Відповіді на поширені упередження проти вакцинації

Антон Сененко

Знаєте, шановні, я відверто стомився.

Вже по 800 і більше трупів на день, але все одно в коментарі приходять люди, які або віруса не бачили, або ж вакцина їм – ГМО, або маски – то наморднікі, або всіх хочуть вбити, і це змова.

Дивного в цьому, в принципі, нічого немає.

У нас досі спокійно існують люди, які стверджують, що на Донбасі немає росіян, а то шахтарі знайшли гармати, що Крим добровільно перейшов до росії, що шуфрич – це людина, а вся дічь в країні то не через Зеленського, а через пєрєгіби на місцях та тому, що він просто не в курсі.

Така вже людська природа. Окремих людей.
Поки самі не помруть – не повірять.

Тільки є проблема – інколи вони вже і на порозі в засвіти не вірять. Читав про таке. Найгірше, що ці люди інколи посилаються на вітчизняних світил, які не мають стосунку ані до науки, ані до доказової медицини.

Олексій Болдирєв із завзяттям, якому позаздрив сам би Сізіф, зібрав відповіді на поширені упередження проти вакцинації:

1. Що вірусу ніхто не бачив і його буцімто не існує.
2. Що перехворілим вакцинація не потрібна.
3. Що вакцина якась не така і недоперевірена.
4. Що від вакцини помирають частіше, ніж від ковіду.
5. Що вакцина вбудується в геном людини і змінить його.
6. Що довготермінові наслідки вакцинації жахливі.

Користуйтеся. Поширюйте. Може, кого ще врятуєте.

Олексію, дякую.
Майте гарний день.


Олексій Болдирєв

Прогулявся минулого тижня сторінками пекла, де близькі до відчаю науковці, лікарі та громадські діячі б’ються головою об стінку байдужості переляканих співгромадян. Налякані новітніми технологіями XVIII століття співгромадяни зі свого боку вимагають, щоб у цій країні не було нічого спільного, жодного державного втручання, а спеціалістами вважають лише тих, у кого не менше 20 тисяч підписників.

Українці перебувають у стані радикальної недовіри до всіх навколо: влади, лікарів, науки, міжнародних організацій. Але людина прагне довіряти хоч комусь, тому в цю шпарину (розміром з пів Бога) лізуть усілякі пройдисвіти.

Перелік їх, до речі, досить вузький. Гортаючи сторінки гарячих дискусій, питав їх учасників імена “потойбічних” героїв. Серед них “патентовані” борці з регулярними щепленнями Мілютін, Гула та Дібров, а також телеексперти різновиду “невсетакоднозначно” Голубовська, Жиравецький, Якименко та наш рідний Женя Дубровський. Трохи не забув про Надію Жолобак, яка не вміщується до жодної категорії.

Аргументи висловлюються найрізноманітніші, часто протирічать одні одним, тому спростовувати їх майже неможливо. Але розумію, що багатьом потрібно допомогти родичам, тому зібрав трохи посилань, може, знадобиться.

1. Услід за ВІЛ-дисидентами їхні ковідні товариші розповідають, що вірусу ніхто не бачив. 2,2 мільйони (!) геномів коронавірусу Sars-Cov2 у ГенБанку, звісно, багатьом “не указ”, але хтось може й замислитися, які ресурси потрібні для такої підробки.

2. Чимало притомних лікарів роздумує з приводу того, чи потрібно щепити тих, хто вже перехворів. Питання має великий теоретичний інтерес, виходять різні публікації на цю тему. Але з огляду на низьку ефективність тестування населення в умовах України в нас нема надійних даних, хто хворів, а хто ні. Крім того, зростає кількість даних щодо збільшення повторних захворювань на коронавірусну хворобу. Ось, наприклад, по Оклахомі (США). Кількість хворих повторно вже вища за кількість хворих вакцинованих у 2 рази на кінець вересня.

3. Люди також вважають, що “вакцина неперевірена, експериментальна”. Насправді вакцин декілька, вони відрізняються за складом. Але всі вони перевірені в ході безпрецедентної кампанії щеплень. Станом на вчора вакциновано хоча б однією дозою 52% населення світу – понад 4 мільярди людей! У ході цієї кампанії виявлені рідкісні небезпечні побічні явища при імунізації вакциною від AstraZeneсa та деяких інших. Це стало ясно вже за перші 2 місяці кампанії в ЄС та Британії, одразу було створено протокол лікування таких ускладнень. Я особисто двічі прийняв AZ та не мав суттєвих побічних дій.

4. Люди бояться, що від вакцини помирають частіше, ніж від коронавірусної хвороби. У США ведеться дуже надійний моніторинг смертей чи важких захворювань після щеплення. Якщо буде доведено зв’язок між щепленням та проблемами зі здоров’ям, постраждалі американці отримують компенсації. Тому родичі б’ються за кожен випадок з найкращими адвокатами. Так ось, станом на сьогодні в США зареєстровано 9,5 тисяч смертей після щеплень. Не внаслідок, а після. Кожен випадок буде додатково розслідуваний. Але якщо вакцинованих там понад 60% (420 млн доз), то захворілих на ковід-2019 явно менше. При цьому померли від цієї хвороби понад 750 тисяч людей, у 80 разів більше!

5. Дехто боїться, що мРНК вакцини можуть бути вбудовані в ДНК людини. Але всі рослинні й тваринні організми, які ми вживаємо в їжу, містять різні мРНК. Коли комар п’є кров, він (точніше вона) вводить у наші капіляри купу різних білків, а також деякі РНК. Вірус SARS-Cov2 також містить довгу мРНК, як і інші віруси, зокрема вірус грипу. Мене давно цікавлять механізми РНК-залежної репарації ДНК в аспекті механізмів еволюції, але на свій глибокий сум за останні 10 років я не знайшов у науковій літературі жодного прикладу такого РНК-залежного вбудування в геном, окрім класичних ретровірусів (ВІЛ, вірус герпесу тощо).

6. Загалом бояться ще й довготривалих наслідків вакцинації. Звісно, ми не можемо нічого сказати про нові вакцини. Але великомасштабна стандартизована вакцинація триває в світі протягом останніх 80 років. Ніхто не приховує фейлів, ось вони лежать прямо на сайті CDC, можна й у Вікіпедії почитати. Усі серйозні побічні наслідки наступають протягом перших тижнів після щеплення. Далі ніхто нічого не виявляв, хоча дуже шукали.

7. Ну й останнє. Тут у фб людям вже не впариш про 5G чи “вірусів не існує” переважно. Тому основна пісня йде про “порушення прав” і “невсетакоднозначно”. Багато розумних людей у нас повторюють наративи російської пропаганди, адже всі ті марші ростуть з РФ. У Латвії, де мови значно відрізняються, саме російськомовна аудиторія не вакцинується й не довіряє лікарям.

* * *

Ця підбірка посилань назбиралася в мене спонтанно. Сподіваюсь, комусь з ваших близьких допоможе. Нехай ніхто не хворіє й не помирає більше.

(Картинка з сайту ЮНІСЕФ, суспільне надбання, там класна стаття лікарки з Чорногорії “Вакцини та побічні ефекти – відсутність тривалої шкоди для здоров’я”) .

Автор