Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» 10.12.2021 р. (відео)

Порошенко про ідею референдуму по Донбасу: Це реалізація планів Путіна

 

Питання суверенітету, територіальної цілісності, державного устрою не можуть бути винесені на референдум. Про це нагадав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко у відповідь на заяву Зеленського про ймовірний референдум щодо подальшої долі Донбасу.

«Це є Конституція, і президент має захищати Конституцію, а не порушувати її. Я категорично не згодний з тим, щоб референдуми використовувалися як технологія для проведення, в тому числі, і неукраїнських рішень. Обговорювати невідомі питання, та ще й як було сказано, винесені або запропоновані іншими країнами, – я думаю, що це була б просто жахлива помилка, бо єдиним джерелом державної влади в Україні є народ, а Конституція є Основним законом», – наголосив Порошенко.

«Перед тим, як навіть теоретично обговорювати ці питання, треба забезпечити дотримання Конституції і забезпечити захист прав людей, суверенітету, захист держави», – зауважив п’ятий Президент.

«А уявіть собі, що дві чи три області приймуть рішення інше, ніж решта областей. А уявіть собі, що як наслідок буде сценарій, в тому числі сценарій Путіна про те, що ці області не є щасливими, і повторять позицію фейкового референдуму, який Путін провів у Криму», – зазначає Порошенко.

«Після фейкового референдуму в Криму в мене є певна алергія на спосіб вирішення питань Путіна, або інтересів Путіна через Україну. Вивчіть уважно урок 2014 року і не повторіть його. Бо в 2014 році нам було набагато важче. Якщо не знаєте, що робити – проведіть РНБО, прийдіть в парламент, об’єднайте суспільство, спитайте і приймайте рішення принаймні на підставі позицій, за які заплачено дуже високу ціну, а не легко кидайтесь питаннями референдуму», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Слід негайно провести засідання парламенту за участі президента для обговорення протистояння загрозі російського вторгнення – Порошенко

 

Верховна Рада повинна негайно провести засідання для обговорення ситуації, пов’язаної з ймовірністю початку Росією повномасштабних військових дій проти України. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Я просто зараз вимагаю від української влади відповідних дій. Ми маємо скликати Раду національної безпеки і оборони, запросивши туди лідерів всіх фракцій, включаючи опозиційні, бо ця дискусія має відбутися на об’єднання суспільства, народу і країни для того, щоб підвищити здатність України давати відсіч агресору», – підкреслив лідер «Європейської Солідарності».

Петро Порошенко також заявив, що президент Зеленський повинен прийти у Верховну Раду для обговорення загрози ескалації з боку Росі та заходів, які будуть вживатися на рівні всіх органів державної влади для протистояння цим загрозам.

«Президент має прийти в парламент, провести закриту сесію. Чому в Конгресі Сполучених Штатів, Бундестазі, Європарламенті обговорюється питання України, а український парламент поки що не залучений до цього? Я твердо переконаний, що це також буде крок на збільшення здатності захисту нашої держави», – сказав він.

П’ятий Президент України також підкреслив, що укріплення обороноздатності держави має бути відображено в державному бюджеті. «Степане Тимофійовичу (Полторак – ред..), поправте мене, якщо я неправий, але останній раз ще ми з вами підвищували грошове забезпечення українським військовим», – додав Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» підкреслив, що армію потрібно забезпечити пальним, зброєю, амуніцією. «Це підвищення ціни, яку заплатить Путін, якщо буде намагатися сунутись на нашу територію, в українську державу. І це точно здатне зупинити Путіна і це буде прийняття рішення, щоб в Україні не було війни», – переконаний він.

«Бо немає народу в світі, який би більше хотів миру, ніж українці, ніж ми з вами. Я в цьому твердо переконаний», – зауважив Петро Порошенко.

П’ятий Президент України також зазначив, що загроза початку вторгнення російської армії в Україну зараз обговорюється на усіх міжнародних майданчиках:«Сьогодні в Ліверпулі проходить рада міністрів закордонних справ країн Великої сімки, в понеділок відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу з питань України. У вівторок відбудеться, і я дякую своїм колегам депутатам Європарламенту, відбудуться дебати по Україні в Європарламенті. Вчора відбулися дебати в Бундестазі – одним з перших питань, які розглядає уряд Німеччини, є питання України. 16-17 грудня відбудеться Рада Європейського Союзу – питання України буде в порядку денному».

«У мене вимога до української влади – ви маєте бути на кожному з цих засідань. Бо в 2014 році мене як Президента не запрошували на Раду Європейського Союзу і тим не менше вперше в історії ми там були. Ми донесли правду, забезпечили прийняття рішення про санкції проти Росії і об’єднаного пакету допомоги Україні», – зазначив він.

Джерело

 

Путін визнав ватажків бойовиків на Донбасі своїми представниками, вручивши їм партквитки «Єдиної Росії» – Порошенко

 

Вручення ватажкам бойовиків терористичних ЛДНР партійних квитків путінської партії «Єдина Росія» – це визнання їх представниками російської окупаційної адміністрації. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна».

«Тепер повністю закінчується наратив Путіна і його п’ятої колони всередині країни про те, що ми з ними, українці і Україна має вести переговори. Це є представники російської окупаційної адміністрації, які визнані Путіним і Медведєвим як представники Росії», – підкреслив Петро Порошенко.

Він також підкреслив, що вручення ватажкам бойовиків партійних квитків путінської партії «Єдина Росія» закінчує будь-які спроби вести ці переговори і повертає нас до вимоги трьох позицій.

«Перше – скасувати їхні російські паспорти або українське громадянство. Друге – скасувати указ про те, що Путін включив окуповані території в економічну інфраструктуру Росії. Тобто вони мають брати в тендерах, вони не мають митних кордонів, вони є частиною Росії. І третє – ми маємо нарешті зупинити позицію політичної інтеграції окупованих територій або це є фактично самовизнання Путіна і Медведєва», – зазначив він.

«І це є підставою для того, щоб врешті решт і Путін, і Медведєв, і вся ця камарилья опинилася в Гаазі, в суді і несла відповідальність за окупацію України», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Питання повного розслідування «вагнергейту» – це питання довіри до влади

 

Українська влада має провести об’єктивне і повне розслідування «вагнергейту», інакше втратить довіру і українського суспільства, і міжнародних партнерів. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера».

«Перш за все я хочу подякувати всім чесним журналістам, які не дали цю тему замовчати. Бо 16 довгих місяців влада затикала рота кожному, хто навіть наважувався сказати, що сам факт операції відбувся. Після того, як у вашій програмі вийшов Бурба (екскерівник ГУР МО – ред.), вийшов розвідник Роман Червінський, вийшли інші і заявили про це – ми маємо результат», – сказав Порошенко.

За його словами, згідно соціологічним дослідженням чули про «вагнергейт» 60% українців, а отже замовчати цю справу не вдасться.

 

«Вони намагаються знищувати докази. Вони намагаються не дати нам проголосувати постанову Верховної Ради про тимчасову слідчу комісію саме про злив інформації. Я хочу наголосити, що опозиційні фракції збирають 150 підписів. Ми їх зберемо. І ті, хто скоїв цей жахливий злочин будуть відповідати», – заявив лідер «Європейської Солідарності».

Петро Порошенко також назвав дивною поведінку Офісу президента. «Якби вони вийшли 16 місяців тому і сказали: так, операція була, ми проводимо розслідування; так, хто винні, будуть притягнуті до відповідальності – ми б зберегли довіру наших партнерів», – переконаний він.

«Ми сьогодні багато говорили про партнерів. Ми сьогодні багато говорили наскільки важлива нам довіра між ЄС і Україною, США і Україною. А після такої поведінки по відношенню до «кротів» скажіть – чи можемо ми продовжувати розраховувати, як ми це зробили в 14 році, на прямий доступ до цілком таємних розвідданих НАТО?», – додав Петро Порошенко.

Він підкреслив: «Сьогодні питання чесності і розслідування цієї справи є питанням національної безпеки. Це дуже важливо».

Джерело

 

Путін прорахувався, ніхто не дозволить йому змінювати порядок ні в Україні, ні у Європі – Порошенко (повне відео ток-шоу)

 

Українська влада повинна демонструвати активну позицію у безпекових переговорах з міжнародними партнерами. Світ повинен бачити нашу готовність діяти. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна».

Він зауважив, що до людей завжди хочеться приходити з позитивними новинами, і ніхто не хоче говорити про війну. Проте є кілька індикаторів, які не можливо ігнорувати. Зокрема те, що після закінчення військових навчань Путін залишив всю військову техніку – це індикатор того, що він готується до війни. Розміщення на прикордонній території розвідувальних й інших засобів, побудова логістики, концентрація більше тисячі батальйонно-тактичних груп, тобто вся наявна можливість Росії, наявних бойовиків з Уралу до Калінінграду недалеко від кордонів України – це є дуже тривожні сигнали.

«Але відповідь на запитання, а чи буде війна, ніхто не знає. В першу чергу не знає Путін. Тому що Путін піде війною, якщо він буде відчувати перемогу. І лише об’єднана позиція світу і потужність української армії точно зупинять Путіна. Тому що це є підвищення ціни, яку заплатить Путін у випадку безвідповідального продовження атаки в Україні», – сказав п’ятий Президент України.

Водночас Петро Порошенко зазначив, що всі ці кроки Путіну потрібні аби підняти ставки у переговорах зі світом. «Давайте проаналізуємо. Путін добивався зустрічі з американським президентом. І він думає, що він вибив собі женевську зустріч. Путін добивався сертифікації «Північного потоку-2». І він думає, що його сертифікують. Він добивався зупинки євроатлантичної інтеграції України. І він думав, що це поставлять на паузу. Путін добивався легалізації аншлюсу Білорусі. І через Білорусь почалася міграційна криза. І проти Путіна не були застосовані санкції. І Путін думав, що так само буде і зараз», – пояснив політик.

«Він прорахувався. Я вважаю блискучою поведінку президента США Байдена на цих переговорах. Путін не відвів ще війська, але світ відійшов на крок назад від надзвичайної небезпечної прірви, куди Путін штовхав світ. Я хотів би окремо наголосити, що на сьогоднішній день на всі ці питання Путін точно отримав «ні». Не буде, не має права Росія силою змінювати порядок в повоєнній Європі», – підкреслив лідер «Європейської Солідарності».

 

Порошенко наголосив: «Не має права Росія права вето на рішення суверенної держави і народу України щодо подальшого напрямку розвитку нашої держави».

П’ятий Президент України назвав добрим сигналом об’єднання світових лідерів в питанні санкцій проти Росії у випадку подальшої ескалації агресії.
Він також зазначив, що сподівання Кремля зупинити євроатлантичну інтеграцію України не справдяться, і Україна може звернутися на мадридському саміті НАТО 2022 року про надання Плану дій щодо членства в НАТО.

Порошенко назвав важливим фактором стримування Росії отримання Україною потужної військової допомоги у вигляді оборонного летального озброєння.

За його словами, Україна також розраховує на потужну підтримку реформ, які підвищать спроможність чинити опір російській агресії та перемогти.

«Поєднання двох факторів – міжнародної допомоги, позиції, коли світ говорить єдиним голосом на захист України і потужності української армії, дають нам певні підстави для стриманого оптимізму. Стриманого оптимізму, бо без віри у власну перемогу жодна країна, жодна армія ніколи не перемагала», – наголосив він.

Петро Порошенко також наголосив на важливості об’єднання зусиль у підготовці до проведення безпекових консультацій з нашими партнерами: «Із чим 16 грудня Зеленський має їхати до Брюсселю? З чим наша команда має працювати з Вашингтоном? Ми готові до цього долучатися. Я планую поїздку у Вашингтон, і це буде одним з тої тематики, яку ми будемо обговорювати з нашими американськими партнерами».

«Сьогодні Україна повернулася в порядок денний дуже високо. Якщо ми зараз, отримуючи 1,5 млрд. фунтів з боку Об’єднаного королівства, сотні мільйонів доларів США, не зробимо самі кроки, ніхто нам далі надавати оборонну летальну зброю не буде. Зараз кожен день Україна має займати активну позицію, інакше ми втратимо союзників», – резюмував п’ятий Президент України.

Джерело

Автор