Патрульні катери «Фастів» та «Суми» класу Island ввели до складу ВМС України (фото, відео)

Патрульні катери «Фастів» та «Суми» урочисто ввели до складу ВМС ЗС України.

Про це інформує Мілітарний.

Приурочений захід 30-й річниці створення Збройних Сил України.

У врученні сертифікатів взяв участь Міністр оборони України Олексій Резніков.

Самі катери вже зараховано до складу Військово-Морських Сил ЗСУ Наказом Міністра оборони №362 від 29 листопада 2021 року.

Наступного дня 30 листопада катери «Фастів» та «Суми» вперше вийшли у море після прибуття до України.

25 листопада, в Одесі, два українські патрульні катери класу Island, які були доставлені зі США, зняли з вантажного судна Ocean Grand та спустили на воду. Напередодні вдень монтажники відкріпили обидва судна від транспортувальних ложементів, розташованих на верхній палубі вантажного судна.

На борту вантажного судна Ocean Grand до України два патрульні катери зі Сполучених Штатів Америки прибули 23 листопада, подолавши тисячі морських миль.

Катери Island є частиною американського пакету безпекової допомоги на понад 2,5 мільярдів доларів, яку США надали Україні з 2014 року.

Судна призначені для посилення Військово-Морських Сил нашої країни. «Суми» та «Фастів» були завантажені на Ocean Grand для перевезення морем та 8 листопада, вирушили з американського Балтімора, штат Меріленд, до України.

Це друга партія катерів, які США передадуть Україні в рамках допомоги у сфері безпеки та оборони. Перші два – «Слов’янськ» та «Старобільськ» вже служать у складі національного флоту.

На відправку до Україну чекає ще один катер класу Island. П’ятий переданий патрульний катер отримав ім’я Героя України прапорщика В’ячеслава Кубрака.

Джерело

 

США передали ВМС України патрульні катери типу «Island»

 

У рамках відзначення 30-ї річниці Збройних Сил України сьогодні, 6 грудня, в місті Одеса відбулася церемонія включення до складу Військово-Морських сил Збройних Сил України патрульних катерів типу «Island».

Міністр оборони України Олексій Резніков та командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа вручили пам’ятні знаки включення до складу ВМС командиру патрульного катеру «Суми» капітан-лейтенанту Микиті Гречусі та командиру патрульного катеру «Фастів» капітан-лейтенанту Сергію Щербині.

Ці патрульні катери типу «Island» були надані Сполученими Штатами Америки в рамках матеріально-технічної допомоги.

Також сертифікат на 12 легкоброньованих автомобілів Хаммер з рук Олексія Резнікова та контр-адмірала Олексія Неїжпапи отримав тимчасово виконувач обов’язків командира 140 центру спеціального призначення полковник Вадим Пастух.

Джерело

 

Фото © Міноборони та Думская