Зеленський не розуміє причин наростання кризових тенденцій у різних сферах

І саме це – нездатність правильно діагностувати проблему та причини, які її викликали, а відтак і вжити заходів для їх виправлення, – не залишає країні шансів на розвиток, доки її очолюватиме Володимир Зеленський.

Наприклад, із відповідей журналістам на нещодавньому прес-марафоні стало зрозуміло, що президент вважає, що вирішенням енергетичної кризи в країні є кораблі, які везуть вугілля з інших країн.

Хоча насправді проблема полягає в тому, що в Україні з кожним роком його президентства вугілля видобувається усе менше. А власні шахтарі місяцями залишаються без заробітної платні або звільняються.

За останньою інформацією Держстату, навіть у жовтні 2021 року видобуток рядового вугілля на шахтах країни виявився на 0,25 млн т меншим, аніж був цього ж місяця торік. На скільки саме було видобуто менше саме енергетичного вугілля залишається таємницею, адже саме зараз із незрозумілих причин Держстат засекретив цю інформацію.

І це на тлі того, що гострий дефіцит вугілля на складах ТЕС був більш ніж очевидним. А в Росії була введена заборона на постачання енергетичного вугілля в Україну.

Однак дані за 2020 рік свідчать, що видобуток саме енергетичного вугілля в Україні за один лише рік зменшився на 4,5 млн т порівняно із 2019-им. Чи розуміє Володимир Зеленський, скільки кораблів із вугіллям має припливти до України, щоб компенсувати багатомільйонні втрати внутрішнього видобутку?

При цьому зростаючі обсяги імпорту вугілля не лише роблять країну вразливою через нестабільність такого постачання, але й змушують платити значно вищу ціну як виробників електроенергії, так і споживачів.

У Зеленського критикували формульне визначення цін на українське вугілля, яке існувало до 2019 року. Але той підхід забезпечував країну достатніми обсягами вугілля внутрішнього видобутку.

Імпортувалися лише ті марки, які не можливо було видобувати на підконтрольній території. Шахтарі мали заробітну платню, країна власне вугілля та відсутність проблем із його накопиченням на складах.

Натомість з часу обрання президентом Володимира Зеленського усе змінилося.

Джерело