Світ 29 липня. Результати дня

Iliya Kousa

Кінець епохи Шаріфа в Пакистані, бої на півночі Нігерії, політичне протистояння у Білому Домі у США, загострення ситуації на Корейському півострові, напад ісламіста у Німеччині, операція «Великий світанок» у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Понад 30 людей загинули внаслідок боїв з терористами «Боко Харам» на північному сході Нігерії. Урядові війська намагалися врятувати команду працівників місцевого нафтового підприємства, яких терористи захопили в заручники. Їм вдалося нейтралізувати бойовиків, але вони самі зазнали втрат. Війна у Нігерії проти терористів «Боко Харам» триває вже вісім років. За цей час жертвами боїв стали десятки тисяч людей.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп звільнив з посади голови апарату Білого Дому свого соратника Райнса Прібуса після скандалу за його участі. Замінить Прібуса на цій посаді міністр національної безпеки США, генерал Джон Келлі. Раніше у Вашингтоні стався гучний конфлікт між Райнсом Прібусом та новим директором комунікацій Білого Дому Ентоні Скарамуччі. Останній грубо висловився про Прібуса, назвавши його «параноїдальним шизофреником». Пізніше Скарамуччі у своєму «Твіттер» написав про «злив» його фінансових документів в Інтернет та звинуватив у цьому Прібуса. Хоча потім він видалив це повідомлення, Прібус подав у відставку на тлі великої уваги до скандалу з боку громадськості. Це вже не перший конфлікт у Білому Домі за останні тижні. Раніше, через конфлікт зі Скарамуччі, пішов у відставку прес-секретар Білого Дому Шон Спайсер.

– Син одного з найбільших наркобаронів Мексики здався поліції та співробітникам американського Управління з боротьби з наркотиками на кордоні зі штатом Каліфорнія у США. Дамасо Лопес Серрано був заарештований, коли сам приїхав до містечка Мексикалі біля кордону зі США. Останніми роками він боровся за владу над наркокартелем «Сіналоа» в Мексиці проти синів іншого наркобарона Хоакіна Гузмана.

– Один з головних радників президента США Дональда Трампа з питань Близького Сходу, полковник у відставці Дерек Харві був виведений зі складу Ради з питань національної безпеки через суперечки всередині команди Трампа. У Раді Харві пробув лише 5 місяців.

Азія:

– Прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф подав у відставку після рішення Верховного суду про його звільнення з посади глави уряду. Новим в.о. прем’єра став колишній міністр енергетики Шахід Хаккан Аббасі. Відставка Шаріфа пов’язана із корупційним скандалом, в центрі якого він опинився у 2016 році. Тоді після публікації так званих «Панамських документів» з’ясувалися, що Наваз Шаріф та члени його родини володіють офшорними рахунками, через які могли відмивати кошти. Тоді ж прокуратура розпочала розслідування. У своєму рішенні Верховний суд Пакистану визнав, що Шаріф міг маніпулювати фінансами через свої офшори на Панамі та постановив звільнити його з посади прем’єра. Також Навазу Шаріфу заборонили обиратися членом парламенту. Така ж заборона займатися політикою стосується й його доньки Маріам, яку чимало людей вважали наступницею Шаріфа на посаді голови уряду. Суд також дав дозвіл на початок кримінального розслідування проти вже колишнього прем’єр-міністра. Наваз Шаріф очолює уряд Пакистану з 2013 року. До того він вже двічі був прем’єром. Окрім нього, усунули з посади й міністра фінансів Мухаммеда Ісхака Хана. Він був найближчим соратником Шаріфа та архітектором «оздоровлення» економіки країни після кризи 2013 року. За деякими даними, нині посаду прем’єра може зайняти брат Шаріфа – Шахбаз Шаріф. За всю історію Пакистану жоден прем’єр-міністр ніколи не зберігався на своїй посаді до кінця свого терміну. Усіх або скидали внаслідок перевороту, або вони подавали у відставку під тиском громадськості чи в результаті внутрішньополітичної боротьби.

– Сполучені Штати поклали відповідальність за ситуацію на Корейському півострові на Росію та Китай. Офіційний Вашингтон звинуватив Москву та Пекін у тому, що ті сприяли розвиткові ядерної та ракетної програм КНДР.

– Японія запровадила санкції проти двох китайських компаній за порушення ними санкційного режиму проти КНДР. До «чорного списку» потрапили банк «Bank of Dandong» та Китайська суднобудівельна компанія.

– Північна Корея повідомила про нове випробування міжконтинентальної балістичної ракети на своїй території. Офіційний Пхеньян заявив, що «відтепер уся територія США у зоні ураження наших ракет». У відповідь на це президент США Дональд Трамп звинуватив Китай у «бездіяльності» щодо проблеми ядерної та ракетної програм КНДР.

– Мер міста Озаміз на півні Філіппін Рейнальдо Пароджиног був убитий поліцейськими під час їхнього рейду на його будинок на світанку. Міського голову підозрювали у торгівлі та контрабанді наркотиків. Поліція мала ордер на його арешт та хотіла його затримати. За словами правоохоронців, мер відкрив по ним вогонь, і вони відповіли. Це вже третій мер на Філіппінах, вбитий в межах масштабної антинаркотичної кампанії президента країни Родріго Дутерте. Філіппінський лідер розгорнув свою кампанію з боротьби з наркотиками одразу після обрання на свою посаду. Зокрема він дозволив поліції відкривати вогонь по людях, підозрюваних у торгівлі наркотиками. Це викликало негативну реакцію низки країн та у США.

Європа:

– Президент РФ Володимир Путін помилував двох мешканок Сочі, яких раніше засудили за те, що вони відправляли до Грузії СМС-повідомлення про переміщення російської техніки напередодні «серпневої війни» 2008 року. Укази про помилування стосуються Марини Джанджгави та Аннік Кесян. У 2008 році вони відправили СМС своїм друзям до Грузії про переміщення російської військової техніки ближче до кордонів Грузії. За це їх затримали та засудили у 2014 році до 12 років ув’язнення.

– У Німеччині в Гамбурзі чоловік з ножем напав на перехожих поблизу місцевого супермаркету. Одна людина загинула та ще шестеро поранені. Злочинця затримала поліція. За даними правоохоронців нападником виявився 26-річний громадянин ОАЕ, який має проблеми з психікою.

– Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що подаватиме скаргу до Конституційного суду із тим, щоб скасувати референдум про незалежність, який планує провести парламент Каталонії у жовтні цього року. Рахой назвав його «незаконним» та заявив, що зробить усе, щоб йому запобігти. Попри таку позицію офіційного Мадрида, каталонці все одно призначили референдум.

– У Швеції двоє міністрів подали у відставку на тлі скандалу із можливим «зливом» персональних даних громадян до мережі. Пішли з посади міністр внутрішніх справ Швеції Андрес Ігеман та міністр інфраструктури Анна Йохансон. Шведський уряд повідомив, що через неохайне ставлення до інформації з баз даних держави до мережі могли потрапити деякі персональні дані шведських громадян.

– На сході Лондона у Великій Британії спалахнули масові заворушення після загибелі темношкірого Рашана Чарльза під час переслідування його поліцією. Протестувальники заблокували вулиці Кінгсленд-роуд та почали підпалювати сміття та матраци на вулицях. Вони виступали проти «насилля з боку поліції». Рашан Чарльз, під час переслідування його правоохоронцями, забіг до магазину на сході Лондона та помер, проковтнувши невідомий предмет. Місцеві мешканці звинуватили в його смерті поліцейських. Останні заявили, що вони не мають до цього відношення.

– У Швейцарії відкрили найдовший у світі підвішений міст. Його збудували поблизу містечка Церматт. Його довжина – півкілометра. Його підвисили на висоті 85 метрів над розламом Грабенгуфер. Цей міст став частиною туристичного маршруту між містами Грехен та Церматт на півдні Швейцарії біля кордону з Італією.

Близький Схід:

– Ліванська та сирійська армії звільнили від терористів «Аль-Каїди» гірський регіон Джайруд Арсаль на сирійсько-ліванському кордоні. Наступальна операція на цьому напрямку тривала з 21 липня. Урядові війська за підтримки шиїтського руху «Хезболла» завдали поразки бойовикам та змусили їх здати свої останні укріплені позиції без бою. В обмін на це, рештки терористів вивезли до провінції Ідліб на північ Сирії. Зараз ліванські та сирійські війська готуються до другої фази наступу на Арсаль – на ту частину регіону, яка контролюється терористами «Ісламської держави». Джайруд Арсаль – це гірський регіон на кордоні Лівану та Сирії, який з 2013 року контролюється терористами «Аль-Каїди» та «Ісламської держави». Він став головним контрабандним «хабом» для бойовиків, через який вони провозили зброю та боєприпаси в Сирію та Ліван.

– Сирійська армія впритул наблизилася до стратегічного міста Ас-Сухна на сході провінції Хомс та встановила вогневий контроль над однойменним газовим родовищем. Урядові війська почали штурм західного передмістя Ас-Сухни. Це місто є останнім оплотом терористів «Ісламської держави» на шляху урядових військ до провінції Дейр-аз-Зор. Прорив до цієї території є кінцевою метою сирійської армії в межах широкомасштабної операції «Великий світанок», ціль якої – зачистка від усіх антиурядових угруповань Східної Сирії та закриття іракського кордону. Ас-Сухна також багатий на газ та нафту населений пункт, навколо якого розташовані цінні нафтогазові родовища. Водночас, в межах тієї-таки операції «Великий світанок», сирійські війська підійшли на відстань лише 4 км від провінції Дейр-аз-Зор з північного напряму на південному сході провінції Ракка. Зараз вони готуються штурмувати містечко Маадан, що відкриє їм шлях на Дейр-аз-Зор.

– Сирійська антиурядова група «Аш-Шахада Аль-Карьятейн» («Мученики Аль-Карьятейн») заявила про свій вихід зі складу так званої «антитерористичної коаліції», яка воює проти бойовиків «ІД». Вони зробили це на знак протесту проти згортання Сполученими штатами всіх програм фінансування та озброєння антиурядових угруповань в Сирії. Бойовики також пригрозили, що приєднаються до терористів «Ісламської держави», якщо не отримають фінансування. «Аш-Шахада Аль-Карьятейн» – антиурядова група, яка базувалася в стародавньому християнському місті Аль-Карьятейн на сході провінції Хомс. Після захоплення міста терористами «ІД» вони відступили на південь. Зараз функціонують на південному сході провінції Хомс біля кордону з Йорданією.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді оголосив про початок спільного сунітсько-шиїтського наступу на останній оплот терористів «Ісламської держави» на північному заході Іраку. За його словами, іракські регулярні війська та шиїтські підрозділи «Сил народної мобілізації» розпочнуть штурм міста Таль-Афар західніше Мосула у провінції Найнава. Таль-Афар нині є «тимчасовим центром» для бойовиків після їхньої поразки у битві за Мосул.

– В Ємені шиїтські підрозділи хуситів спільно з військовими загонами єменської армії, лояльними шиїтам, провели несподівану операцію на півдні Саудівської Аравії у провінції Джізан. В результаті боїв їм вдалося захопити контроль над трьома військовими базами саудівських військ, включаючи великий армійський табір «Аль-Джабрі» на кордоні з Єменом.

– Арабська газета «Аль-Хайят» повідомила, що Саудівська Аравія, Бахрейн, ОАЕ та Єгипет планують посилити санкції проти Катару в рамках загальної сухопутної та повітряної блокади з тим, щоб змусити його підкоритися вимогам Ер-Ріяда. Блокада Катару триває з 5 червня. Тоді чотири країни розірвали з ним дипломатичні відносини та заборонили експорт до Катару ключових ресурсів.


На фото: колишній прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф, усунутий від влади рішенням Верховного суду

Автор