Understandingwar: «Північний потік-2» – загроза безпеці Європи та незалежності України

Президент Росії Володимир Путін тисне на Україну та Захід на кількох фронтах. Він створив умови для проведення великомасштабних військових операцій проти України. Він використовує важелі впливу Росії на постачання енергоносіїв в Європу і сприяє ескалації Білорусі проти Польщі, країни НАТО. Ці зусилля є частиною цілеспрямованої кампанії, яка підтримує конкретні вимоги Путіна до Заходу, включаючи постійну відмову від подальшого розширення НАТО та військової підтримки України. «Північний потік-2» – це загроза безпеці Європи та незалежності України. Цей трубопровід змінить геополітичний ландшафт Європи на роки вперед. Тож варто відновити боротьбу, щоб «Північний потік-2» не почав працювати, наголошують аналітики  Understandingwar.

ПП-2 навряд чи підвищить безпеку постачання енергії до Європи. Наявні газопроводи забезпечують достатню потужність для Росії щодо постачання природного газу до Європи. Німецька відмова від ризиків ПП-2 частково заснована на прийнятті лінії Кремля, що бізнес є бізнесом, а не частиною махінацій Путіна. Але ПП-2 ніколи не був просто бізнесом для Кремля. Швидше ПП-2 дозволить Кремлю обійти Україну, потенційно повністю усунувши транзит газу через Україну та позбавивши Європу основного маршруту.

Кремль продовжує використовувати енергію як зброю, і ПП-2 не стане винятком.

Інформаційні операції Кремля просунули хибний наратив про те, що «російський бізнес – це просто бізнес» настільки, що Кремль регулярно використовує енергетичну політику для тиску на інші країни. Спроба Путіна обмежити інтеграцію Молдови до ЄС є недавнім прикладом – одним з багатьох.

ПП-2 – це більше, ніж інструмент економічного та політичного тиску; трубопровід стане ще однією опорою асиметричного проєктування сили Кремля.

Асиметричний підхід Кремля частково заснований на його здатності розширювати нішеві можливості, такі, як продаж енергії, через інформаційні операції, людські мережі та коаліції.

З російськими трубопроводами приходять російські мережі впливу. Кремль уже створив мережу людей, які економічно залежать від ПП-2, і, отже, зацікавлені в успіху газопроводу, що сприятиме прогресу ПП-2. Із запуском газопроводу Кремль зможе ще більше розширити мережу німецьких компаній і окремих осіб, які будуть залучені до нього та залежатимуть від нього.

З російськими мережами впливу приходять інформаційні мережі та операції. Кремль використовує свої мережі впливу для поширення дружніх до Кремля наративів. Кремль зможе розширити інформаційну екосистему навколо ПП-2 і підвищити здатність Росії формувати сприйняття думки в Європі протягом наступних років.

ПП-2 також є потенційним інструментом розвідки. Кремль може розмістити засоби спостереження вздовж трубопроводу.

ПП-2 становить великий ризик для України.

ПП-2 обходить Україну, і його ризики для України були добре обговорені.

Найперше Росія, імовірно, готує Україну до енергетичної кризи цієї зими. Цього року «Газпром» кілька разів скорочував транзит газу через Україну. У жовтні Росія тимчасово припинила постачання вугілля в Україну. «Газпром» підписав угоду з Угорщиною, яка ще більше обмежить транзит російського газу через Україну. Високі ціни на газ вже є джерелом суспільної та політичної напруженості в Україні. Кремль може використати цей багатогранний енергетичний тиск, який посилиться запуском ПП-2, щоб посіяти нестабільність в Україні.

По-друге, запуск ПП-2 збільшить імовірність додаткових військових дій Росії проти України. Зменшення залежності Росії від України щодо транзиту газу зменшує контроль України щодо Кремля. Путін надає пріоритет нафтопроводу ПП-2, схвалення якого було б під загрозою у разі відкритого військового наступу Росії на Україну. Цей ризик значною мірою зникне після сертифікації трубопроводу.

Сполучені Штати мають відкинути «неминучість», коли йдеться про Росію.

Сполучені Штати мали б тісніше співпрацювали з партнерами США в Європі. ПП-2 не повинен був стати точкою суперечок між Сполученими Штатами та Німеччиною чи фактичним двостороннім питанням США та Німеччини. Поступка США щодо ПП-2 задля зміцнення зв’язків з Німеччиною є неефективною та контрпродуктивною, оскільки послаблює зобов’язання та довіру в альянсі. Політика США має посилити всі зобов’язання НАТО захищати себе, включаючи всіх своїх членів, від продовження російської загрози. Зупинення чи затримка ПП-2 – гарне місце для початку навіть зараз.

Джерело

 

Understandingwar, The Institute for the Study of War (ISW)— аналітичний центр у США, заснований у 2007 році Кімберлі Каган. ISW описує себе як позапартійний аналітичний центр, який проводить дослідження та аналіз питань оборони та закордонних справ. Інші описували ISW як “яструба Вашингтонської” групи, яка виступає за “агресивну зовнішню політику”. Він підготував звіти про війну в Афганістані та війну в Іраку, «зосереджуючись на військових операціях, загрозах ворога та політичних тенденціях у різних зонах конфлікту». Некомерційна організація підтримується грантами та внесками від великих оборонних підрядників, зокрема Raytheon, General Dynamics, DynCorp та інших. Її штаб-квартира знаходиться у Вашингтоні, округ Колумбія.

 

Карикатура  Олексій Кустовський / Радіо Свобода
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Автор