23.11.2017. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

23 листопада 2017 року набрав чинності Закон України «Про гастрольні заходи…». Згідно з цим документом, в нашій країні більше не мали права виступати артисти з РФ, які відвідували окуповані території – Крим та ОРДЛО. А якщо ж російські зірки так сильно хотіли на українську сцену, повинні були просити дозволу у СБУ, яка ретельно перевіряла, де вони бували останніми роками.

Насправді, такий закон назрів і перезрів доволі давно. Бо співак чи актор не лише «працівник розважальної сфери», але й своєрідний неофіційний дипломат, який везе в іншу країну частку своєї: її культури, її цінностей. А що, скажіть на милість, могли привезти в Україну російські «культурні амбасадори»? Уяву про «КримНаш» та «Братню допомогу донбаському народові»? Цінності путінського самодержавства й імперської агресії? Тому логічним була б повна заборона на виступи в Україні для росіян. Але формальне виключення було: якщо артист не відвідував окупований Крим (про Донбас годі й казати), нехтуючи величезними гонорарами від місцевої і федеральної влади, – це все-таки була позиція; і для тих, хто не боявся виявити повагу до України та її кордонів, двері в нашу країну лишалися відкритими. Проте, таких культурних діячів були одиниці.

Заборона на в’їзд російським виконавцям, що підтримують дії держави-агресора, мала ще один позитивний наслідок. Бурхливими темпами почала розвиватись українська культура. Раптом мільйони українців дізналися, що наш власний культурний продукт значно кращий за російський прострочений контрафакт.

Після виборів 2019-го ситуація докорінним чином змінилася. Виключення в законі, яке повинне було служити на користь друзям України, стало підставою для зловживань. Коли СБУ керує концертний продюсер, що має тісні зв’язки з російським шоу-бізнесом, не дивно, що така спецслужба оформить дозвіл на гастролі будь-кому: і тим, хто відкрито підтримував політику Путіна, і тим, хто відвідував окупований Крим, і навіть тим, хто заїздив на захоплений Донбас. Декілька разів лише тиск з боку громадськості змушував скасувати концерти найодіозніших персонажів. Небайдужі українці, як завше, тримають оборону: і від ворога, який веде культурну експансію в Україну, і від зрадників, які намагаються цього ворога впустити.