Множинні запитання до проєктів Зеленського про множинне громадянство

Володимир В’ятрович

Пакет законопроєктів про громадянство, внесений Зеленським до парламенту, породжує більше проблем, ніж вирішує.

Перш ніж подавати такі проєкти, керівництво держави мало б дати суспільству чіткі відповіді принаймні на ключові питання:

1. Як трактувати норму статті 4 Конституції «В Україні існує єдине громадянство»? Чи означає це лише відсутність громадянства окремих територій України чи також і заборону поєднання українського громадянства з іноземним? Остаточну відповідь може дати лише Конституційний Суд, як би Зеленський до нього не ставився. І без отримання цієї відповіді правники і політики далі ламатимуть списи, і будь-які спроби легалізації множинного громадянства матимуть сумнівну легітимність.

2. Якщо вже президент пропонує легалізувати множинне громадянство, наскільки правомірно позбавляти його носіїв права працювати в органах влади, місцевого самоврядування тощо? З точки зору національної безпеки, це виглядає логічним. Але як бути з 24 статтею Конституції, відповідно до якої «громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом»? Одна річ – заборонити їм обіймати посади через незаконне подвійне громадянство, а зовсім інша – просто позбавити їх важливих (у тому числі і виборчих) прав, коли, за логікою президентських законопроєктів, вони нічого не порушують.

3. Якщо надавати громадянство закордонним українцям, чому недостатньо самого факту їх української ідентичності? Як і кому закордонні українці мають доводити, що їхні батьки, дід чи баба народилися в Україні? Не кажучи вже про те, що у такий спосіб не отримають громадянства ті, чиї батьки й діди вже народилися в діаспорі. Так само як і наймолодше покоління еміграції – люди, які народилися в Україні після 1991 року і виїхали за кордон, змінивши громадянство.

4. Яким обсягом прав користуватимуться носії множинного громадянства? Наприклад, чи зможуть вони купувати сільськогосподарські землі? Чи отримуватимуть українські пенсії та інші соціальні виплати?

5. І, зрештою, як носії множинного громадянства виконуватимуть військовий обов’язок і взагалі всі громадянські обов’язки перед усіма своїми державами одночасно?