежу за звинуваченнями, висунутими проти Петра Порошенка. Важливо, щоб правоохоронні органи та судова влада розглянули цю справу, як і будь-яку іншу, незалежно, неупереджено та професійно, зебезпечуючи справедливість та повагу до належного процесу», – застерегла Мелінда Сіммонс.

У Європейському Союзі застерегли владу від порушення принципу верховенства права.

«ЄС спостерігає за ситуацією щодо повідомлення підозри колишньому Президенту Порошенку. Головними складовими верховенства права є належна процедура, незалежність, неупередженість правосуддя,справедливість, прозорість судового процесу. Враховуючи це, ЄС відстeжуватиме розвиток подій», – йдеться у заяві Представництва ЄС в Україні.

Віце-Маршалок Сенату Республіки Польща Міхал Камінський застеріг українську владу від переслідувань п’ятого президента Порошенка. Він наголосив: європейські партнери не розуміють, чому у ситуації щоденної загрози російського вторгнення влада України не консолідує суспільство, а займається тиском на опозицію.

«Президент Порошенко – дуже надійний партнер Заходу. Його голос, як ми чули сьогодні в Польщі, дуже важливий для захисту України, тому що президента Порошенка як визнаного лідера дуже добре приймають у західних країнах, до нього прислухаються, і його заклики чують на Заході», – говорить Камінський.

«Люди на Заході і люди в Польщі не розуміють, що відбувається в Україні. Майже щодня виникає загроза російської агресії, і в цей же час ми чуємо, що є звинувачення і напади на президента Порошенка та інших лідерів опозицій. Сьогодні Україні потрібна єдність, а не розділення», – наголошує польський політик.

 

Із заявою щодо неприпустимості тиску на опозицію та переслідувань лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка виступила Стратегічна Рада Руху опору капітуляції, яка вважає, що репресії розхитують державу в інтересах Кремля.

«У 2014-2015 роках Україна витримала удар російської агресії, оскільки тоді відбулося об’єднання активного громадянського суспільства, українського політичного класу та всіх гілок влади для відсічі ворогу. В ті роки зокрема було створене українське військо, Україна диверсифікувала джерела надходження енергоносіїв і наблизилася до мети бути незалежною у сфері енергетичної безпеки. Теперішній порядок денний вимагає ще більшої уваги до питання національної єдності перед загрозою масштабної агресії Російської Федерації. Натомість дії політичного керівництва країни продовжують спрямовуватися на створення нових внутрішніх фронтів. Саме із цього погляду слід розглядати політичний тиск на на громадських активістів і волонтерів, на журналістів, на Суспільне мовлення, на україноцентричну політичну опозицію, у т.ч. – на п’ятого Президента України Петра Порошенка. Уже два роки здійснюється розправа над безпідставно звинуваченими Андрієм Антоненком, Юлією Кузьменко, Яною Дугарь, триває політично вмотивоване переслідування Сергія Стерненка. Стратегічна Рада РОК підкреслює, що захист національних інтересів, оборона України від зазіхань путінської Росії не може розглядатися представниками влади лише з огляду на особисті образи чи стурбованістю про свій рейтинг на наступних президентських або парламентських виборах. Ці репресивні дії підвищуючи градус суспільної напруги та дестабілізують суспільну ситуацію, що є вигідним Кремлю.

Звертаємося до Президента Володимира Зеленського із закликом припинити політичні переслідування в країні, позбутися зрадників у найближчому оточенні, перейти до втілення політики національної єдності та піклуватися про зміцнення обороноздатності держави. Бо завтра може бути вже пізно», – йдеться у заяві, яку підписали В’ячеслав Брюховецький, Герой України, почесний Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», учасник Ініціативної групи «Першого грудня»; Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний Посол, Представник України в Раді ООН з прав людини (2006-2010); Володимир Огризко, Надзвичайний і повноважний посол України, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр); Сергій Квіт, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», Міністр освіти і науки України (2014-2016); Роман Безсмертний, Надзвичайний і Повноважний Посол, Віцепрем’єр-міністр України (2005); Михайло Гончар, Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»; Данило Лубківський, Надзвичайний і Повноважний Посланник, Заступник міністра закордонних справ України (2014).

Львівська обласна рада підтримала звернення ініційоване «Європейською Солідарністю» до Президента України, Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо припинення політичного переслідування опозиції і її лідера Петра Порошенка.

«Офіс Генерального прокурора спільно із Державним бюро розслідувань проводять активні переслідування опозиції, яка стає найпопулярнішою політичною силою країни, тим самим приховується бездіяльність влади. Звертаємо увагу, що під командуванням п’ятого Президента України Петра Порошенка новостворена українська армія звільнила дві третини окупованого Донбасу, підписано Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Томос про автокефалію Української Православної Церкви, отримано безвіз та енергетичну незалежність від Росії.

Перед обличчям загрози російського вторгнення вимагаємо негайно припинити переслідування опозиції, зокрема лідера політичної партії «Європейська Солідарність», п’ятого Президента України Петра Порошенка, стати на захист інтересів української держави шляхом консолідації суспільства.

Закликаємо проукраїнські патріотичні сили об’єднати зусилля заради збереження демократії, свободи слова, збереження зафіксованого в Конституції Євроатлантичного вибору Української держави і відновлення територіальної цілісності України.

Зауважимо, такі ж звернення будуть озвучені депутатами від партії «Європейська Солідарність» у радах усіх рівнів на Львівщині. Ми не дозволимо владі Зеленського знищити опозицію. Сьогодні «Європейська Солідарність» є єдиною проукраїнською опозиційною силою, яка впевнено відстоює суверенітет держави та її проєвропейський шлях розвитку», – йдеться у заяві.

Таке ж звернення скерували й депутати Чернівецької обласної ради.

«У час, коли ворог нарощує свою присутність на кордонах України, подібні кроки не можна розцінювати інакше ніж підігрування російському агресору. Усі 108 депутатів місцевих рад від партії “ЄС” вимагають негайно припинити переслідування опозиції», – зазначив заступник голови облради Михайло Павлюк.

Джерело

 

Автор